Huismus Beeld GettyImages
HuismusBeeld GettyImages

Vragen aan Steven: ‘Sinds de geboorte van onze baby is mijn vriend een saaie huismus’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Nee blijven zeggen?

Rian: Mijn dochter van elf heeft een vriendinnetje van wie de ouders heel makkelijk zijn. Bij elkaar eten, logeerpartijtjes, naar het zwembad, naar de bios, alles kan en mag daar altijd. Ik ben strenger. Ik wil dat mijn dochter rust en regelmaat heeft. Daardoor moet ik vaak nee tegen haar zeggen als ze vraagt of ze mag logeren, zwemmen of bij haar vriendin eten. Gevolg: strijd met mijn dochter. Ben ik te streng?

Steven: De vraag is wat de reden achter je strengheid is. Waar ben je bang voor? Gevaar? Dat ze verwend wordt? Dat je haar minder ziet? Een andere reden kan zijn dat je de opvoeding die je zelf hebt gehad nu aan het doorgeven bent aan je dochter. Je gooit het nu op rust en regelmaat, maar ze is een meisje van elf! Dus waarom houd je haar weg bij het zwembad, logeerpartijtjes en de bioscoop? Je komt vanaf een afstandje inderdaad op mij over als te streng. Zeker omdat je dochter elk moment de puberteit in kan schieten, zou ik mijn houding ten opzichte van haar nog eens goed onder een vergrootglas leggen. Want gaat dit niet meer over een sterke behoefte van jou, dan over wat je levendige dochter van elf nodig heeft?

2. Al die apps

Fleur: Ik word gek van de tientallen apps elke dag in de groepsapp van mijn werk. Met de meeste berichten hoef ik ook helemaal niets. Hoe stap ik op een goede manier uit die groepsapp?

Steven: Misschien is het een idee om nog een app aan te maken met je collega’s, maar dan eentje waarin jullie alleen over het werk zelf communiceren. Zo blijf je in contact met elkaar, maar hoef je niet alle appjes met flauwekul ook te lezen. Ik heb zo’n vermoeden dat als die extra app er is, er meer mensen zullen zijn die over zullen stappen. De mensen die het leuk vinden om over andere zaken te praten, blijven die mogelijkheid in de oorspronkelijke app houden, maar kunnen via de nieuwe app professioneel nog steeds bereikt worden. Win-win.

3. Man is huismus

Elin: Sinds onze baby er is, is mijn vriend veranderd in een saaie huismus. Onze zoon is bijna een jaar en ik heb weer zin om naar concerten en festivals te gaan. Hij niet. Terwijl ie vroeger echt een feestbeest was. Natuurlijk kan ik samen met vriendinnen op pad, maar ik vind het zo leuk als hij ook meegaat. Wat te doen?

Steven: Het is voor jouw vriend net zo moeilijk om naar allerlei festivals te gaan waar hij geen zin in heeft, als het voor jou is om elk weekend thuis te blijven. Het is belangrijk dat dat duidelijk voor je is. Want je hebt dus liever een ongelukkige partner naast je op een festival, dan een gelukkige partner die thuisblijft. Dat lijkt me nogal egocentrisch van je. Je stelt je een beetje op als zijn slachtoffer. En dat geeft je het recht om te zeggen dat je het leuk vindt als hij ook meegaat, terwijl je weet dat hij daar niet wil zijn. Huh? Wil je met een ongelukkige geliefde op een festival zijn, zodat jij je gelukkiger voelt? De kunst van het partnerschap is dingen niet alleen te tolereren, maar ook te accepteren. Dit is wie hij is en als je van hem houdt en hij veroorzaakt daarmee verder geen schade, laat degene van wie je het meest houdt dan vooral zichzelf zijn. Verder niet meer klagen, wees een zelfstandige vrouw. Dat is namelijk pas aantrekkelijk.

Maak van je partner geen speeltje voor je eigen genoegen. Het is een mens met eigen ideeën.De kunst van een gezonde relatie is: vrijheid in verbondenheid.Maak je geliefde niet de verantwoordelijke voor jouw geluk.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 10-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden