huizenmarktgekte Beeld Getty Images
huizenmarktgekteBeeld Getty Images

PREMIUM

Waar doet ze het van: ‘Net voor de huizenmarktgekte kochten we een rijtjeswoning voor €249.000’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Amber om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Amber (28), afdelingsmanager bij een supermarktketen (40 uur per week)

Getrouwd met Jeroen (29), teamleider bij een supermarktketen (38 uur per week)

Netto-inkomsten

 • Salaris Amber € 2.650
 • Salaris Jeroen € 1.950

Totaal € 4.600

Uitgaven

 • Hypotheek € 850
 • Gemeentelijke belastingen € 120,70
 • Woon- en autoverzekeringen € 123
 • Uitvaartverzekeringen € 17
 • Zorgverzekeringen € 321
 • Telefoonabonnement € 23,50
 • Stroom en stadsverwarming € 122
 • Water € 30
 • Wegenbelasting € 58
 • Brandstof € 30
 • Internet en tv € 70
 • Streamingsdiensten € 10
 • Sportabonnement € 80
 • Boodschappen € 400
 • Uitjes en etentjes € 150
 • Loterij € 15
 • Sparen Amber € 325
 • Sparen Jeroen € 200

Totaal € 2.945,20

Sparen

 • Spaarrekening Amber € 4.665
 • Spaarrekening Jeroen € 3.600
 • Beleggersrekening € 3.750

Dat ziet er netjes uit. Wat doen jullie met het geld dat jullie elke maand overhouden?

“Het grootste deel gaat naar de laatste aankleding van ons huis, waar we een jaar geleden introkken. In 2019 schreven we ons in voor een nieuwbouwproject. Dit was nog net voor de huizenmarktgekte en zo konden we voor slechts € 249.000 een van de rijtjeswoningen kopen. Jeroen en ik waren echt door het dolle heen. Omdat we er nog van alles aan moesten doen, namen we een hypotheek van € 272.000. De overwaarde van mijn verkochte huis gebruikten we voor het aanleggen van de tuin en de aanschaf van een keuken en auto.

Inmiddels wonen we alweer een jaar in ons huis en zijn we met de laatste dingen bezig, zoals het plaatsen van een hordeur en een zonnescherm.”

Gooien jullie je salaris op één hoop?

“We hebben geen gezamenlijke rekening, maar betalen wel samen onze vaste lasten. Zo wordt de hypotheek van Jeroens rekening afgeschreven en de rest van de vaste lasten betaal ik. Ook onze boodschappen betalen we fiftyfifty. We werken allebei bij een supermarktketen, maar bestellen onze boodschappen één keer per week online. Dit doen we bewust, omdat we zo minder in de verleiding komen om lekkere dingen mee naar huis te nemen. Tenminste, dat proberen we.”

Want dat lukt niet altijd?

“Nee, vaak nemen we na een dag werken toch nog wat lekkers mee. Ook nemen we niet zo vaak lunch mee, omdat we die net zo goed op ons werk kunnen kopen.”

Jullie boodschappen zijn dus een grote kostenpost.

“Ja, terwijl we maar met z’n tweeën zijn. En het stomme is dat we aan het eind van de week altijd veel weg moeten gooien. Ontzettend zonde, maar meestal vergeten we gewoon wat we allemaal al hebben liggen. Nu alles duurder wordt, letten we daar beter op door voor we boodschappen gaan bestellen eerst te kijken wat we echt nodig hebben.”

€ 122 voor stroom en stadsverwarming. Dit bedrag is wel oké, toch?

“Zeker. Ons huis is volledig geïsoleerd en gasloos gebouwd, dus dat scheelt al veel. Ook hebben we zonnepanelen laten plaatsen, waarmee we zelfs energie terugleveren omdat we minder verbruiken dan de panelen opleveren. Toch betalen we voor de zekerheid elke maand € 19 voor de stroom. Dit staat weer los van de stadsverwarming, want daar betalen we € 103 voor. Een prima bedrag, vind ik. Vooral omdat we, in tegenstelling tot veel andere mensen, geen absurde bedragen hoeven betalen om ons huis te verwarmen.”

Gaan jullie veel uit?

“Samen gemiddeld één keer per maand. Dan gaan we in het weekend lekker wat eten. Ook gaan Jeroen en ik vaak eens per maand apart van elkaar wat met vrienden doen, zoals een high beer of een high wine. Omdat we allebei hard werken, vinden we deze ontspanning heel belangrijk.”

Zo te zien gebruiken Jeroen en jij jullie auto niet veel.

“We hebben een auto en een motor, maar doen alles zo veel mogelijk met de fiets. Vooral omdat we vlak bij ons werk wonen en het zonde van ons geld en het milieu vinden om voor dat kleine stukje steeds de auto te pakken. Alleen als we gaan winkelen of eens met vrienden afspreken, gebruiken we hem.”

Waar beleggen jullie in?

“We beleggen ons wisselgeld via de app Peaks. Dit beleggingssysteem is aan onze bankrekening gekoppeld. Betalen we bijvoorbeeld ergens € 1,90, dan rondt de app het bedrag af naar € 2. De overige tien cent gaat automatisch naar onze beleggingen en dat kan in een maand tijd aardig oplopen. Vanwege de slechte beurzen hebben we onze inleg momenteel tijdelijk stopgezet. Maar als het weer aantrekt, zetten we maandelijks al ons wisselgeld opzij.”

Sparen jullie voor iets specifieks?

“Ja, we hebben zelfs meerdere doelen. Ik spaar elke maand € 325 en Jeroen spaart elke maand € 200. Deze bedragen verdelen we over verschillende potjes. Zo sparen we allebei voor vakanties (€ 100 in totaal) en huishoudelijke dingen (ook € 100 in totaal) en zet ik maandelijks € 50 apart voor het onderhoud van onze auto en motor.

Jeroen spaart verder voor de potjes ‘elektra’ (€ 50 per maand, we houden van nieuwe elektronische gadgets) en kinderen (ook € 50 per maand). Momenteel hebben we nog geen kinderen, maar in de toekomst zouden we graag ouders willen worden. In onze huidige woning is daar in elk geval genoeg plek voor.”

Meedoen?

Deze ‘ Waar doet ze het van’ komt uit Flair 48-2022. Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden