Waar doet ze het van Beeld Flair
Waar doet ze het vanBeeld Flair

Waar doet ze het van: ‘Dat ik nergens werd aangenomen, werkte heel demotiverend’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Jaelle om te laten zien waar ze het van doet.

Naam Jaelle (37), werkzoekende, single

Moeder van Joël (19) en Kiki (7)

Netto-inkomsten

 • Bijstandsuitkering € 1.077
 • Zorgtoeslag € 155
 • Kind gebonden budget € 458
 • Huurtoeslag € 353
 • Kinderbijslag € 100

Totaal € 2.143

 • Huur inclusief water € 698,45
 • Telefoonabonnement € 49,65
 • Gas en licht € 124
 • Zorgverzekering € 138,95
 • Eigen risico zorgverzekering € 32,73
 • Inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering € 30,89
 • Autoverzekering € 25
 • Wegenbelasting € 40
 • Boodschappen € 160
 • Netflix € 15,99
 • Afbetalen tandartsschuld € 95,71
 • Afbetalen teveel ontvangen toeslagen € 30
 • Afbetalen huurachterstand vorige woning € 50
 • Sparen € 200
 • Loterij € 15
 • Kleding en leuke dingen doen € 436

Totaal € 2.142,37

Totaal openstaande schulden € 3.932,74

Totaal spaarrekening € 400

Sinds wanneer heb je een bijstanduitkering?

“Al best lang, sinds 2012 volgens mij. Ik werkte destijds als beveiliger van kantoorgebouwen en in overleg met mijn werkgever werd mijn jaarcontract niet verlengd. Hoewel ik mijn werk best leuk vond, waren de verdiensten dat niet. Zo moest ik elke dag bijna zeventig kilometer rijden om op m’n werk te komen. En mijn reiskosten werden niet vergoed. Hierdoor was ik alleen al aan benzine meer dan € 100 per week kwijt, terwijl ik zo’n € 1700 netto verdiende. Tja, dan blijft er weinig over.”

Dus stopte je ermee?

“Ja, maar wel pas nadat ik al maandenlang bij mijn werkgever had aangegeven dat ik in een kantoor dichterbij huis wilde werken. Mijn werkgever regelde de beveiliging voor panden door het hele land, dus ik kon makkelijk ergens anders worden geplaatst. Alleen gebeurde dat niet.

Volgens hem omdat daar geen plek was, maar ik wist dat ze bij bepaalde kantoren in mijn eigen provincie ook mensen zochten. Waarom ik daar niet werd geplaatst, weet ik niet. In goed overleg besloten we dat mijn jaarcontract niet werd verlengd. Vervolgens kreeg ik zeven maanden een werkeloosheidsuitkering en daarna werd dat een bijstandsuitkering.”

Solliciteerde je dan niet voor een andere baan?

“Zeker wel, ik solliciteerde me helemaal suf, maar werd nergens aangenomen. Ik denk omdat ik geen opleiding heb gedaan. Na de mavo begon ik aan een vervolgopleiding visagie, maar dat bleek al snel toch niet helemaal mijn ding. Ik kon me niet vinden in bepaalde vakken die ik kreeg, zoals economie en maatschappijleer.

Zo jong als ik was, dacht ik heel wijs dat ik die vakken niet nodig had en dus stopte ik na drie maanden met de opleiding. Achteraf heb ik daar wel spijt van gehad, want met een diploma heb je toch meer kans op een goede baan. ‘Ga dan maar werken,’ mijn moeder. En dat heb ik toen gedaan.”

Wat ging je doen?

“Eerst deed ik zeven jaar de administratie bij een drukkerij. Helaas gingen ze failliet, dus daarna werkte ik in een schoenenwinkel en als receptioniste bij een hotel. Waarom ik na mijn laatste baantje geen werk meer kon vinden, snap ik nog steeds niet. Daarvoor regelde ik heel makkelijk steeds een andere baan.”

En nu heb je na elf jaar nog steeds een bijstanduitkering. Hoe komt dat?

“Dat ik nergens werd aangenomen, werkte heel demotiverend. Ik had wel een sollicitatieplicht: van de uitkeringinstantie moest ik minimaal twee keer per maand een sollicitatiebrief versturen. Maar na een tijdje dacht ik: ik doe het gewoon niet meer. En wonder boven wonder hoorde ik daar vier jaar lang niks over van de uitkeringsinstantie.”

Heb je nooit vragen gekregen waarom je niet solliciteerde?

“Nee, pas in 2016. Ik legde toen eerlijk uit hoe mijn situatie was. In 2015 was ik voor de tweede keer moeder geworden. Door omstandigheden gingen haar vader en ik snel na haar geboorte uit elkaar, waardoor ik er alleen voor kwam te staan. Mijn zoon is van een andere vader, die wel voor hem zorgde.

Helaas had mijn dochter veel moeite met eten. Toen ze tweeënhalf was, wilde ze nog steeds alleen maar de borst, dus we waren altijd samen, anders kreeg ze niks binnen. Werken kon daardoor helemaal niet en gelukkig had de uitkeringsinstantie daar begrip voor toen ze weer contact met me opnamen. Ik kreeg nog wat meer tijd met mijn dochter en die heb ik ook gebruikt. Samen met een diëtist leerde ik mijn dochter langzaam zelf eten en nu eet ze net als elk ander kind.”

Eten jullie met z’n drieën zo weinig dat je aan € 160 per maand genoeg hebt voor boodschappen?

“Mijn zoon woont al op zichzelf en omdat ik in de bijstand zit, krijg ik boodschappen van de Voedselbank. De producten zijn elke week anders en meestal haal ik er zelf nog wat dingen bij. Daar geef ik zo’n € 40 per week aan uit.”

Mag je trouwens een auto hebben als je een uitkering hebt?

“Eigenlijk niet, maar de auto waarin ik in rijd, is van mijn moeder. Hij staat op haar naam en ik mag hem gebruiken als ik hem nodig heb. Daarom betaal ik ook de verzekering en wegenbelasting; ik wil niet dat zij dat moet betalen.”

Hoe kom je aan je schuld van bijna € 4000?

“Dat bedrag is een combinatie van schulden. Zo was ik vorig jaar niet verzekerd voor de tandarts, waardoor ik nog steeds € 95,71 per maand terugbetaal voor een hoge rekening uit 2022. Ook betaal ik € 30 per maand terug aan te veel ontvangen toeslagen van een paar jaar geleden. En ik moet nog een huurachterstand van mijn vorige woning afbetalen.

Toen mijn ex in 2015 wegging, vielen zijn inkomsten opeens weg. Hierdoor had ik niet genoeg geld meer voor alle vaste laten en liep ik een huurachterstand van € 1854,02 op. In 2024 hoop ik eindelijk van al deze schulden af te zijn.”

En ondertussen spaar je ook?

“Ja, sinds kort spaar ik € 200 per maand. Er stond laatst € 600 op mijn spaarrekening, maar door een onverwachte rekening (mijn wc was verstopt en de loodgieter moest ik zelf betalen), moest ik er weer € 200 vanaf halen. Maar goed, ik heb in ieder geval nog iets staan.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik wil heel graag uit de bijstand komen, dus daar ben ik nu mee bezig. Het liefst wil ik voor mezelf beginnen. Ik heb zoveel goede ideeën in mijn hoofd. Wat het precies is, houd ik liever voor mezelf, maar ik wil me in ieder geval richten op de evenementenbranche. En ik heb een heel leuk idee voor een webshop, gericht op moeders en dochters.

Omdat je vanuit de bijstand voor jezelf kunt beginnen, heb ik laatst een officieel plan ingediend voor een eigen bedrijf. Ik ben nog in afwachting van goedkeuring en ben supergemotiveerd om er een succes van te maken!”

Wist je dat...

 1. Er in december 2022 in Nederland 394.000 mensen met een bijstandsuitkering waren. Dat zijn er 14.140 minder dan een jaar daarvoor.
 2. De Nederlandse voedselbanken elke week bijna 100.000 mensen helpen met hun boodschappen, dat zijn ruim 38.000 huishoudens.

Deze ‘Waar doet ze het van’ staat in Flair 17-2023. Meedoen? Ook je verhaal delen in ‘Waar doet ze het van?’ Mail naar flair@dpgmedia.nl.

RedactieFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden