Vrouw kassabon checken Beeld Getty Images
Vrouw kassabon checkenBeeld Getty Images

Money, money, money: dít is waarom je je kassabon moet checken

De kans is groot dat jij ‘Nee, dank je’ zegt als de kassamedewerker in de supermarkt aan je vraagt of je het kassabonnetje wil. Voor je dagelijkse boodschappen hoef je immers niet te controleren of alles wel goed is aangeslagen, toch? Nou, het blijkt dus van wel. And this is why.

Supermarkten hebben namelijk niet altijd hun zaken netjes op orde.

Waarom moet je kassabon checken?

Kennelijk kun je door je bon niet te checken flink wat centen mislopen. Ja, zelfs als je even snel naar de supermarkt ging voor wat vergeten ingrediënten voor het avondeten. Dit blijkt uit de resultaten van de steekproeven van de Consumentenbond in 2021.

De steekproeven waren bij de volgende supermarkten gedaan: Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo, Lidl, Plus en Spar. Met deze steekproeven werd er gecontroleerd of de prijzen die bij de schappen staan overeenkwamen met de prijzen op de kassabon. Wat blijkt? Die komen vaak niet overeen en verschillen ook vaak veel van elkaar!

Eerste hulp bij hoge prijzen

Zo bespaar je op je boodschappen

We betalen te veel

Je kan het haast niet geloven, maar van de 21 bonnen die waren gecontroleerd, was er slechts eentje zonder geld-verschillen! Dat houdt in dat het bij 20 van de 21 bonnetjes er toch wat fout is gegaan. En wat blijkt? Meestal is het ook nog in het nadeel van de klant.

Albert Heijn, bij velen de favoriet voor hun boodschappen, deed het het slechtst. Uit onderzoek bleek dat meer dan een kwart van hun artikelen verkeerd is geprijsd. Maar ook de Jumbo deed het bijzonder slecht: slechts vier van de vijf prijzen klopten als deze werden vergeleken met de prijzen op de kassabonnen. De Aldi, daarentegen, deed het zo slecht nog niet. Slechts één van de 25 artikelen bleek uiteindelijk verkeerd geprijsd te zijn bij hun. Good job, Aldi.

Nieuw onderzoek

We horen je al denken: “Dit is niet echt betrouwbaar, want het onderzoek komt uit 2021”. Klopt, maar de Consumentenbond heeft onlangs een nieuw onderzoek gedaan naar kassabon-fraude. De resultaten waren er, helaas, niet beter op geworden. De Jumbo rekent bij de kassa nog steeds bij één op de drie gevallen een andere prijs dan dat in de schappen aangegeven staat.

Ook de favoriet, de Albert Heijn, scoort niet beter dan een aantal jaar geleden. Zo stond er op een bon aangegeven dat de klant 8,99 euro heeft betaald voor batterijen, terwijl er bij de schappen stond aangegeven dat de batterijen slechts 5,39 kostten. Dat is toch écht wel een flink verschil.

Waar moet je dan wel boodschappen doen?

Uiteindelijk bepaal je lekker zelf waar jij je boodschappen haalt, maar bij de Lidl en Aldi worden de minste fouten gemaakt. Als je boodschappen hebt gedaan, check dan altijd even de kassabon. Het zou namelijk heel goed kunnen dat deze niet klopt.

Bron: Fem-Fem

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden