ex  Beeld Getty Images
exBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Mijn vriendin heeft weer contact met haar gewelddadige ex’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Gossip Girl

Jane: Ik heb last van het geroddel op mijn werk. Vooral de collega’s die veel thuis werken gaan vaak over de tong. Over een van hen, die voor zijn zieke moeder zorgt, worden bijna dagelijks ‘onschuldige’ woordgrapjes gemaakt. Niets schokkends, maar toch… Ik voel me hier ongemakkelijk bij. Mijn chef ziet het probleem niet en doet soms vrolijk mee. Hoe ga ik hiermee om? Dank alvast.

Steven: Je hebt geen invloed op wat andere mensen doen, alleen op wat je zelf doet. Dat betekent dus in dit geval niet meelachen, al heb ik het idee dat dat je weinig moeite kost. Je kunt ook actiever aan je collega’s aangeven dat je dat soort dingen niet grappig vindt, zonder de eis te stellen of het idee te hebben dat zij er dan ook wel mee zullen stoppen. Want nogmaals, daar ga jij niet over. Maar zorg er te allen tijde voor dat je goed bevriend blijft met jezelf, want zo hou je in ieder geval een stevig zelfbeeld overeind. Je chef is overigens een zwakke leidinggevende, maar ook daar heb je geen invloed op.

Dit kun je doen en moet je weten

• Jij bent verantwoordelijk voor jouw grenzen, anderen voor die van hun.

• Snap wat je kunt beïnvloeden en wat niet. Laat daarna los waar je geen invloed op hebt.

• Sta stil bij de dingen die je echt belangrijk vindt in je leven, dat geeft richting.

2. Eerste keer seks

Anoniem: Onze zoon (14) gaat dit jaar voor het eerst alleen op jongerenkamp. We zijn niet zo open over seks binnen ons gezin, maar voor zover wij weten is hij meer geïnteresseerd in gamen dan in meisjes. We vinden het lastig om condooms ter sprake te brengen, omdat hij wegloopt zodra een van ons het woord seks uitspreekt. Maar ze zomaar meegeven in zijn toilettas kan hij misschien ervaren als druk of ongemakkelijk. Hoe pakken we dit aan?

Steven: Misschien is het een idee om hem te vragen wat hij in jullie geval zou doen. Dus stel hij zou vader zijn van een zoon die op kamp gaat en hij is daar verantwoordelijk voor, wat zou hij tegen die zoon zeggen? Of stel een oom of tante komt bij hem met die vraag, wat zou hij daar dan tegen zeggen? Welke tips zou hij geven? Dus probeer het een beetje speels en niet bedreigend te maken, dat verhoogt de kans dat er op die manier toch iets van een gesprek over kan plaatsvinden.

3. Contact met ex

Paula: Mijn vriendin heeft sinds kort weer contact met haar ex. Ze is ooit zwaar mishandeld door deze ex, wilde niets meer van haar weten, haar ex was ‘evil en gevaarlijk’, maar nu lijkt alle woede die ze voelde vergeten. Ik was de schouder waar ze op uithuilde en met wie ze tot diep in de nacht kon praten. Het is geen jaloezie, maar ik snap niet hoe ze kan vergeten wat haar allemaal is aangedaan…

Steven: Vanaf de buitenkant is het soms vreemd te zien dat liefde en geweld elkaar niet noodzakelijkerwijs uit blijken te sluiten. Het is een complexe dynamiek, waarbij het voor buitenstaanders zonneklaar is dat een relatie giftig is, omdat die zich niet voor kunnen stellen dat er na geweld nog gevoelens voor de dader zijn. Dat kunnen ook gevoelens van vriendschap zijn. Maar (ex)-partners zien veel kanten van elkaar en dat is dus niet alleen die gewelddadige kant. Dat maakt het geheel niet minder giftig, maar voor een omgeving wel moeilijker te snappen. Ik raad je aan het gesprek op gang te houden, zonder beschuldigend te zijn. Want hoe harder je drukt, hoe meer je haar wellicht kwijtraakt.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 12-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden