Audi - waar doet ze het van Beeld Getty Images
Audi - waar doet ze het vanBeeld Getty Images

PREMIUM

Waar doet ze het van: ‘Ik wil een Audi Q5, hoe duur die is, weet ik niet. € 45.000 of zo?’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Anke om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Anke (49), activiteitenbegeleider (in loondienst, 28 uur) en hypnosecoach (als zelfstandige, 16 uur)
Kind Kishana (14)

Netto-inkomsten

 • Inkomen loondienst € 1.624
 • Inkomsten onderneming € 600
 • Zorgtoeslag € 78
 • Huurtoeslag € 260
 • Kinderbijslag € 93,33

Totaal € 2.655,33

Uitgaven

 • Huur incl. servicekosten € 679
 • Gemeentelijke belastingen € 0 (€ 73)
 • Gas en elektra € 38
 • Water € 20
 • Zorgverzekering € 156
 • Verzekeringen (inboedel, aansprakelijkheid en auto) € 51,53
 • Uitvaartverzekering € 12
 • Brandstof € 50
 • Wegenbelasting € 26
 • Boodschappen € 440
 • Internet en tv € 55
 • Telefoon € 27,80
 • Paardrijlessen Kishana € 60
 • Schoollaptop Kishana € 14
 • Sparen € 425

Totaal € 2.054,33

Sparen

 • Spaarrekening € 2.500

Je hebt twee banen. Ben je tevreden met je salaris?

“Op zich wel, maar ik zou graag wat meer willen verdienen met mijn eigen onderneming. Ik werk al jaren als activiteitenbegeleider voor mensen met MS en in september 2021 heb ik mijn eigen praktijk als hypnosecoach geopend. Ik gebruik hypnose om cliënten te helpen die met bepaalde problemen kampen. Erg leuk om te doen, maar helaas nog niet genoeg om helemaal van te kunnen leven.

Vandaar dat ik er mijn werk als activiteitenbegeleider nog steeds naast doe. Dat deed ik altijd al 28 uur per week, daarnaast besteed ik nu gemiddeld 16 uur per week aan mijn werk als hypnosecoach. Maandelijks verdien ik daar ruim € 2.200 mee en dat vind ik voor 44 uur per week redelijk.”

En daarnaast ontvang je ook nog zorg- en huurtoeslag?

“Ja, dat is wel fijn, maar omdat ik nu ook als zzp’er werk, weet ik niet zeker of ik later over dit jaar toeslag moet terugbetalen. Dat vind ik soms wel een beetje lastig. Omdat mijn inkomen als zelfstandige best wisselt, weet ik nooit helemaal wat ik op jaarbasis ga verdienen. Maar mijn toeslagen heb ik wel nodig om als alleenstaande moeder rond te komen.”

Maandelijks houd je ongeveer € 600 over? Wat doe je daarmee?

“Voornamelijk leuke dingen, zoals lekker ergens wat eten. Ook koop ik er paardrijkleding voor Kishana van. En ik betaal er de kosten voor haar paardrijwedstrijden van. Verder gebruik ik het geld dat ik overhoud voor nieuwe schoenen of een jas, zonder me gigantisch druk te maken of die nou € 80 of € 120 kosten.”

Je betaalt niets aan gemeentelijke belastingen. Hoe zit dat?

“Omdat ik mijn vaste maandlasten graag zo laag mogelijk houd, betaal ik die belastingen altijd in één keer. Dit jaar was dat € 873,20. Wel even een uitgave, maar dan ben ik er meteen voor een jaar vanaf.”

Voor gas en elektra geef je € 38 per maand uit. Wat is je geheim?

“Om eerlijk te zijn, vind ik dat weinig, maar volgens mijn gas- en energieleverancier zit ik met dit termijnbedrag echt goed. Het past precies bij mijn verbruik van vorig jaar en toen hoefde ik ook niks terug te betalen. In 2020 sloot ik namelijk een contract van drie jaar af tot 1 juli 2023. Hierdoor heb ik nu een veel lager tarief dan het gemiddelde huishouden.

Verder scheelt het dat we bijna de hele dag niet thuis zijn. Ik werk op kantoor of in mijn praktijk en Kishana gaat naar school. En als we thuis zijn, gebruiken we maar weinig gas. Alleen om te verwarmen en even kort te douchen, maar als we het koud hebben, doen we eerst een trui of vest aan. Als we dan nog niet warm zijn, gaat de verwarming aan. Het is dus niet zo dat we echt kou lijden thuis, maar we gaan wel wat bewuster om met ons gasverbruik.”

Je rekent € 50 per maand voor brandstofkosten. Gebruik je je auto niet zo vaak?

“Dat klopt, ik doe alles zo veel mogelijk met de fiets. Van huis uit leerde ik dat fietsen gezond en leuk is, dus wanneer ik ergens naartoe moet, doe ik dat vaak fietsend. Mijn werk is ook op fietsafstand, dus waarom niet? Alleen als het erg regent, pak ik de auto, maar zo vaak is dat niet.”

Aan boodschappen geef je € 440 uit. Vind je dat veel?

“Absoluut. Vorig jaar was ik maximaal € 240 per maand kwijt, dus mijn boodschappengeld is bijna verdubbeld. Maar ja, alles wordt duurder en ook ik merk dat in mijn portemonnee. Laatst viel het me nog op in de winkel. Kishana en ik eten graag gezond. Dus weinig vis en vlees en veel sojamelk en geitenyoghurt. Die yoghurt kostte tot begin dit jaar € 1,09 en nu kost hetzelfde bakje € 1,49. Gerookte kipreepjes werden altijd in duopakjes verkocht, maar nu krijg je voor dezelfde prijs nog maar 1 pakje.

Alles bij elkaar tikt dat flink aan. Daarom check ik voordat ik boodschappen ga doen zo veel mogelijk de aanbiedingen in verschillende winkels. Dan bespaar ik toch weer wat.”

Een apart potje voor kleding ontbreekt in je uitgaven. Koop je niet zo vaak kleding?

“Nee, alleen schoenen en een jas als dat nodig is. Samen met negen anderen zit ik in een kledingroulatiegroep. Dit betekent dat we elkaar één keer in de drie weken een tas met kleding geven. En dan alleen dingen die er nog mooi uitzien. Superleuk om te geven en te krijgen, want zo heb ik altijd genoeg leuke dingen om aan te doen. En dat helemaal gratis!”

Je spaarsaldo is € 2.500. Spaar je voor iets specifieks?

“Nou, ik zou heel graag een Audi Q5 willen, maar hoe duur die auto precies is, weet ik niet. Ik denk dat ik met € 45.000 een heel eind kom als ik ’m tweedehands koop.”

Meedoen?

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden