Vragen aan Steven: ‘Onze zoon van 14 was zo dronken dat ie niet meer wist waar hij was. Wat nu?’
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
3 vragen aan Steven
1. Opa op bezoek
Olly: “Mijn opa van 89(!) fietst nog elke dag op zijn racefiets. Heel goed, maar hij vindt het precies een mooi rondje om bij ons aan te komen. Ik werk thuis, mijn vriend ook, we hebben daar dus echt niet altijd zin in én tijd voor. Al mijn opmerkingen hierover lijkt hij niet te horen. Hij kómt gewoon. Hoe kan ik dit écht overbrengen?”
Steven: “Twee opties. Je opa komt bij jullie om halverwege uit te rusten, zo lijkt het. Dus geef hem een kop thee, houd een kort praatje, zet hem op de bank met de krant en ga daarna verder met je werk. Vertel hem dat het voor jou gewoon een werkdag is, net als een kantoor. Of: laat hem niet meer binnen. Bel hem dan even en zeg dat je van hem houdt, maar dat je aan het werk bent. Dat kan natuurlijk op een aardige manier: hard met de boodschap, maar zacht voor de mens.”
2. Minderjarige die drinkt
Lieke: “Onlangs hebben wij onze zoon (14) van een feestje moeten ophalen. Hij was eerder weggegaan dan z’n vrienden en had zo veel gedronken dat ie niet meer wist waar hij was. Thank God voor de locatie-app. De volgende dag, na een goed gesprek, was hij berouwvol en beloofde hij beterschap. Hoort dit nou bij ‘opgroeien’ of bij ‘opvoeden’? Ik zoek eigenlijk geruststelling.”
Steven: “Die geruststelling kan ik je geven: dit hoort er inderdaad bij. En je bent een bofferd, want hij toont berouw en dat wil zeggen dat hij er iets van heeft geleerd. Tegelijkertijd is het wel jouw taak om hem in elk geval de gevaren van alcohol op die leeftijd en in die hoeveelheden duidelijk te maken. Ik ken een meisje dat, door zich bewusteloos te drinken, merkte dat ze dingen niet meer goed opsloeg en uiteindelijk een schoolniveau moest dalen. Dat je tot je achttiende niet moet drinken, is niet zomaar. Alcohol sloopt hersenen die nog in de opbouwfase zijn. Dat probleem is groter dan dat hij even niet wist waar hij was.”
Wat kun je doen
- Normaliseer alcoholgebruik bij je kinderen niet.
- Sta indrinken thuis niet toe.
- Probeer drank- en drugsgebruik als gespreksonderwerp op de agenda te houden.
3. Snurker
Sacha: “Ik heb een probleem: mijn vriendin snurkt! Alle apparaten en accessoires hebben we in huis, alle therapieën geprobeerd, alles eraan gedaan. Ze is en blijft leuk, maar mijn nachtrust wordt verstoord. Daar word ik chagrijnig van én het doet mijn gezondheid geen goed. Ik snap: jij bent geen snurkexpert. Maar wat kan ik eraan doen zodat ik haar mijn slechte nachtrust niet ga aanrekenen?”
Steven: “Ik ben inderdaad geen snurkexpert, maar je zou je oren dicht kunnen plamuren met een goedje dat je bij de apotheek kunt krijgen en dan hoor je het echt niet meer. Nadeel is dat je de wekker ook niet meer hoort. Maar je vriendin wel, dus die moet dan wakker worden om jou wakker te maken. Dat is liefde, want als je deel van het probleem bent, moet je er niet voor terugschrikken om voor je partner ook een deel van de oplossing voor je rekening te nemen. Dus geen snurk-expert misschien, maar toch een snurkoplossing.”
Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.