Vragen aan Steven: ‘Sinds het overlijden van mijn moeder, chat mijn vader met een vrouw in Brazilië’
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Echte liefde?
Vanes: Sinds het overlijden van mijn moeder, chat mijn vader met een vrouw in Brazilië. Ik gun hem alle geluk, want hij heeft jarenlang voor mijn moeder gezorgd, maar nu vertelde hij dat hij weleens geld overmaakt, dat ze gevoelens voor elkaar hebben en dat hij erover denkt binnenkort bij haar op bezoek te gaan. Ik maak me zorgen, maar hij praat alles recht. Hoe moet ik hiermee omgaan?
Steven: Soms helpt het om wat verhalen waarbij het inderdaad is misgelopen eens met je vader te delen. Niet dat dat hier ook aan de hand hoeft te zijn, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Verder zou ik hem zo snel mogelijk met haar contact laten hebben, zodat het duidelijker wordt wat hier eventueel speelt. Vraag je vader in ieder geval geen geld meer te sturen, voordat hij meer weet. Als het liefde is, is dat het immers ook zonder financiële transacties.
2. Slapeloze nachten
Sleepless in Zeeland: De laatste tijd lig ik ’s nachts steeds vaker te piekeren. Overdag is er niets aan de hand, maar eenmaal in bed, komt er van alles naar boven; die opmerking van een collega, de nieuwe bank van de buren, het gesprek op de school van mijn dochtertje. Ik sliep altijd zorgeloos, als een roos. Waar komt dit opeens vandaan?
Steven: Dit lijkt me iets voor de huisarts. Je zult namelijk eerst de eventuele lichamelijke oorzaken moeten uitsluiten, voordat je dit soort vragen aan een psycholoog stelt. Want wellicht lig je niet wakker omdat je piekert, maar pieker je omdat je zo lang wakker ligt. Het gebeurt wel vaker dat er allerlei psychologische oorzaken aan iets worden toegeschreven, terwijl het later lichamelijke oorzaken blijken te zijn. Sluit dat eerst uit, dan kun je daarna naar eventuele psychologische oorzaken op zoek.
3. Verboden vriendschap
Chris: Mijn zoon (6) en zijn buurmeisje zijn helemaal gék van elkaar, zouden het liefst dag en nacht met elkaar spelen. Ik vind dat prima, maar haar ouders willen dat zij ook met andere kinderen speelt, daarom mogen ze maar één dag in de week met elkaar afspreken en spelen ze vaak met elkaar door de heg. Ik vind dat zo sneu. Wat kan ik doen?
Steven: De vraag is waarom je buren dat vinden. Hebben ze het idee dat jouw zoon een slechte invloed op hun dochter heeft of gaat het echt om het vermeende gebrek aan andere contacten? In het laatste geval: we waarderen kinderen met veel vriendjes vaker dan kinderen met weinig vriendjes.
Dat is niet terecht. Een allemansvriend bindt zich uiteindelijk aan niemand, iemand met een hechte vriendschap leert juist meer over zaken als trouw en het herstellen van onenigheden. Ik deel de angst van je buurvrouw dus niet. Trouwens, zelfs als je buren vinden dat ze te veel spelen, is het terugbrengen naar één keer per week wel heel rigoureus. Dat sterkt me in de gedachte dat er wellicht toch nog wat meer achter steekt.
Vragen aan Steven
‘Mijn vriendin heeft in een dronken bui met een collega gezoend’
Laat kinderen zoveel mogelijk hun eigen leven vormgeven, dat moeten ze nou net leren. Veel vrienden zijn niet automatisch beter dan minder vrienden (dat geldt overigens ook voor volwassenen). Alles je ergens ingrijpt, zeg je dat je je kind daarin (nog) niet vertrouwt. Dus pas daarmee op.
Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 20-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.