leeggezogen  Beeld Getty Images
leeggezogenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Na een afspraak met mijn depressieve vriendin ben ik helemaal leeggezogen‘

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Slaapstress

C.: “Ik sliep altijd extreem goed en diep, kon overal in slaap vallen en sliep overal doorheen, maar de laatste tijd slaap ik bizar slecht. Ik word van het minste geluid wakker, vaak midden in de nacht, en dan schieten er allerlei gedachten in mijn hoofd, waardoor ik gelijk ‘aan sta’ en niet meer kan slapen. Hoe komt dit?”

Steven: “Voordat we in dit soort gevallen naar een eventuele psychische oorzaak zoeken, moeten we lichamelijke oorzaken altijd uitsluiten. Dus ik raad je aan naar je huisarts te gaan en te bekijken of je bijvoorbeeld een tekort hebt aan melatonine, een hormoon dat vaker in verband wordt gebracht met slaap en onze biologische klok. Pas als een lichamelijke oorzaak kan worden uitgesloten, kun je op zoek naar zaken als onbewuste overbelasting.”

2. Vampire diaries

Bailey: “Een van mijn beste vriendinnen – we zijn al bevriend vanaf ons elfde – heeft een lange geschiedenis van depressie en therapie. Op dit moment zit ze weer in een moeilijke periode en als we afspreken, ben ik na afloop helemaal leeggezogen. Ik wil haar niet laten vallen, maar dit wordt toch wel heel zwaar. Wat te doen?”

Steven: “Ik heb het gevoel dat het in jullie gesprekken vooral over haar gaat. En daar kun je natuurlijk best wat over zeggen. Als ze je vooral als een praatpaal voor haar problemen gebruikt, is de relatie onevenwichtig. Natuurlijk mag ze daarover vertellen, maar ongeveer de helft van het gesprek. De andere helft hoort over jouw belevenissen te gaan. De vraag aan jou is of je in al die jaren niet te veel haar hulpverlener geworden bent in plaats van haar vriendin. Je kunt ervoor kiezen dat je de relatie wel nog wilt, maar niet meer in die rol. Omdat je meer evenwicht wilt, neem je je vriendin daarmee misschien nog wel serieuzer dan je nu doet.”

Wat kun je doen

  • Blijf in een relatie altijd je grenzen bewaken. Dat kun je niet aan anderen uitbesteden, ze zijn echt van jou.
  • Een slachtoffer kweekt helpers, maar overdadige helpers kweken ook slachtoffers.
  • Bespreek bij ontevredenheid je zorgen met degene om wie het gaat. Daar moet je zijn, niet bij anderen.

3. Luister!

Mie: “Mijn vriend en ik zijn dertien jaar samen. Onze communicatie was altijd al heel moeizaam; we spreken verschillende talen en dat zorgt steeds sneller voor irritatie. Maar er waren altijd genoeg andere dingen die goed zaten. Nu biechtte hij op dat hij de goede gesprekken erg mist en dat hij er niet in gelooft dat onze communicatie ooit verbetert. Ik geloof dat wel. Kun je na zo veel jaar nog leren communiceren?”

Steven: “Het hangt af van de bereidheid om hier werkelijk en langdurig moeite voor te doen. Als jij daartoe bereid bent maar je vriend is dat minder, wordt het moeilijk. Dat hij er minder vertrouwen in heeft, wil niet zeggen dat hij daarin ongelijk heeft. Een goede relatie komt vaak voort uit een verbinding op juist de kleinere niveaus en daarin is taal een belangrijke factor. Goeie seks is leuk, maar een langdurige relatie vraagt toch echt om communicatie op hoog niveau. Daar zijn jullie nu op een pijnlijke manier achter gekomen. Maar ik kan er hoogstens iets algemeens over zeggen en dat is dat als je vriend er niet meer in wil investeren, het lastig wordt. Want ook op het gebied van communicatie geldt: it takes two to tango.”

Ook een vraag?

Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden