11 tips: zo nodigen ze jou uit op een sollicitatiegesprek Beeld
11 tips: zo nodigen ze jou uit op een sollicitatiegesprek

11 tips: zo nodigen ze jou uit op een sollicitatiegesprek

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteren gaat niet altijd over rozen. Soms moet je wel 100 brieven versturen voordat je 1 antwoord krijgt. Waar ligt dat precies aan? Er is niet altijd een verklaring voor helaas. Vaak worden functies intern opgevuld, nog vaker is er net die ene kandidaat die meer ervaring heeft dan jij. Helaas pindakaas, maar hoe zorg je ervoor dat je wél op gesprek mag komen? Wij hebben 11 tips die je kunnen helpen.

Toon persoonlijkheid

Vaak maken mensen de fout om te professioneel en oppervlakkig te blijven. Je toekomstige baas wil zien wat voor persoonlijkheid hij in huis haalt. Laat dit dan ook zien! Maak een grapje in je motivatiebrief of kies voor een aparte lay-out van je CV.

Je CV en motivatiebrief aanpassen aan het bedrijf is altijd een goed idee

Het is verstandig om je woorden zo te kiezen dat het perfect bij het betreffende bedrijf past. Is het een klassiek bedrijf? Dan ga je eerder voor een formele brief en CV. Is het een creatieve functie? Dan kun je ervoor kiezen jouw creatieve projecten extra te belichten.

Leg de gaten in je CV altijd uit

Ben je gaan reizen? Heb je gezorgd voor je zieke tante of was je zelf erg ziek? Wanneer er gaten in je CV zitten, leg die dan altijd uit aan je toekomstige werkgever in je motivatiebrief. Zo krijgt hij geen verkeerde indruk of gaat hij zelf een reden verzinnen.

Google jezelf

Je werkgever bekijkt meer dan alleen je Linkedin-profiel. Google jezelf om te zien wat jouw toekomstige werkgever te zien krijgt, want googelen doen ze allemaal.

Woon je ver weg?

Let op! Deze regel geldt niet voor alle informatie, maar soms is het geen liegen als je info achterhoudt. Het is bewezen dat je minder kans maakt als je ver weg woont. Wanneer je zorgt dat jouw telefoonnummer en e-mailadres correct worden vermeld, is dit voldoende. Een adres is dus niet altijd nodig...

Je e-mailadres zegt heel veel

Zorg altijd voor een professioneel e-mailadres. Konijntje_xoxo@hotmail.com oogt niet echt volwassen voor je toekomstige werkgever. Ook krijgen veel HR mensen de kriebels wanneer ze zien dat je met het e-mailadres van je huidige werkgever mailt.

Zorg voor een vriendelijke foto

Nee, het is niet altijd eerlijk, maar helaas wordt er altijd gekeken naar je foto. Zorg ervoor dat deze niet te serieus is en vooral vriendelijk oogt. Een positieve houding is belangrijk voor jouw baas.

Less is more

Probeer je sollicitatie kort en bondig te houden. Verwijder overbodige informatie die vanzelfsprekend is en voeg informatie toe die je persoonlijkheid weerspiegelt. Hobby's en interesses kunnen op je CV staan, maar noem uitsluitend zaken die relevant zijn voor je job.

Cijfers werken

Omzetten, winst, procenten... Heb je cijfers en getallen waarmee je kunt uitpakken? Doen!

Laat altijd je sollicitatie controleren op spelfouten

Vaak ben je een beetje zenuwachtig of juist overenthousiast. Spelfouten komen onprofessioneel over. Daarom is het altijd verstandig om het eventjes te laten checken door iemand die er sterk in is. Beter voorkomen dan genezen!

Orden je CV op basis van relevantie

Laat de dingen opvallen die je wilt laten opvallen. Wat is het meest relevant? Zorg dat de HR manager dat als eerste te zien krijgt. Zo maak je een sterke eerste indruk. Ook belangrijk: zorg dat je CV nooit langer is dan 1 pagina.

Lees ook:

Loes Van Look

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden