curacao Beeld Getty Images
curacaoBeeld Getty Images

Waar doet ze het van: ‘We wonen op Curaçao, waar het leven duurder is, dus onze vaste lasten zijn hoog’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Anke om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Anke (26), matroos logistieke dienst (40 uur)
Relatie met Yessie (26), matroos technische dienst (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Anke € 3.500
 • Salaris Yessie € 6.000

Totaal € 6.000

Uitgaven

 • Huur € 2.000
 • Gas, water en licht € 0
 • Zorgverzekering € 0
 • Telefoonabonnement € 65
 • Inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering € 37
 • Boodschappen € 950
 • Benzine € 420
 • Netflix € 11,99
 • Dierenambulance € 6
 • Uitgaan en leuke dingen doen € 400
 • Sparen € 500
 • Beleggen € 4.000

Totaal € 8.389.99

Sparen

 • Spaarrekening € 35.525
 • Beleggersrekening € 119.000

Jullie inkomen is elke maand € 9.500!

“Bizar hè? We mogen zeker niet klagen, maar er zitten wel wat haken en ogen aan ons inkomen. Mijn vriend Yessie en ik werken namelijk allebei bij de Nederlandse marine op Curaçao, zo hebben we elkaar ook leren kennen. Omdat het leven daar veel duurder is, zijn onze vaste lasten ook een stuk hoger. Ons salaris is daarom inclusief ‘buitenlandtoeslag’, wat inhoudt dat we een compensatie krijgen voor de hogere prijzen voor ons levensonderhoud. Voor Yessie is deze toeslag € 3.000 en voor mij € 900 per maand.”

En dat gebruiken jullie onder andere voor jullie boodschappen van € 950 per maand?

“Dat klopt. Overigens is die € 950 een gemiddelde, want de prijzen in de supermarkten fluctueren enorm. Vooral verse producten zoals zuivel, groente en fruit hebben elke week een andere prijs. Het ligt er maar net aan voor welke prijs de supermarkt het in het buitenland heeft kunnen inkopen. Soms valt het mee en komen we met € 850 tot € 900 per maand uit, maar vaak is het meer en zijn we rond de € 1.300 kwijt. Dat is een hoop geld, maar gelukkig kunnen we het betalen.”

Het scheelt vast ook dat jullie geen kosten kwijt zijn aan gas, water en licht?

“Dat is inderdaad allemaal in de huurprijs inbegrepen, net als onze abonnementen op internet en televisie. Onze zorgverzekering wordt overigens voor het grootste gedeelte door onze werkgever betaald. Vandaar dat we zelf maar € 35 per maand hoeven bij te leggen en dit wordt bruto van ons salaris afgetrokken.”

Wat houdt jullie werk in?

“Yessie is verantwoordelijk voor alle technische dingen van de marine en ik zorg dat onze collega’s goed te eten krijgen, ook als ze op uitzending gaan. Ik ga zelf niet meer mee, ik werk alleen nog in de keuken van de twee kazernes op Curaçao. Als collega’s op oefening zijn, eten ze wat ik heb gemaakt.”

Is het heerlijk leven op Curaçao?

“In de zomer verhuizen we terug naar Nederland. Na zo veel jaar op Curaçao te hebben gewoond, hebben we het wel gezien daar. Ons leven is er ook geen vakantie; we werken fulltime en gaan in het weekend af en toe naar het strand. Voor bijna alles hebben we de auto nodig, vandaar dat we elke maand zo’n € 420 aan benzine kwijt zijn.”

Ga je het werk dan niet missen?

“Nee, want nadat ik een aantal jaar geleden een helikopterongeluk meemaakte, ben ik gaan nadenken over wat ik echt wilde in het leven. Hierdoor kwam ik in een bore-out terecht: ik vond geen uitdaging meer in mijn werk. Ik verveelde me en besloot iets heel anders te gaan doen en voor mezelf te beginnen als taartenbakker. Daar ben ik tijdens een uitzending een keer mee begonnen omdat ik tijd overhad en dat beviel me zo goed dat ik nu een carrière-switch wil maken. Dat is nog een reden waarom we graag terug willen. In Nederland is de vraag naar taart groter en het is logistiek handiger.”

Jullie inkomen in Nederland zal waarschijnlijk ook een stuk lager zijn dan nu?

“Waarschijnlijk wel, maar we hebben het er graag voor over. Yessie mist het leven in Nederland ook. Hij zal er ander werk gaan doen voor de marine en een stuk achteruitgaan in zijn salaris, maar het scheelt dat we veel hebben gespaard en belegd en tijdelijk bij zijn ouders zullen gaan wonen. Voorlopig hebben we geld genoeg om ons te kunnen redden. Als mijn bedrijf in de toekomst goed gaat lopen, ik wil zowel fysieke taarten gaan verkopen als online recepten, wil Yessie fulltime bij mij gaan werken en een foodtruck bouwen.”

Iets anders: € 6 voor de Dierenambulance?

“We hebben zelf geen huisdieren, maar Yessie zegt altijd dat dieren zelf niet om hulp kunnen vragen. Zelf doe ik op Curaçao elk weekend vrijwilligerswerk in het Ronald McDonald Huis, dat in het ziekenhuis gevestigd is. Ik ben dan een luisterend oor voor ouders van een ziek kind of breng koffie en thee rond. Voor mij belangrijk werk, want zo leer ik het echte leven op Curaçao kennen en kan ik iets terugdoen voor het eiland.”

Beleggen jullie trouwens zelf?

“Ja, we beleggen allebei zo’n € 2.000 per maand op onze eigen beleggingsrekening. Vooral Yessie heeft zich hierin gespecialiseerd. Zo heeft hij veel online cursussen over beleggen gevolgd en checkt hij geregeld welke beleggingen interessant zijn voor ons.”

En de ruim € 1.000 die jullie elke maand overhouden, wat doen jullie daarmee?

“Die gaat meestal alsnog op. Het erge is dat ik niet precies weet aan wat.”

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 04-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden