Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘De ene maand verdien ik €3.800, de andere €8.000’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Maartje om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Maartje (28), fondsenwerver voor de culturele sector (38 uur)

Woont alleen.

Netto-inkomsten

 • Salaris € 3.800

Totaal € 3.800

Uitgaven

 • Huur € 1.055
 • Gemeentelijke belastingen € 0
 • Telefoonabonnement € 0
 • Gas en licht € 169
 • Water € 19
 • Zorgverzekering € 112,45
 • Inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering € 0
 • Doorlopende reisverzekering € 1,50
 • DUO-studieschuld € 138
 • Boodschappen € 425
 • Internet € 54
 • HBO & Disney+ € 0
 • Spotify € 9,99
 • Krant € 13
 • Sportabonnement € 60
 • Goede doelen € 0
 • Schoonmaakster € 160
 • Uitgaan en leuke dingen doen € 200
 • Cadeautjes € 150
 • Kleding € 25
 • Verzorging € € 125
 • Sparen € 200
 • Beleggen € 210

Totaal € 3.126,94

Sparen

 • Spaarrekening € 4.681
 • Belegrekening € 4.795

Je bent fondsenwerver in de culturele sector. Wat houdt je werk precies in?

“Het komt erop neer dat ik op verschillende manieren geld ophaal voor culturele projecten. Als zelfstandig ondernemer werk ik voor een aantal opdrachtgevers, zoals het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Om hun projecten te kunnen bekostigen, hebben culturele organisaties geld nodig van donateurs. En ik regel dat. Bijvoorbeeld via bedrijven die financieel willen bijdragen, maar ook via particuliere schenkers en fondsen die daarvoor bedoeld zijn.”

Interessant. Doneer je zelf ook aan de culturele sector?

“Jazeker, per jaar schenk ik € 1500 aan drie organisaties. De eerste is het Cultuurfonds (het belangrijkste fonds voor de cultuurbranche, red.) en de overige twee zijn Theater De Krakeling en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Omdat ik zelf in de culturele sector werk, vind ik het heel belangrijk om mijn steentje hieraan bij te dragen. Zonder fondsen en donaties zouden er waarschijnlijk veel minder culturele projecten zijn en dat is zonde, want het uitdragen van cultuur is zo belangrijk voor de samenleving.”

Voor het uitbetalen van je eigen salaris hanteer je een bepaald systeem. Kun je hier wat meer over vertellen?

“Ik doe dit aan de hand van het ‘profit first-systeem’. Dit betekent dat ik al mijn inkomsten percentueel in potjes zet. Veertig procent van wat er op mijn zakelijke rekening binnenkomt, maak ik over naar mijn privérekening. De rest is voor mijn zakelijke kosten. Het voordeel van dit systeem is dat ik mezelf zo meer winst kan uitbetalen. Mijn inkomsten zijn namelijk vaak verschillend. De ene keer verdien ik € 3.800 tot € 4.800 euro en de andere keer € 8.000 euro. Ik betaal mezelf in ieder geval altijd minimaal € 3.800 euro uit, daar leef ik van.”

Een aantal uitgaven staan op € 0. Waarom?

“Die uitgaven heb ik wel, maar mijn telefoonabonnement (€ 40) en internet (€ 54) staan op naam van mijn bedrijf, waardoor ze van mijn zakelijke rekening worden afgeschreven. Daarnaast betaal ik een aantal privékosten altijd in één keer, zoals de gemeentelijke belastingen (€ 513,94), de inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering (€ 260) en HBO en Disney+. Dat laatste kost mij op jaarbasis € 33,60, omdat ik de accounts deel met nog drie huishoudens.”

En hoe zit het met je studieschuld?

“Ik heb twee studies tegelijk gedaan – muziekwetenschap en het conservatorium, ik speel dwarsfluit – en betaalde alles zelf. Vandaar ik destijds heb geleend via DUO. Mijn totale studieschuld bedraagt zo’n € 50.000 en daar betaal ik elke maand € 138 van terug.”

Je huur is € 1.055. Wat voor woning heb je?

“Ik huur een appartement van tachtig vierkante meter op de begane grond van een voormalige kantoorvilla van een bierbrouwerij. Alles aan de buitenkant is zo veel mogelijk authentiek gebleven. Zo is het torentje er nog en ook het glas in lood zit er nog in. Vanbinnen is het heel goed gerenoveerd. De isolatie is super, waardoor ik in de winter weinig hoef te stoken om warm te blijven. Sowieso gaat de kachel bij mij niet hoger dan achttien graden. Dan heb ik het warm genoeg.”

Vandaar ook je redelijk ‘lage’ kosten voor gas en licht?

“Dat klopt. Hoewel ik € 169 voor gas en elektra nog best veel vind maandelijks. Vorig jaar betaalde ik € 144, dus ik ben net als veel anderen omhooggegaan in mijn kosten. Gelukkig ging dit jaar het prijsplafond in. Hierdoor kom ik in ieder geval goed uit met € 169 per maand.”

Voor je zorgverzekering ben je alleen basis verzekerd. Waarom?

“Ik heb bijna nooit wat, dus ik vind het niet nodig om me aanvullend te verzekeren. Mijn eigen risico verhoog ik trouwens ook altijd naar € 800 per maand. Dat scheelt weer premie.”

Aan boodschappen ben je € 425 kwijt. Vind je dat veel?

“Mhwa, dat valt mee, want ik koop er sinds oktober vorig jaar ook dubbele koopzegels van. Ik bestel mijn boodschappen online en voor elke euro die ik uitgeef, koop ik twee zegels. Dat is twintig cent per keer. Hierdoor ben ik altijd wat meer kwijt aan mijn boodschappen, maar ondertussen spaar ik ook. In een vol boekje zitten 490 zegels. Dat is omgerekend € 49, maar ik krijg er € 52 voor terug. Het lijkt misschien weinig, maar het is een rendement van zes procent en dat krijg je met een spaarrekening echt niet. Ik zie de koopzegels dus vooral als een onbewuste manier van sparen, want ik zet alles op mijn spaarrekening. Voor mijn eigen zekerheid wil ik het liefst minimaal € 5.000 spaargeld hebben, dus ik moet nog even doorsparen.”

Maar per week geef je dan gemiddeld € 110 aan boodschappen uit?

“Nee, minder. Van mijn boodschappengeld betaal ik namelijk ook mijn abonnement op een maaltijdenboxservice. Dit kost € 46 per week. Omdat ik voor twee personen ingrediënten krijg, houd ik na het koken altijd meer dan genoeg over. Daar eet ik de volgende dag dan nog een keer van of ik vries het in.”

Je schoonmaakster kost € 160 per maand. Vind je dat veel?

“Een beetje, maar ze is het meer dan waard. Mijn schoonmaakster zie ik als een cadeautje voor mezelf. In twee uur per week doet ze alles in huis, waardoor ik zelf alleen nog maar de vaatwasser hoef uit te ruimen en de wasmachine moet aanzetten. Superluxe met mijn drukke baan!”

Wist je dat...

 1. Er werken zo’n 410.000 mensen in de Nederlandse cultuur- en mediasector. Het aandeel van de totale werkgelegenheid is hiermee ongeveer 4,3%.
 2. Begin 2022 hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Iets meer dan de helft van de mensen met een studieschuld had een schuld van minder dan € 10.000.

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 12-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Bron: CBS, beroepskunstenaar.nl

Renée BrouwerFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden