Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘Door corona had ik opeens een bedrijfsschuld van 19.000 euro’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Marieke om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Marieke (24), productiemedewerker (28 uur) en freelance marketeer (8 uur)

Relatie samenwonend met Mark (28), student psychologie (fulltime)

Netto-inkomsten

 • Salaris Marieke € 1.300
 • Huurtoeslag € 206
 • Zorgtoeslag Marieke € 155
 • Zorgtoeslag Mark € 155
 • Studielening Mark € 865

Totaal € 2.681

Uitgaven

 • Huur € 760
 • Gas en elektra € 45
 • Water € 30
 • Zorgverzekering € 254
 • Autoverzekering € 65
 • Brandstof € 150
 • Wegenbelasting € 35
 • Internet € 25
 • Streamingdiensten € 10
 • Goede doelen € 8
 • Boodschappen € 320
 • Telefoonabonnement € 21
 • Afbetaling schulden € 250

Totaal € 1973

Sparen en beleggen

 • Gezamenlijke spaarrekening € 70

Jullie houden jullie financiën gescheiden?

“We storten allebei elke maand 920 euro op onze gezamenlijke rekening. Daarvan wordt automatisch 320 euro overgemaakt naar een andere rekening waar we de boodschappen van doen. Zo weten we precies wat we daarna nog kunnen uitgeven. De rest is voor onze vaste lasten. Mijn telefoonabonnement, bedrijfsschuld en Unicef betaal ik zelf. En van Marks rekening wordt zijn telefoonabonnement afgeschreven. De 146 euro die we op onze gezamenlijke rekening overhouden, gebruiken we om te sparen. De huurtoeslag splitten we: ieder 103 euro. In totaal houd ik 638 euro over. Daar betaal ik onder andere mijn telefoonrekening en etentjes met vrienden van. Omdat ik heel weinig geld heb, nodig ik ze een paar keer per maand in het weekend bij mij uit om te komen eten. Daar reserveer ik ongeveer 50 euro voor. De rest gebruik ik om mijn bedrijfsschuld af te lossen.”

Hoe kom je aan deze schuld?

“Domme pech. Ik runde een goedlopend online magazine over de foodbranche. Hierbij richtte ik me op jongeren waarbij ik liet zien wat er allemaal speelt in de voedseltransitie, of beter gezegd: de voedselindustrie. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar waar het om ging was dat ik jongeren informeerde hoe ze anders konden gaan eten en welke bedrijven hen daarbij konden helpen. Een voorbeeld daarvan is volledig plantaardig eten. Wat houdt dat nou precies in? En hoe kun je het in je eigen levensstijl toepassen? Door middel van artikelen en betaalde samenwerkingen vertelde ik er alles over.”

En dat liep goed?

“In eerste instantie wel ja. Opdrachtgevers met een link naar wat ik in het magazine besprak, huurden mij in om TikTok-filmpjes en social mediaberichten te maken. We gingen samenwerkingen voor minimaal een jaar aan, dus ik wist dat ik voor langere tijd verzekerd was van een inkomen. Mijn bedrijf liep daardoor goed en al snel kon ik een mooie kantoorruimte huren en had ik drie werknemers in dienst. Totdat corona en de recessie kwam en al mijn opdrachten in korte tijd wegvielen. Opeens had ik geen werk meer, maar mijn bedrijfskosten liepen gewoon door. Daardoor heb ik veel schulden moeten maken, in totaal 19.000 euro, en die ben ik nog steeds aan het afbetalen.”

Hoeveel geld moet je nu nog betalen?

“In totaal nog 15.000 euro aan mijn bedrijfsschuld en 35.000 aan mijn studieschuld. Omdat mijn inkomen nu heel laag is, hoef ik voor mijn studieschuld momenteel nog niks terug te betalen. Pas als ik weer boven een bepaald jaarinkomen zit, krijg ik automatisch bericht van DUO wat mijn maandelijkse aflossing wordt. Daar maak ik me nu dus nog niet druk om.”

En je bedrijfsschuld? Maak je je daar wel druk om?

“Af en toe wel, maar wat kan ik er verder aan doen? Alles wat ik momenteel kan missen, betaal ik terug. Dat is geen vast bedrag, maar meestal wel 250 euro per maand. Bovendien wordt er hopelijk binnenkort 10.000 euro van mijn bedrijfsschuld kwijtgescholden. Omdat mijn bedrijf een start-up was, ben ik destijds bewust klant geworden van een bank waarbij ik me voor een deel kon verzekeren tegen een failissement. Doordat ik buiten mijn schuld om failliet ben gegaan, kom ik waarschijnlijk in aanmerking voor een gedeeltelijke kwijtschelding. Ik heb onlangs mijn aanvraag ingediend, dus ik wacht nu op een reactie van de bank.”

Ben je inmiddels een nieuw bedrijf begonnen?

“Nee, ik werkte al als freelance marketeer toen ik mijn bedrijf begon. Die werkzaamheden had ik alleen even laten liggen om me volledig op mijn online magazine te richten. Maar nu ben ik weer met mijn freelance werk begonnen. Helaas verdien ik er nog geen geld mee, maar ik hoop dat dat over een tijdje ook weer iets oplevert.”

Komen jullie wel uit met de boodschappen en zo?

“Net aan. Hoewel we heel goed op aanbiedingen letten en vooral boodschappen doen bij de goedkopere supermarkten, merk ik dat we regelmatig iets tekortkomen. Daarom leggen we vaak wat bij van onze spaarrekening. Niet echt handig, maar gelukkig hebben we die buffer nog.”

Zijn er nog uitgaven waar je op kunt bezuinigen?

“Niet echt. Ik koop al bijna niets voor mezelf en ga heel af en toe ergens heen. Leuk is anders, maar ik zie het als iets tijdelijks. Ik zal heus niet altijd zo zuinig moeten leven. Ooit wordt het beter.”

Wat zijn je doelen wat betreft je financiën de komende tijd?

“Ik wil in ieder geval zo snel mogelijk 500 euro gespaard te hebben. Dan heb ik altijd wat achter de hand, mocht er thuis iets stuk gaan. En verder wil ik gewoon van mijn schulden af, zodat ik eindelijk opnieuw kan beginnen met een schone lei.”

Wist je dat...

 1. In 2022 werden 2144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds 1981.
 2. De gemiddelde studieschuld in 2022 van alle (oud-)studenten was 15,9 duizend euro. Sinds de invoering van het nieuwe leenstelstel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3500 euro gestegen.

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 16-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Renée BrouwerFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden