glutenallergie Beeld Getty Images
glutenallergieBeeld Getty Images

PREMIUM

Waar doet ze het van: ‘Door mijn glutenallergie zijn we best veel geld kwijt aan boodschappen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Fleur om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Fleur (28), orthopedagoog (24 uur)
Woont samen met Rick (28), tuinder (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Inkomen Fleur € 1.470
 • Inkomen Rick € 2.000

Totaal € 3.470

Uitgaven

 • Huur € 650
 • Gemeentelijke belastingen € 0
 • Gas, elektra en water € 235
 • Zorgverzekering € 159
 • Verzekeringen (inboedel en aansprakelijkheid) € 21
 • Autoverzekering € 43
 • Wegenbelasting € 22
 • Uitvaartverzekering € 0
 • Brandstof € 220
 • Kosten voor hond Bessie € 50
 • Boodschappen € 450
 • Internet € 50
 • Telefoon € 14
 • Netflix € 2,50
 • Sportabonnement € 59,50
 • Sparen € 75

Totaal € 2.051

Sparen

 • Spaarrekening Fleur € 4.000
 • Spaarrekening gezamenlijk € 1.000

Jullie houden per maand ruim € 1.400 over. Wat doen jullie hiermee?

“Het is een beetje een vertekend beeld, want Rick en ik houden onze financiën gescheiden. We maken per maand allebei € 900 over op onze gezamenlijke rekening en daar betalen we alle vaste lasten van. Hier vallen bijvoorbeeld de boodschappen en de huur onder, maar ook gas, water en elektra. Omdat we allebei een eigen auto hebben, betalen we de kosten daarvan zelf. Ook betaal ik mijn sport- en telefoonabonnement, dus als ik dat allemaal nog van mijn nettosalaris aftrek, kom ik op € 200 tot € 300 die ik zelf elke maand overhoud. Daar spaar ik van en ik gebruik het om kleren via Vinted te kopen of een avondje uit te gaan.”

Je vriend houdt per maand meer geld over dan jij. Hebben jullie daar afspraken over gemaakt?

“Nee. Ik vind dat ook niet nodig, want Rick verdient meer, omdat hij fulltime werkt en ik niet. Bovendien zijn we door mijn glutenallergie best veel kwijt aan boodschappen, want glutenvrije producten kosten het dubbele van normale producten. En dat vindt Rick ook geen probleem.”

Jullie geven inderdaad veel uit aan boodschappen. Kan dat goedkoper?

“Helaas niet en dan bezuinigen we nog aardig ook. Zo kopen we veel producten bij boeren in de buurt. Zij bieden dezelfde verse eieren aan als de supermarkt, maar dan een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor vlees. Bij de boer is het vaak nog lekkerder ook dan in de winkel.

Verder bak ik regelmatig zelf mijn glutenvrije broden. Dat scheelt zo € 30, want in de supermarkt betaal ik € 3 voor een glutenvrij brood, bestaande uit tien kleine sneetjes. Daar doe ik twee tot drie dagen mee, terwijl je voor bijna de helft ook een normaal brood kunt kopen en daar een hele week mee doet.”

Je betaalt niks aan de gemeentelijke belastingen en je uitvaartverzekering. Hoe zit dat?

“Die betaal ik altijd in één keer. Voor de gemeentelijke belastingen was ik dit jaar € 240 kwijt en voor mijn uitvaartverzekering € 60. Wat we volgend jaar moeten betalen voor de gemeentelijke belastingen, weet ik nog niet. We wonen nu ergens anders en de bedragen kunnen per gemeente erg verschillen. Waarom ik de verzekeringen in één keer betaal? Dan ben ik er meteen voor een jaar vanaf.

Omdat een vriendin van mij vroeg is overleden en niet verzekerd was, vind ik een uitvaartverzekering belangrijk. Ik wil niet dat mijn nabestaanden opeens voor hoge kosten komen te staan.”

Jullie betalen € 235 voor gas, water en elektra. Vind je dat veel?

“Het is natuurlijk aan de hoge kant, maar gezien alle horrorverhalen die je momenteel over de gas- en energieprijzen hoort, vind ik het meevallen. Toevallig zijn we net verhuisd, van een rijtjeshuis naar een woning op een stuk grond van een particulier. Ons huis grenst aan dat van onze huisbaas en daarom betalen we één bedrag voor gas, water en elektra. Met het tekenen van ons huurcontract was de prijs voor gas, water en elektra nog € 150, maar onze huisbaas zei daar wel bij dat het waarschijnlijk meer werd. Hier hadden we dus al rekening mee gehouden en gelukkig valt € 85 extra nog mee.”

Gebruik je je auto veel?

“Ja, want ik moet elke dag drie kwartier rijden om op mijn werk te komen. Ik krijg wel een reiskostenvergoeding – die is in mijn nettoloon verwerkt –, maar vanwege de hoge benzineprijzen moet ik zelf bijleggen als ik ga tanken. Verre van ideaal en daarom zoek ik ook naar een andere baan, dichter in de buurt. Het liefst op een locatie waar ik met de fiets naartoe kan, dan heb ik meteen wat beweging. Ik zit niet zo graag stil.”

Voor jullie hond zetten jullie elke maand geld apart. Wat doen jullie met dit geld?

“We gebruiken dat onder meer voor haar voer, want ze is een redelijk grote hond die flink eet. Omdat een hondenverzekering bovendien vaak niet alle kosten dekt als je huisdier ziek wordt, leek het ons beter om elke maand zelf wat geld apart te zetten. Dan hebben we altijd een buffer voor als er iets met haar is.”

Spaar je voor iets specifieks?

“Niet per se. Tijdens de verhuizing viel de wasmachine kapot. Erg balen, maar doordat we spaargeld hadden, konden we meteen een nieuwe kopen. Overigens kom ik zo min mogelijk aan mijn spaargeld. Ik laat het liever groeien, zodat we in de toekomst hopelijk een huis kunnen kopen.”

Meedoen?

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 46-2022.
Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden