Vragen aan Steven: ‘Mijn vriendin heeft in een dronken bui met een collega gezoend’
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Dronken bui
Jane: Mijn vriendin heeft in een dronken bui met een collega gezoend. Het was een paar seconden, had niets te betekenen en toen ze ‘wakker schrok’ dacht ze: huh, wat ben ik aan het doen? Mijn vraag: kan je zo dronken zijn dat je met een ander zoent zonder het door te hebben? En kan je onbewust gevoelens voor iemand hebben, die naar boven komen?
Steven: Alcohol heeft een ontremmende werking, maar je moet wel heel ver heen zijn wil je niet doorhebben dat je aan het zoenen bent. Maar het kan wel, als je zo’n beetje tegen bewusteloosheid aanzit. Als je vriendin er zelf ook van geschrokken is en bezweert dat het verder niets voor haar betekent, kun je ervoor kiezen haar te geloven (of niet).
Dat is aan jou. Nu zijn er wel mensen die ook vrij dronken zijn als ze met hun collega’s gaan stappen en toch niet met ze gaan zoenen. Dus voor je vriendin is het wel van belang dat ze eerlijk is en dat ze het belang ervan inziet eerlijk te zijn. Want als dat zoenen het gevolg is van iets wat tussen jullie speelt, kan ze dat het best op tafel leggen. Je kunt namelijk niet iets aan een relatie verbeteren als het niet - hoe pijnlijk ook - op tafel ligt.
2. Bang voor verlies
Fam. Brink: Sinds het plotselinge overlijden van mijn schoonmoeder vorige maand is onze dochter (5) heel bang om mij te verliezen. Ze klampt zich aan me vast, heeft huilbuien en komt ’s nachts bij ons in bed liggen. We hebben een boekje over verlies met haar gelezen, uitgelegd dat ze niet bang hoeft te zijn, maar ze blijft angstig. Hoe kunnen we haar het best geruststellen?
Steven: Een maand is op het gebied van verdriet en rouw niet heel lang. Dit is waarschijnlijk haar eerste ervaring met de dood en daar is ze behoorlijk van slag van. Dat is een gewone reactie op een niet zo gewone situatie. Ze heeft er natuurlijk recht op die te verwerken en hoe verder je haar wegduwt, hoe meer ze zich aan je zal vastklampen.
Dus geeft haar tijd, het is ook een hele schok. En vergeet niet: kinderangsten zijn voor kinderen werkelijke angsten. Dat wij die wat over de top vinden, doet niet af aan het feit dat kinderen werkelijk bang zijn. Hoe zou jij willen dat er op je wordt gereageerd als je werkelijk bang bent? Doe hetzelfde bij je dochter.
Dit kun je doen:
- Gun kinderen tijd dingen te verwerken.
- Wees beschikbaar, zonder druk. Verwerking gaat vaak in delen.
- Kinderangst is werkelijk angst, ook als de bron van die angst voor volwassenen niet reëel is.
3. Social anxiety
Joanne: Laatst bij mijn verjaardag ging het helemaal mis. Mijn oudste vriendin – we zijn bevriend vanaf ons elfde – rende huilend mijn huis uit. Ze kan niet goed tegen grote groepen en daarom had ik nog geappt dat ze alleen moest komen als ze het leuk vond. Ik heb mijn excuses aangeboden dat ik haar niet een beetje in de gaten heb gehouden, maar ze wil me niet meer spreken en heeft geappt: ‘Het ligt niet aan jou.’ Wat nu?
Steven: Als ze naar jouw feestje komt, terwijl ze weet dat ze niet tegen grote groepen kan, zijn de consequenties van die keuze voor haar. Je bent niet haar oppas en zeker niet op je eigen feestje. Gelukkig zegt ze dat het niet aan jou ligt, al zou je dat nog even kunnen checken. Maar ook als ze zou zeggen dat ze je het wel degelijk kwalijk neemt, is het niet zo dat je het jezelf kwalijk moet nemen.
Om een goede vriendin te zijn, zou je nog wel een open uitnodiging kunnen sturen dat je elk moment beschikbaar bent om weer contact te hebben en dat je haar keuze voor nu respecteert. Ze is een volwassen vrouw, van wie volwassen gedrag mag worden verwacht. Pas op voor de slachtofferrol van haar kant.
Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 19-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.