gefrustreerde vrouw Beeld Getty Images
gefrustreerde vrouwBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Mijn vriend gamet, rookt en eet ongezond en hij is werkloos’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

Stroef

Koos: Ik heb het nooit goed met mijn vader kunnen vinden. We hebben veel strijd, omdat hij erg dominant en fel is en dat trek ik niet. Maar nu mijn moeder is overleden, ga ik toch maar wat vaker bij hem langs om eten te brengen en een praatje te maken. Maar ik merk dat het contact stroef is, we hebben elkaar gewoon niets te melden. We zijn geen praters, over gevoelens al helemaal niet. Hoe zorg ik er dan voor dat ik dit volhoud?

Steven: Soms is het goed om de dingen te laten zijn zoals ze zijn. Je vader gaat waarschijnlijk niet meer veranderen en ook als hij dat zou willen, is dat op hoge leeftijd moeilijk. Wat ik je aanraad: verwacht niets, eis niets en wil niets. Het is een soort zen-oefening zonder de rest van de poespas. Probeer in het moment te zijn en alles wat er gebeurt te accepteren. Wees het bijvoorbeeld ook nergens mee oneens, maar vraag simpelweg door. Je hebt niets te bewijzen, niet aan hem en ook niet aan jezelf. Jij hebt in de periode die je bij hem bent immers tijdelijk eventjes geen ego meer.

Mr. Makkelijk

Anoniem: Mijn vriend gamet, rookt en eet ongezond. We lopen bij een gezondheidscoach omdat ik onze gezondheid wil verbeteren voordat we aan kinderen beginnen, maar hij wil hier niet meer naartoe. Ik wil ook dat hij werk zoekt. Ik heb het gevoel dat ik vastzit. Wat moet ik doen?

Steven: Wederzijds respect is een belangrijk onderdeel van een werkelijk duurzame verbinding. En ik voel dat het daar uit de rails loopt. Je houdt van hem, maar je bent je respect voor hem zo langzamerhand een beetje aan het verliezen. Bovendien zal dat wat je bij hem mist ook een grote wissel op jou gaan trekken mochten er kinderen komen. Dus wat je ook doet, zorg dat voordat je samen aan kinderen begint je respect voor hem terug is, want een kind heelt dit soort dingen niet. Over het algemeen komt er door kinderen juist meer druk op dit soort zaken te staan.

Frenemies

Stella: Ik heb een vriendin met wie ik heel goed ben, terwijl ze ook een soort rivale is; we proberen elkaar altijd af te troeven. Het kan gaan over nieuwsweetjes, maar ook over boeken of films – wie heeft het meeste gezien of gelezen, wie is de slimmere? In die zin halen we het slechtste in elkaar naar boven, terwijl we ook echt vriendinnen zijn. Maar het is soms zo ontzettend vermoeiend, dat ik denk: is dit het waard?

Steven: Wat je eens zou kunnen proberen, is of je er samen om kunt lachen. Dan hoeft er dus niet zo veel te veranderen, anders dan dat jullie ook samen een beetje de draak kunnen steken met jullie onderlinge, wat zonderlinge dynamiek. Dat houdt het licht en luchtig en benadrukt tegelijkertijd wat er allemaal wél is tussen jullie. Als iemand weer eens wat beter weet, kun je daar dan namelijk een rake opmerking over maken bij elkaar. En als dit voor jullie allebei zo belangrijk is, zou ik haar als cadeautje uitnodigen voor de eerste de beste pubquiz. Zo omarm je wat je nu een beetje tegenstaat.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 3-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Kimberly PalmaccioGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden