Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘Ik heb een spaarrekening waar 30.000 euro op staat voor als ik later toch een huis wil kopen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Fenna om te laten zien waar ze het van doet

Naam: Fenna (30), docent geschiedenis en maatschappijleer op de vrije school

Relatie: single

Netto-inkomsten

 • Salaris € 2451,78

Totaal € 2451,78

Uitgaven

 • Huur (inclusief gas, water en licht en gemeentelijke belastingen) € 420
 • Telefoonabonnement € 24,10
 • Zorgverzekering € 0
 • Inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering € 15,65
 • Doorlopende reisverzekering € 15,65
 • Boodschappen € 300
 • Internet en tv € 13,20
 • Netflix € 6
 • Videoland € 5
 • HBO Max: € 2,69
 • Tijdschriftabonnement € 9,97
 • Yoga-abonnement € 44
 • Uitgaan en leuke dingen doen € 500
 • Wegenbelasting € 28
 • Benzine € 30
 • Kleding € 70
 • Sparen € 600

Totaal € 2084,26

Sparen

Spaarrekening € 46.751,43

Belegrekening € 804

Je superlage huur is inclusief gas, water en licht en gemeentelijke belastingen. Vertel, hoe zit dat?

“Ik deel een huis met elf huisgenoten. We huren allemaal een kamer of appartement in een groot huis in Nijmegen, op vijf minuten lopen van het centrum. Onze huurbaas is een superrelaxte man. Als er wat is, dan komt hij meteen. Mijn kamer van 25 vierkante meter op de begane grond is echt heerlijk. Het is groot, heeft een hoog plafond en hoge ramen en is ruim genoeg voor mij alleen. Ik ben er dus super tevreden mee.”

Wat fijn. Woon je er al lang?

“Zeven jaar nu. Daarvoor woonde ik ook op kamers in Nijmegen, maar dan veel kleiner. En op mijn eenentwintigste heb ik ook nog even bij mijn ouders gewoond, omdat mijn stage toen afliep en ik tijdelijk geen inkomsten meer had. Op mijn drieëntwintigste wilde ik toch weer op mezelf wonen en zo kwam ik uiteindelijk bij mijn huidige kamer terecht.”

Vind je het soms niet vervelend dat je met zo veel mensen woont?

“Nee, juist niet. We zien elkaar echt niet de hele tijd, maar er is meestal wel iemand thuis met wie ik even een praatje kan maken als ik dat wil. Bovendien houd ik van rumoer om me heen. Helemaal alleen in een huis wonen lijkt me doodongezellig. In mijn omgeving zie ik veel mensen van mijn leeftijd een eigen huis kopen maar om eerlijk te zijn, zie ik dat bij mij nog niet zo snel gebeuren. Dan ga ik in de toekomst liever in een woongroep wonen. Of ik koop een huis met een toekomstige partner.”

Vind je het moeilijk om alleen te zijn?

“Nee hoor, ik vermaak me prima in mijn eentje. Ik ga ook regelmatig alleen op vakantie. Vorig jaar maakte ik een reis van vier maanden door Midden- en Zuid-Amerika. Een van mijn vriendinnen sloot af en toe aan, maar we hadden er ook geen problemen mee om wekenlang alleen te reizen. Ik leg heel makkelijk contact, dus voor mij is het niet per se nodig om ergens met iemand naartoe te gaan. Wel heb ik vaak behoefte aan gezelligheid, vandaar dat ik liever niet alleen woon.”

Zou je geen relatie willen?

“Op dit punt in mijn leven sta ik zeker open voor een leuke relatie, maar gelukkig heb ik een rijk sociaal leven. Ik geef ongeveer 500 euro per maand uit aan leuke dingen doen. Bijna elk weekend ga ik wel borrelen met vrienden en meestal eindigen we dan op een feestje of in de kroeg. Ook ga ik ongeveer drie keer per maand uiteten en ik ga graag naar festivals of de bioscoop.”

Je hebt een auto, maar geen verzekering?

“Jawel. Toen mijn ouders een aantal jaar geleden een nieuwe auto kochten, mocht ik de oude auto van mijn moeder overnemen. Omdat zij al wat schadevrije jaren had opgebouwd, was het qua verzekering voordeliger om de auto op haar naam te laten staan. Vandaar dat de verzekering nog steeds van de rekening van mijn ouders wordt afgeschreven. Niet handig natuurlijk, maar ik vergeet het elke keer aan te passen. Moet ik echt gaan doen binnenkort, want mijn ouders hoeven dat helemaal niet voor mij te betalen.”

Je hebt flink wat gespaard.

“Ik vind het een fijne gedachte dat ik altijd genoeg geld achter de hand heb. En ik ben best een big spender, dus als ik op een festival drankjes bestel, dan geniet ik daar extra van, omdat ik weet dat ik ervoor heb gespaard. Het voelt dan niet echt als geld uitgeven, omdat ik dat geld niet per se nodig heb. En dat voelt heel goed!”

Heb je daarnaast ook nog een specifiek doel?

“Jazeker, zeg maar gerust meerdere doelen. Ik verdeel mijn spaargeld graag over verschillende potjes. Zo heb ik een spaarrekening waar 30.000 euro op staat voor als ik later toch een huis wil kopen. Ook heb ik 6.000 euro in mijn reispotje staan. Twee keer 1.000 euro houd ik apart voor onvoorziene kosten aan mijn auto en om te beleggen. Dat laatste doe ik nog niet echt fanatiek, vandaar die 804 euro – dat zijn crypto’s –, maar ik zet wel alvast elke maand wat geld apart voor als ik me genoeg heb verdiept in beleggen. Verder heb ik nog wat kleinere potjes én ik spaar voor de vakantie. In mei ga ik met vriendinnen op citytrip naar Barcelona en in de zomer ga ik waarschijnlijk in mijn eentje interrailen door Oost-Europa. Een heerlijk vooruitzicht!”

Wist je dat...

 • Er in Nederland geen maximum geldt voor hoeveel mensen er in een huis of appartement mogen wonen. Wel kunnen gemeentes bepaalde voorwaarden hanteren. Als je dus een huis met meerdere personen wilt delen, check dan altijd even welke regels er in jouw gemeente gelden.
 • Nederlanders na de coronapandemie maar liefst 65 procent meer reisverzekeringen afsloten dan daarvoor. Opvallend genoeg werden er niet meer annuleringsverzekeringen afgesloten.

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 20-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

RedactieFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden