Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘De appartementen om mij heen houden mij warm’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Sophie om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Sophie (37), redacteur/projectmanager bij een uitgeverij (36 uur) Relatie single

Netto-inkomsten

 • Salaris € 2.300

TOTAAL € 2.300

Uitgaven

 • Hypotheek € 450
 • VVE € 126
 • Gemeentelijke belastingen € 59
 • Telefoonabonnement € 17
 • Gas, water, licht € 80
 • Zorgverzekering € 137
 • Inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering € 20
 • Doorlopende reisverzekering € 2,60
 • Studieschuld DUO € 60
 • Boodschappen € 325
 • Internet en tv € 30
 • Reiskosten € 200
 • de Volkskrant € 7
 • Cineville € 21
 • Sportabonnement € 30
 • Streamingsdienst Prime € 3
 • Uitgaan en leuke dingen doen € 350
 • Kleding € 76
 • Sparen € 50

Totaal € 2.043,60

Spaarrekening € 2.000

Je hebt twaalf jaar lang een auto gehad, maar bent sinds drie jaar autoloos. Waarom?

“Dat klopt, ik vond het zonde van mijn geld. In 2008 kocht ik mijn eerste auto, een BMW E30 uit 1991 voor rond de € 1.500, samen met mijn toenmalige vriend. Ik gebruikte hem vooral om naar mijn werk te gaan, zo’n twintig kilometer verderop, maar bijna iedere dag stond ik ’s ochtends en ’s avonds in de file.

Toen mijn auto na een tijdje op was, besloot ik te gaan leasen. Ik had geen zin meer in al die onvoorziene kosten zoals onderhoud en reparaties en voor een leaseauto betaalde ik een vast bedrag van € 220 per maand. Daar zat alles bij in, waardoor ik geen extra kosten meer hoefde te maken.”

Maar toch zegde je je lease-abonnement drie jaar geleden op?

“Ja, want met mijn benzine erbij was ik elke maand minstens € 350 kwijt. En dat terwijl ik ook nog een paar keer per week met de trein naar mijn werk ging om files te vermijden. Dat schoot dus niet echt op. Daarom vond ik het wel prima toen mijn leasecontract stopte en ik veranderde van baan. Mijn werk was veel dichterbij mijn huis, waardoor ik de afstand makkelijk kan lopen of fietsen. En dat is niet alleen beter voor het milieu – wat ik heel belangrijk vind – maar ook voor mijn eigen portemonnee.

Nu ben ik zo’n € 200 per maand kwijt aan reiskosten. Dat is inclusief af en toe de trein, een OV-fiets en een huurauto via Greenwheels en SnappCar. Ik woon in de Randstad en heb veel familie in Zeeland wonen, dus als ik naar hen toe ga, vind ik het fijn om met de auto te reizen.”

Je hypotheek is redelijk laag. Wat voor woning heb je?

“Ik heb een appartement van 49 vierkante meter, gekocht in januari 2015. De prijs was € 78.000, echt een koopje als je het met de huidige huizenmarkt vergelijkt, want ik woon aardig centraal in Rotterdam. Bij mijn maandelijkse hypotheekkosten horen ook de VVE-kosten.

Het gebouw waarin ik woon, is in de jaren vijftig gebouwd. Hierdoor heeft het veel onderhoud nodig en de VVE houdt dat allemaal goed in de gaten. In 2021 is de gevel aan de achterkant opgeknapt en vorig jaar is het trappenhuis helemaal opnieuw geverfd.”

Fijn! Ben je tevreden met je appartement?

“Zeker! Vooral omdat ik vorig jaar alles heb verbouwd. De keuken, de badkamer, de vloer, de tegels: alles is nieuw en daar ben ik supertrots op. Ik vond het wel spannend hoor, in mijn eentje een hele verbouwing plannen. Omdat ik alleen woon, moest ik alles zelf bepalen. Ik wist meteen dat ik graag een roze badkamer wilde, maar ergens dacht ik ook: is dat niet een beetje raar?”

En wat voor kleur is je badkamer uiteindelijk geworden?

“Roze natuurlijk. Dat vond ik echt te gek. Waarom ook niet, dacht ik. Het is toch mijn huis? Daarna ging ik helemaal los met de kleuren en kocht ik een groene keuken. Ik ben er zo blij mee. Als ik ’s avonds op de bank zit, denk ik nog steeds: wauw, wat is het mooi geworden.”

Aan boodschappen ben je maandelijks € 325 kwijt. Vind je dat veel?

“Nou, ik heb dat echt wel nodig hoor. Eerst kocht ik veel biologisch, maar sinds de enorme prijsstijgingen ben ik daar een beetje vanaf gestapt. Nu koop ik bijna al mijn boodschappen bij de normale supermarkt. Biologische maïs heb ik bijvoorbeeld vervangen door maïs van het huismerk en om te besparen kies ik ook voor vrije-uitloopeieren in plaats van biologische eieren. Dat scheelt wel iets qua kosten, waardoor ik makkelijker onder de € 325 per maand blijf.”

Voor gas, water en licht betaal je maar € 80 per maand. Hoe kan dat?

“Ik zal het nog mooier maken: volgens mijn energieleverancier betaal ik eigenlijk te veel. Omdat ik half op kantoor werk en half thuis en zelf weinig gas en energie verbruik, adviseerde mijn energie- en gasleverancier mij om maar € 35 per maand te betalen. Ik heb het zelf verhoogd naar € 65, zodat ik in ieder geval goed zit. Voor 2022 kreeg ik € 550 terug, dus dit jaar verwacht ik ook geen extra kosten. Het scheelt dat ik tussen andere appartementen woon. We houden elkaar warm, waardoor ik weinig hoef te stoken. Voor water betaal ik trouwens ook maar € 15 per maand.”

Aan kleding geef je € 76 uit. Hoe kom je op dit bedrag?

“Ik zet altijd € 60 apart voor kleding en € 16 voor mijn pantyabonnement. Dit laatste betekent dat ik elke maand twee leuke panty’s thuis gestuurd krijg met allerlei gave printjes. Ideaal voor mij, want ik draag veel jurken en rokken waar een panty onder moet. Kleding zelf scoor ik bij kringloopwinkels en vintage winkels.

Soms ben ik op zoek naar specifieks, zoals witte All Stars, en die zoek ik dan via Vinted. Het geeft me altijd een kick als ik weer iets leuks heb gekocht voor weinig geld.”

Aan uitgaan en leuke dingen doen ben je € 350 kwijt. Wat versta je hieronder?

“Drie keer per maand ga ik uit eten met vrienden en naar de kroeg. Een avondje stappen kost meestal € 40 en eten bij een restaurant € 50 tot € 80, het ligt eraan waar ik naartoe ga. Ik houd van gezelligheid, dus die € 350 is dat meer dan waard.”

Wat doe je met het geld dat je maandelijks overhoudt?

“Daar probeer ik wat meer van te sparen, maar vaak gaat het op aan eenmalige kosten, zoals een Museumjaarkaart, de levensverzekering die één keer per jaar wordt afgeschreven en verjaardagscadeaus. Ik heb bijna iedere maand wel een feestje van iemand, dus in de meeste gevallen is mijn potje overig zo weer op.”

Wist je dat...

 1. Je dit jaar gemiddeld 4,3% meer betaalt voor een treinreis dan vorig jaar. De prijzen van regionale bus-, tram- en metrokaartjes zijn met ruim 7% omhooggegaan.
 2. In 2021 het totale bioscoopbezoek in Nederland daalde van 16,8 miljoen naar 14,2 miljoen bezoekers, vergeleken met 2020. Ook grote Nederlandse filmfestivals (online en fysiek) werden minder bezocht. In 2020 waren er nog 723.223 bezoekers (als het festival in verband met corona door kon gaan) en in 2021 645.972 bezoekers.

Bron: Kassa,Filmfonds

Renée BrouwerFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden