waar doet ze het van renee Beeld Getty Images
waar doet ze het van reneeBeeld Getty Images

Waar doet ze het van: ‘Omdat ik geen geld had om een lekkage te repareren, leende ik € 10.000'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Renee om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Renee (36), assemblage medewerker (38 uur), alleenstaand

Netto-inkomsten

 • Inkomen € 2.354

Totaal € 2.354

Uitgaven

 • Hypotheek € 289
 • Gemeentelijke belastingen € 97
 • Gas en elektra € 63
 • Water € 18
 • Zorgverzekering € 123
 • Verzekeringen (inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand) € 38
 • Hypotheekverzekering € 11,45
 • Premiecreditverzekering € 8,90
 • Hondenverzekering € 56
 • Autoverzekering € 33
 • Wegenbelasting € 105
 • Brandstof € 300
 • Boodschappen € 240
 • Internet en tv € 68
 • Telefoon € 20
 • Streamingsdiensten (HBO Max en Prime) € 7
 • Printabonnement € 4
 • Lening aflossen € 162
 • Sparen € 200
 • Dierenvoedingsabonnement € 200

Totaal € 2.043,35

Sparen

 • Extra lening € 19.500
 • Spaarrekening € 4.300

Je verdient € 2.354 per maand. Ben je tevreden met dit salaris?

“Ja, ik vind het wel een mooi bedrag. Ik maak apparaten die brillenglazen polijsten. Erg technisch, maar superinteressant. Ik ben heel blij met het werk dat ik doe en ook het salaris vind ik prima in verhouding. Onlangs ben ik zelfs een paar tientjes omhooggegaan, mooi meegenomen natuurlijk.”

Elke maand houd je ruim € 300 over. Wat doe je hiermee?

“Het gaat altijd op. Soms aan nieuwe kleding of een avondje uit, maar meestal aan onvoorziene kosten. Zo moest ik laatst meerdere keren met een van mijn katten naar de dierenarts, wat in totaal € 718 kostte. Alles wat ik die maand overhad, ging dus naar mijn kat en de rest vulde ik aan met spaargeld. Ook aan reparaties van mijn auto moest ik een paar maanden terug zo’n € 500 betalen. Bedragen die lekker aantikken.”

Waarom heb je geen kattenverzekering? Je hond is wel verzekerd.

“Dat klopt, maar dat heb ik een tijdje geleden alleen maar gedaan omdat ik het gevoel had dat mijn hond artrose had. Daarom leek het me beter hem bij voorbaat te verzekeren. Omdat hij al negen was, is dat duur. Gelukkig heb ik dat bedrag er allang uit, want inmiddels blijkt hij inderdaad artrose te hebben. De dure medicatie hiervoor wordt allemaal vergoed. Dat ik de kosten voor mijn kat wel zelf moest betalen, vind ik niet erg. Mijn dieren zijn mijn alles, dus dat heb ik graag voor ze over.”

Je hebt een lage hypotheek. Hoe zit dat?

“Ik kocht mijn eengezinswoning in 2014 voor € 124.500. In die tijd kon dat nog net voor een nieuwbouwhuis voor starters. Omdat ik alles moest aankleden, sloot ik een hypotheek af voor € 139.000. Alsnog een laag bedrag, en doordat ik onlangs een stukje van mijn overwaarde heb opgenomen, kon ik een deel van mijn hypotheek aflossingsvrij maken. Daardoor betaal ik nu maandelijks nog maar € 289 aan hypotheek.” En slechts € 63 voor gas en elektra.”

Wat is je geheim?

“Heel veel mazzel hebben, haha! Ik gebruik al niet zo veel elektriciteit en in april 2021 sloot ik ook een vast contract af voor vier jaar. Hierdoor betaal ik nog steeds een stuk minder dan het gemiddelde tarief voor gas en elektra. Verder heb ik zonnepanelen en zonnecollectoren, waardoor ik op jaarbasis maar 400 m2 gas verbruik. Iets waar ik heel blij mee ben.”

Je wegenbelasting is best hoog. Hoe komt dat?

“Ik rijd in een diesel, omdat diesel voor de gascrisis goedkoper was dan benzine. Naast mijn baan ben ik bezig met een tweejarige opleiding voor orthomoleculair voedingstherapeut voor honden. De drie cursusdagen per maand zijn aan de andere kant van het land, waardoor ik erg veel kilometers maak. Vandaar dat ik zo veel kwijt ben aan brandstofkosten.”

Voor boodschappen reken je € 240 per maand. Vind je dat veel?

“Ja, best wel, want ik woon natuurlijk alleen. Maar aan de andere kant: ik heb een glutenvrij en koolhydraatarm dieet en dat is helaas niet zo goedkoop. Gelukkig kan ik het betalen.”

Waarom heb je een hypotheek- en premiecreditverzekering?

“Die heb ik destijds op advies van de bank afgesloten. Als ik in de ziektewet of WW zou komen, krijg ik op een gegeven moment maar 75 procent uitbetaald. Om te voorkomen dat ik dan mijn hypotheek niet kan betalen, heb ik mezelf verzekerd voor die overige 25 procent. Nu hoef ik me geen zorgen te maken over een plotseling tekort aan inkomen door ziekte of ontslag.”

Waarom heb je die extra lening?

“Vlak na de oplevering van mijn huis in 2016 bleek ik op de eerste verdieping twee grote lekkages te hebben. Ik verhaalde het meteen bij de woningbouwvereniging, maar volgens hen is de lekkage door mijn eigen handelen ontstaan. Totale onzin als je het mij vraagt en dus ben ik al zes jaar bezig om het allemaal recht te zetten. Ondertussen heb ik de lekkage wel moeten repareren en omdat ik daar geen geld voor had, heb ik destijds € 10.000 geleend.

Helaas ging mijn cv-ketel laatst ook stuk en kwam ik voor nog wat andere, hoge kosten te staan. Daarom heb ik mijn lening vorige maand verhoogd naar € 15.000. Daar komt nog rente bij, dus mijn lening bedraagt nu in totaal € 19.500. Elke maand betaal ik daar € 162 aan terug.”

Je spaarsaldo is € 4.300. Kun je dat niet gebruiken om een deel van je lening af te lossen?

“Nee, want dat is nog een deel van mijn extra lening en dat bedrag laat ik liever staan voor noodgevallen. Je weet per slot van rekening maar nooit…”

Meedoen?

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 43-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden