vrouwengeheimen Beeld Getty Images
vrouwengeheimenBeeld Getty Images

Vrouwengeheimen: ‘Mijn beste vriendin weet niet dat ik stiekem omga met haar vriendin’

Kim (31): “Anouk is de vriendin die ik meteen belde toen mijn eerste vriendje me dumpte. De vriendin die moest huilen van geluk op míjn bruiloft. Die het geen probleem vindt een uurtje op mijn kinderen te passen. Ze is de laatste op aarde tegen wie ik wil liegen. En toch ga ik achter haar rug met haar vriendin om.”

“Anouk had het vaak over Julie, die ze kent via de school waar ze werkt. Toen ze me aan Julie voorstelde, begreep ik meteen wat Anouk zo leuk aan haar vindt. Julie is uitgesproken, theatraal en ontzettend aardig. Een echte levensgenieter. Ik merkte meteen dat ik mijn gekke kant bij haar kwijt kan. We delen een gevoel voor humor dat alleen wij snappen.”

Vriendin beledigd

“In de eerste instantie werden we alleen vrienden op Facebook. Totdat ik met mijn man en kinderen een reis door Amerika wilde maken. Toen Julie dat hoorde, mailde ze me. Ze was zelf al jaren van plan met haar gezin meer van de wereld te zien. Eigenlijk was ik dus ook haar droom aan het najagen. Op reis werd ons mailcontact intensiever, ze wilde alles weten. Toen ik terug was, pakten we een terrasje om verder te praten. Het was super gezellig.

Ik heb er geen seconde bij stilgestaan dat Anouk onze afspraak weleens vervelend had kunnen vinden. Maar ze reageerde verhit. Ze was beledigd dat we haar niet mee hadden gevraagd en vond dat we het eerst aan haar hadden moeten voorleggen. Belachelijk eigenlijk, ze had ons zelf aan elkaar voorgesteld! Ze wilde precies weten waarover we het hadden gehad. En ik gaf nog braaf antwoord ook. Ze was blijkbaar bang dat we over haar hadden geroddeld.

En toen ging het mis. Ik suste Anouk door te zeggen dat ik niet meer met Julie zou afspreken. Achteraf kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan. Als ik eerlijk was geweest en meteen had gezegd dat ik Julie wel zou blijven zien, was het nu niet zo’n probleem geweest. Dan was ze er vanzelf wel aan gewend geraakt. Maar ik klapte dicht door haar felle reactie. En nu spreken Julie en ik al maanden achter haar rug om met elkaar af.”

Het voelt verkeerd

“Ook al weet ik dat het niet zo is, het voelt alsof ik iets verkeerd doe. Dat het Anouk kwetst en onzeker maakt, had reden genoeg moeten zijn om niet met Julie om te gaan. Julie heeft trouwens helemaal geen last van een schuldgevoel, zij heeft niet zo’n diepe band met Anouk als ik.

Zij en mijn man hebben al duizend keer gezegd dat ik open kaart moet spelen. Maar ik ken Anouk. Dit vergeeft ze me nooit. Als ze hier achter komt, is de vriendschap over. Dat is het niet waard. Ik ben gek op Julie en ik maak met niemand zo’n lol als met haar, maar van Anouk hou ik. We hebben samen goede en slechte tijden beleefd.

Ergens begrip ik Anouks onzekerheid wel. AI had ik nog zo met mezelf afgesproken het met Julie niet over Anouk te hebben, het gebeurt toch. Zo weet ik door Julie dat bepaalde problemen op hun werk toch iets anders liggen dan Anouk zegt. Maar ik doe tegenover Anouk alsof de fout inderdaad bij haar baas en haar collega’s ligt.”

Moeilijk geheim te houden

“Het is sowieso lastig om het verborgen te houden. Tegen Anouk doe ik altijd alsof ik met een andere vriendin heb afgesproken. Een keer bood ze zelfs aan om op de kinderen te passen zodat ik kon winkelen met die vriendin. Ze had geen idee dat die vriendin Julie was. Ik heb haar afgewimpeld. Anouk laten opdraaien voor een shopmiddagje met Julie kon ik écht niet.

De paar keer dat Anouk iets over Julie vertelt, doe ik alsof het nieuw voor me is. Op verjaardagen bij Anouk ontlopen Julie en ik elkaar een beetje. Maar dan nog lijkt het alsof Anouk uit haar ooghoeken naar ons kijkt. Ik zou me betrapt voelen als ik Anouk tegenkom als ik ergens met Julie ben. Ik heb er vaak over nagedacht wat ik dan zou doen. Waarschijnlijk zeggen dat we elkaar toevallig zijn tegengekomen.

Ik besef dat ik het mezelf moeilijk heb gemaakt en het alsnog aan Anouk moet vertellen. Maar het is te laat. Soms denk ik: ik laat het met Julie verwateren, dan is alles opgelost. Maar dan zegt een stemmetje dat Anouk niet zo veel invloed mag hebben. En ik vind Julie te leuk. Dan spreek ik weer even een tijdje minder af met haar, zodat het minder close voelt. Dan voel ik me iets minder schuldig.”

Mariska VermeulenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden