wijnen Beeld Getty Images
wijnenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Na een paar wijntjes doet mijn moeder flirterig naar mijn vrienden’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Samenwonen

Samira: Mijn vriend kan moeilijk met geld omgaan. Hij heeft tienduizend euro belastingschuld en zodra er geld binnenkomt, gaat het naar onnodige dingen. We willen samenwonen, maar ik wil eerst dat hij zijn financiën op orde heeft en er alles aan doet om schuldenvrij te zijn. Zijn zaak, vindt hij. Als ik me ermee bemoei, krijgen we bonje. Wat te doen?

Steven: Als je gaat samenwonen, moet je veel gaan delen: een huishouden, de financiën, eventueel kinderen, en ook je zorgen. Als je hier al bonje over krijgt, hebben jullie samen nog een hoop te leren. Want als je het leven echt gaat delen, moet je over dit soort dingen zonder ruzie kunnen praten. Jullie denken nu wellicht dat de liefde alles oplost, maar bereid je voor op een lange leerweg. Begin met het bespreken van deze schuld, zie het als trainingsveldje voor hoe je zonder ruzie over ingewikkelde dingen praat. Da’s bijna belangrijker dan het oplossen van de schuld zelf.

2. Jaloezie

J.: Onze zoon van vier is erg onrustig sinds de geboorte van onze dochter. Hij vraagt continu om aandacht, maakt spullen kapot en is hardhandig naar zijn zusje. We snappen dat het lastig voor hem is dat onze aandacht nu verdeeld is, letten er op om hem erbij te betrekken en een-op-een-aandacht te geven. Maar hij vindt zijn zusje vooral vervelend en we laten hem niet alleen met haar. Is dit een fase?

Steven: De meeste kinderen raken een beetje in de war als er plotseling een broertje of zusje bijkomt, vooral als je eerst enig kind was. De wereld was overzichtelijk: papa, mama en jij. Maar dan komt er ineens een indringer in huis die de hele zaak op zijn kop zet. Het is goed dat jullie hem overal bij betrekken en ook een-op-een-aandacht geven, maar zo’n aardverschuiving verwerken heeft even tijd nodig. Ook als je als ouder al het goede doet. Het is een normale reactie als een kind van het pad af raakt na gezinsuitbreiding. Dus ja, het is een fase.

3. Flirterige moeder

K v B: Door omstandigheden woon ik sinds een paar maanden bij mijn moeder. Ze laat me vrij en ik heb alle ruimte om vrienden uit te nodigen. Mijn moeder houdt van gezelligheid en komt er vaak bij zitten. Zodra ze een paar wijntjes op heeft, komen de gênante verhalen en begint ze flirterig naar mijn vrienden te doen. Ze kan er zelf om lachen, maar ik begin me steeds meer te ergeren. Wat kan ik zeggen, zonder haar te kwetsen en ondankbaar te lijken voor alles wat ze voor me doet?

Steven: Je kunt dankbaar zijn voor wat ze voor je doet én het kan je storen dat ze zich flirterig opstelt. Die twee zijn niet met elkaar verbonden. Dus je zou ermee kunnen beginnen haar dat duidelijk te maken: ik ben dankbaar en ik wil iets anders met je bespreken. Verder heb jij misschien ook wat werk te doen, want wordt er echt geflirt of ben jij er wellicht wat overgevoelig voor? Dat is waarover het moet gaan, op een zo luchtig mogelijke manier. Want wat de een flirterig vindt, vindt de ander gewoon gezellig. Maar je moeder kan niets, als jij niet eerlijk met haar bent. Dus vertel niet hoe het ís, maar hoe jij het voelt en ervaart.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 07-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden