Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘Het liefst had ik zelf mijn inkomen verdiend’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Brenda om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Brenda (33), community manager (16 uur) en vrijwilliger (1 uur)
Getrouwd met Daan (25), systeembeheerder (40 uur)
Alleenstaande moeder van Ruben (2,5)

Netto-inkomsten

 • Salaris Brenda € 1.140
 • Wajonguitkering Brenda € 772
 • Vrijwilligerswerkvergoeding Brenda € 180
 • Salaris Daan € 2.190
 • Kinderbijslag € 83,33
 • Kinderopvangtoeslag € 660
 • Kindgebonden budget € 33,33

Totaal € 5.058,66

Uitgaven

 • Hypotheek € 705
 • Gas en licht € 60
 • Water € 16,67
 • Kinderopvang € 820
 • Telefoonabonnement € 25
 • Zorgverzekering € 300
 • Extra zorgkosten € 120
 • Inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering € 50
 • Boodschappen € 400
 • Internet € 18,48
 • Streamingsdiensten € 14,99
 • Goede doelen € 3,33
 • Beleggingsrekening voor Ruben € 50
 • Sparen € 500
 • Scooterverzekering € 20

Totaal € 3.103,47

Sparen

 • Spaarrekening € 27.000

Je werkt twee dagen per week en krijgt daarnaast een Wajonguitkering. Waarom?

“Ik ben chronisch ziek – ik heb een bindweefselaandoening – en autistisch, dus meer dan twee dagen per week werken, is niet haalbaar voor mij. Vandaar dat ik sinds mijn 22ste een Wajonguitkering krijg. Het is een aanvulling op mijn salaris. Ik vind het heel fijn dat het er is, maar het liefst had ik gewoon zelf mijn volledige inkomen willen verdienen. Maar ik kijk altijd naar de positieve dingen, dus ik ben vooral blij dat ik financieel ondersteund word.”

En je doet naast je werk als community manager vrijwilligerswerk?

“Ja, maar dat is maar een uurtje per week en vanuit huis. Als vrijwilliger controleer ik voor mensen met een handicap websites van de culturele sector op hun digitale toegankelijkheid. Erg leuk om te doen, vooral omdat ik door mijn eigen aandoening graag wat met anderen met een beperking doe.”

Jij en je man Daan hebben het prima voor elkaar toch?

“Op zich wel. De Wajong is geen vetpot en ik heb veel zorgkosten – denk aan eigen risico en eigen bijdrage voor bepaalde zorg en medicatie – maar Daan verdient een goed inkomen met zijn werk als systeembeheerder en we wonen in een leuk koophuis in de Randstad. Toch willen we op den duur graag verhuizen naar het oosten van Nederland.”

Waarom?

“Op zich wonen we nu prima in ons hoekhuis, maar we zouden graag wat groter willen wonen en het liefst vlak bij een bos. Daan en ik kochten onze woning, gebouwd in 1987, in januari 2020. En om eerlijk te zijn, was het niet onze eerste keuze. Sterker nog: het was het enige huis dat nog op de markt was. Omdat ik zwanger was en in een heel klein appartement woonde en Daan nog bij zijn ouders, hadden we snel een woning nodig. Daarom besloten we het te kopen en er tijdelijk te gaan wonen. De huizenmarkt was toen al doorgeslagen, dus we hadden veel mazzel dat we het konden kopen. Inmiddels hebben we alweer veel overwaarde. Hoeveel, dat weet ik niet precies, maar het is waarschijnlijk genoeg om binnenkort minstens een twee-onder-één-kapwoning te kopen.”

En dus in het oosten van het land?

“Ja, want daar kom ik vandaan en naar die regio gaan we ook vaak op vakantie. Voor ons heeft het oosten een speciale betekenis. We voelen ons daar erg thuis en vrij.”

Voor het huis waar jullie nu wonen, betalen jullie maar € 60 per maand voor gas en licht. Hoe kan dat?

“Dat is vooral aan Daan te danken, want hij heeft zich heel erg verdiept in duurzame energie. Zo hebben we elf zonnepanelen, waarvan drie grote op het dak van onze schuur. Daarmee laden we in de schuur een aantal grote, draagbare accu’s op. Als ze vol zijn, brengt Daan ze naar binnen in de woonkamer en vervolgens laden we met deze accu’s onze telefoons, laptops en powerbanks op. Heel erg handig, want het is allemaal gratis energie.”

Maar scheelt het echt zo veel in de kosten?

“Het weegt wel mee, maar we zijn zelf ook best energiezuinig. Zo gebruiken we een airco om te verwarmen, zodat we geen gas hoeven te gebruiken. We verwarmen trouwens alleen als we het echt koud hebben en dan niet hoger dan twintig graden. Verder douchen we om de dag. Omdat ik een gevoelige huid heb, deed ik dat al jaren want anders wordt mijn huid te droog. En Daan is het op een gegeven moment ook gaan doen. Elke dag douchen is helemaal niet nodig vinden wij, want zo vies ben je na een dag helemaal niet.”

Jullie betalen € 820 voor de kinderopvang. Waar gaat Ruben naartoe?

“Hij zit op een kinderopvang in een oude boerderij en gaat twee dagen per week. Daan en ik hebben lang gezocht naar een geschikte opvangplek. Het liefst wilden we Ruben in een huiselijke sfeer laten opvangen. Vandaar dat we bij verschillende gastouders zijn gaan kijken, maar hier hadden we toch niet echt een goed gevoel bij. Bij de een zat een kind zand te eten en bij de ander kregen de kinderen best veel suiker en stond de tv aan. Niet helemaal waar ik me prettig bij voelde. Gelukkig vonden we onze huidige opvang. Het is voor kinderen met en zonder een beperking. En hoewel Ruben geen beperking heeft, vond ik het wel een mooie gedachte als hij met verschillende kinderen opgroeit. Vanaf het begin had hij het er naar zijn zin.”

Aan streamingsdiensten zijn jullie € 14,99 per maand kwijt. Welke hebben jullie?

“Netflix en Spotify. We delen onze accounts met mijn twee zwagers en schoonmoeder, waardoor we veel minder hoeven te betalen. Wat voor abonnement we precies hebben, weet ik niet, maar per huishouden zijn we € 12 in totaal kwijt, dus dat vind ik zeker redelijk. Ik heb er zelf trouwens ook Amazon Prime bij genomen voor € 2,99 per maand.”

Per maand houden jullie bijna € 2000 over. Wat doen jullie hiermee?

“Heel af en toe gaan we naar de bioscoop, maar eigenlijk hebben we niet zo veel uitjes. En kleding koop ik ook niet vaak. Het geld dat we overhouden, sparen we dus zo veel mogelijk. Gewoon voor de zekerheid, we willen in ieder geval nooit onder de € 10.000 komen.”

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 09-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden