schoonmaker Beeld Getty Images
schoonmakerBeeld Getty Images

Waar doet ze het van: ‘Onze schoonmaker van €100 per maand is absoluut het geld waard’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Susan om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Susan (34), hypotheekadviseur (28 uur)
Samenwonend met Freek (43), lasser (36 uur)
Kinderen Fleur (3) en Isa (1)

Netto-inkomsten

 • Salaris Susan € 2.000
 • Salaris Freek € 2.500
 • Kinderbijslag € 166
 • Kinderopvangtoeslag € 1.167

Totaal € 5.833

Uitgaven

 • Hypotheek € 1.198
 • Gemeentelijke belastingen € 0
 • Gas en elektra € 250
 • Water € 50
 • Zorgverzekering € 0
 • Autoverzekering € 76
 • Wegenbelasting € 100
 • Brandstof € 80
 • Verzekeringen (inboedel, opstal en reis) € 12
 • Glazenwasser € 16
 • Schoonmaker € 100
 • Sparen € 300

Totaal € 4.434

Sparen

 • Spaarrekening € 8.000
 • Cryptorekening € 40.000

Ben je tevreden met je salaris?

“Ik vind het een prima salaris voor de drieënhalve dag die ik per week werk. Elke maand heb ik € 1.700 aan vaste lasten, dus ik houd altijd € 300 over.”

Hoe zit het dan met je maandelijkse uitgaven van € 4.434?

“Dat zijn de vaste kosten van mijn man Freek en mij samen. Wij houden onze financiën gescheiden en maken allebei elke maand een vast bedrag over naar onze gezamenlijke rekening, waar we alles van betalen. Voor mij is dat € 1.400 per maand en voor Freek € 1.500, omdat hij iets meer verdient. Zelf spaar ik ook nog € 300 per maand op mijn eigen spaarrekening, dus zo kom ik aan mijn ‘eigen vaste lasten’ van € 1.700.”

Wat vind je van de hypotheek?

“Wel oké, want in 2017 begonnen we met € 1.278 per maand. Omdat we een lineaire hypotheek hebben, wordt ons hypotheekbedrag elke maand met een euro verlaagd. Na dertig jaar, dus in 2047, is onze hypotheek volledig afbetaald. Een heel fijn gevoel, want ik ben verliefd op ons prachtige, vrijstaande huis. We kochten het voor € 500.000 en legden € 200.000 in. Dat bedrag hadden we bij elkaar gespaard, omdat we allebei lang bij onze ouders bleven wonen. Ik was 19 toen ik Freek leerde kennen, hij was 25. Tien jaar later gingen we het huis uit en hoefden we ‘maar’ € 300.000 te lenen voor de aankoop van ons huis.”

En inmiddels zijn jullie ouders van twee meiden?

“Klopt, Fleur en Isa. Ze gaan allebei twee dagen per week naar de opvang en de rest van de week naar opa en oma. De kinderopvang kost ons € 1.485 en daarvan krijgen we € 1.167 terug. Wel netjes, vind ik.”

Aan jullie gemeentelijke belastingen betalen jullie € 0 per maand. Hoe?

“Zodra we de aanslagen binnenkrijgen, betalen we die in één keer. Voor 2022 bedroegen ze in totaal € 1.100. Best een groot bedrag, maar dan zijn we er wel meteen vanaf.”

Betaal je je zorgverzekering ook altijd in één keer?

“Ja, want dan krijg je één procent korting, dat is toch mooi meegenomen. Voor Freek en mijzelf betaalde ik in 2022 in één keer € 3.500, daar was de korting van € 35 al af.”

€ 150 voor gas en elektra is niet veel voor een vrijstaande woning.

“Ons huis is redelijk nieuw en goed geïsoleerd. Daarnaast hebben we negentien zonnepanelen op ons dak en vloerverwarming in de woonkamer, dus daar verwarmen we ons huis mee. Boven hebben we wel radiatoren, maar die zetten we nooit aan. In plaats daarvan gebruik ik liever een elektrisch kacheltje als ik boven in de werkkamer zit. Hoewel we tot nu toe elk jaar geld terugkregen bij onze eindafrekening, verwacht ik vanaf dit jaar maandelijks € 100 meer te moeten betalen. Ik wacht nog op mijn nieuwe termijnbedrag, ik heb een variabel tarief, dus we gaan het zien.”

Je betaalt best veel wegenbelasting.

“Ik rijd in een diesel, omdat ik voordat ik moeder werd veel grote afstanden reed voor mijn werk. Inmiddels heb ik een andere baan, waardoor ik een stuk minder rijd.”

Voor boodschappen reken je € 600 per maand. Hoe kom je op dit bedrag?

“Het is wat ik ongeveer uitgeef voor een gezin van vier. In het weekend doe ik de grote boodschappen en doordeweeks ga ik vaak nog een keer naar de winkel voor verse producten, zoals biologische groente of een lekker stukje vlees bij de slager. Het is niet zo dat ik alleen maar A-merken koop. Alles is al duur genoeg, dus als ik kan besparen door voor het huismerk te gaan, doe ik dat.”

Je schoonmaker kost € 100 per maand. Vind je dat het geld waard?

“Absoluut, want met een baan en twee kleine kinderen is het soms aanpoten. Voor mij scheelt het enorm dat ik niet veel in het huishouden hoef te doen. Mijn schoonmaker komt twee keer per maand en doet de ene week beneden en de andere week boven. Tussendoor hoef ik alleen te stofzuigen.”

Spaar je voor iets specifieks?

“Nee, ik zie die rekening meer als een financiële buffer. Het liefst heb ik genoeg achter de hand om zes maanden van te kunnen leven. Dat geeft mij een zeker gevoel. Doorsparen dus.”

Sparen jullie ook samen?

“We hebben een cryptorekening. Omdat bitcoin een paar jaar geleden heel goed ging, legden we in 2018 € 25.000 in. Binnen twee jaar was dat bijna € 500.000 waard, maar helaas kwam daarna een grote dip, waardoor onze cryptoportefeuille nog maar € 40.000 waard is. Nou ja, alsnog een winst van € 15.000. Ik heb nog steeds vertrouwen in crypto, dus voorlopig laten we het gewoon staan. Het geld zou ik in de toekomst willen gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken of onze kinderen financieel te helpen met een studie of een huis.”

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 05-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden