hypotheek Beeld Getty Images
hypotheekBeeld Getty Images

Waar doet ze het van: ‘We wonen in ons droomhuis en leiden een mooi, bourgondisch leven’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Roos om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Roos (39), communicatie-adviseur (24 uur in loondienst en 8 uur als zzp’er)
Getrouwd met Niek (43), salesdirector (40 uur)
Kind Cato (4)

Netto-inkomsten

 • Salaris Roos (in dienstverband) € 2.500 en (als zzp’er) € 450
 • Salaris Niek € 6.800
 • Hypotheekrenteaftrek € 75
 • Kinderbijslag € 83,10

Totaal € 9.908,10

Uitgaven

 • Hypotheek € 577,50
 • Gemeentelijke belastingen € 153
 • Gas, elektra en water € 450
 • Zorgverzekering € 210
 • Verzekeringen € 202,27
 • Levensverzekering € 60
 • Wegenbelasting € 112
 • Brandstof € 75
 • Kinderopvang € 160
 • Loterij € 14,50
 • Sporten € 40
 • Telefoon € 17,50
 • Internet en tv € 87
 • Boodschappen € 600
 • Overig € 1.555,23
 • Sparen € 5.500

Totaal € 9.813,48

Sparen

 • Spaarrekening € 100.000

Elke maand komt er bijna € 10.000 bij jullie binnen. Dat doen jullie goed!

“Ik ben er ook heel trots op. We hebben dit voor elkaar gekregen door hard te werken en slimme keuzes te maken. Zo hebben we vijftien jaar geleden mijn huis en Nieks appartement goed weten te verkopen. Daarna hebben we ook een appartement als verhuurobject gehad, dat hebben we recent verkocht. In totaal leverde dat ons zo’n € 150.000 winst op. Nu wonen we in ons droomhuis en leiden we een mooi, bourgondisch leven.”

In wat voor huis wonen jullie?

“In een grote vrijstaande woning van 275 vierkante meter in een oude binnenstad. Toen we het in 2006 zagen, waren we direct verkocht. Het was echt een opknaphuis. De planten groeiden naar binnen en alles moest worden gerenoveerd, maar daar keken we doorheen. We kochten het huis voor € 730.000. De totale hypotheek die we afsloten, was € 895.000, want we namen ook een bouwdepot van € 150.000 en de kosten koper waren € 15.000. Zelf legden we € 50.000 in. Het is echt prachtig geworden. We hebben zelfs een jacuzzi en een zwembad in de achtertuin.”

Een hoge hypotheek, maar per maand betalen jullie maar € 577,50?

“We hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor zijn de maandlasten een stuk lager, maar dat betekent niet dat we niet aflossen. Elk jaar mogen we maximaal tien procent van die € 895.000 aflossen. Met onze inkomsten is dat makkelijk te doen. Nu staat er nog € 385.000 aan hypotheek open en we verwachten dat binnen vijf jaar volledig te hebben afbetaald.”

Een groter huis betekent ook hogere maandlasten, toch?

“Zeker. Zo betalen we aan gemeentelijke belastingen € 153 per maand en aan gas, water en elektra € 450. Met dit bedrag hebben we nog mazzel, want ik had net voor de gascrisis ons tarief vastgezet voor een jaar. Vanaf 1 april verwacht ik dat we wel € 700 tot € 800 per maand gaan betalen.”

Gaan jullie zuiniger om met energie?

“Ja, zo verwarmen we vaak alleen de woonkamer waar een houtkachel staat. In de andere ruimtes hebben we radiatoren die via gas worden verwarmd. Hoewel we alles zo goed mogelijk hebben geïsoleerd, blijft het een oud huis. Hierdoor kunnen we onze verwarming tot maximaal negentien graden zetten, want warmer wordt het simpelweg niet. Verder gebruik ik de wasdroger niet meer. Mijn was hang ik uit op zolder. De jacuzzi en het zwembad verwarmen we met de opbrengst van onze negentien zonnepanelen. We hebben een schuin dak, maar omdat we de panelen niet mooi vinden, hebben we ze uit het zicht gelegd. Hierdoor liggen ze niet optimaal, maar ze leveren 2700 kWh op en dat is prima voor ons.”

Aan verzekeringen zijn jullie € 202,27 kwijt. Wat valt daar allemaal onder?

“Een heleboel, zoals een inboedel- en opstalverzekering, een rechtsbijstandsverzekering, een bakfiets-, scooter-, auto- en camperverzekering, een sieradenverzekering en een reisverzekering.”

Houd je van zekerheid?

“Ik verzeker alleen wat een flinke waarde heeft en we kiezen vaak voor een hoog eigen risico. Ik ben een keer een gouden ketting verloren, dat vond ik zo erg. Voor een paar euro in de maand zijn de sieraden nu verzekerd.”

En je reisverzekering? Heb je die omdat je veel op vakantie gaat?

“Inderdaad, maar onze vakanties zijn heel bescheiden. Gewoon lekker weg met onze oude camper. Die hebben we vorig jaar gekocht voor € 25.000.”

Geen dure vakantie voor jullie?

“We zijn geen big spenders. Ik koop ook echt niet alles nieuw. Het is veel duurzamer om iets tweedehands te kopen. Zo scoor ik speelgoed vaak bij de kringloop en tweehandskleding online. Die uitgaven betaal ik van het potje ‘overig’. De kinderbijslag die we één keer in de drie maanden ontvangen, stort ik op de spaarrekening van Cato. Ik vul het dan altijd iets aan, zodat ze elk kwartaal € 300 spaart.”

Aan boodschappen zijn jullie € 600 per maand kwijt. Vind je dat veel?

“Best wel, want ik koop al bij de goedkopere supermarkten en meestal ook het huismerk. Maar in het weekend houden we ook van een lekker wijntje en een speciaal biertje, dat tikt aan. Boodschappen en maaltijden laten bezorgen doe ik niet. Ik heb een beetje een hekel aan de bezorgcultuur hier. Het zijn vaak jonge bezorgers die door weer en wind voor een karig salaris hun werk moeten doen.”

Wat valt er verder nog onder ‘overig’?

“We gaan graag de stad in voor een hapje. Ook weekendjes weg en klein onderhoud doen we van ‘overig’.”

Sparen jullie voor iets specifieks?

“Nee, het is echt een buffer en voor de hypotheekaflossing. We willen minimaal € 100.000 hebben staan. Als er iets gebeurt, hebben we wat achter de hand.”

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 06-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden