verhuizen Beeld Getty Images
verhuizenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Mijn vader verhuist naar Spanje zonder mij. Ik voel me gepasseerd’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Twee kwaden

Diana: Ik zit ziek thuis, waardoor ons seksleven al een halfjaar stilstaat. Mijn vriend heeft een behoorlijk hoog libido en is bang dat hij me niet meer trouw kan blijven. Ik heb daarom voorgesteld dat hij het een keer met een andere vrouw mag doen, maar weet eigenlijk niet zeker of ik dat wel aankan...

Steven: Het is van belang te weten of dat wat je voelt, ook echt is wat je voelt en niet wat je víndt dat je moet voelen. Want is dat dan één keer? En wat lost dat op? Zou je deze vrouw dan eerst willen ontmoeten? Het is belangrijk dat je blijft voelen dat je grip hebt op de situatie (en van daaruit je dingen kunt vrijgeven en toestaan). Ook kun je besluiten het níét vrij te geven en jullie problemen aan te pakken. Wellicht met een seksuoloog. Je koppelt je seksualiteit nu aan je ziekte, maar is dat werkelijk wat er speelt? Waar het vooral om gaat, is dat jullie het gevoel hebben het probleem samen aan te gaan pakken. Ook dat verbindt.

2. Afblijven

Sifra: Iedereen vindt mijn zoon (3) om op te vreten. Als we boodschappen doen, is het een uitzondering als er iemand níét door zijn krullen woelt, in zijn wang knijpt, op zijn neus tikt. Wildvreemden! Hij laat het gebeuren, maar ik word er gek van en zie er- tegen op om naar buiten te gaan, bang dat ik een keer ontplof. Hoe voorkom ik dat mensen aan mijn kind zitten?

Steven: Het is goed om ook aan je zoon te leren wat persoonlijke grenzen zijn, dat hoeft niet alleen bij dochters. Ik vermoed dat als het je dochter was geweest en mannen ongevraagd door haar haar hadden gekroeld, je er allang wat van had gezegd en je haar weerbaarder had gemaakt. Dat geldt ook voor je zoon. Je kunt hem prima uitleggen dat als je mensen nog niet kent, je niet aan ze zit en dat dat omgekeerd ook geldt. Dat je dat mag laten merken. Want hij vindt het nu misschien allemaal wel best omdat jij het toelaat. Maar hoe moet hij leren wat persoonlijke grenzen zijn? Of beter: van wie moet hij dat leren?

Dit kun je doen

  • Kinderen moeten alles leren, niet alleen schoolse vakken. Ook hoe je in de wereld staat.
  • Leef het leven voor: laat zelf ook zien wat je belangrijk en onbelangrijk vindt.
  • Bespreek dingen vooral op de momenten dat ze niet spelen.

3. Gepasseerd door pa

Jay: Mijn vader heeft een nieuwe vrouw ontmoet en ik ben heel blij voor hem. Ze willen naar Spanje verhuizen en haar zoon trekt dan bij hen in. Ik voel me een beetje gepasseerd. Ik ben net gescheiden, zit zonder werk en heb al gezegd dat de muren op me afkomen. Een nieuwe start in Spanje was welkom geweest. Moet ik het gesprek aangaan met mijn vader? Ik wil geen schaduw werpen op hun geluk en voor problemen zorgen.

Steven: Je kunt verschillende opties voorleggen aan je vader, waar ook naar Spanje verhuizen er een van is. Je merkt dan vanzelf aan zijn reactie hoe hij daar tegenover staat. Je kunt bijvoorbeeld ook in de buurt in een ander huis gaan wonen. Maar: wat denk je in Spanje te vinden? Is het geen vlucht? Is het niet tijd dat je een leven opbouwt, zonder van je vader afhankelijk te zijn? Je bent volwassen, dus onderzoek dat goed. Ben je bijvoorbeeld wel goed van hem losgekomen? En wat verwacht je van hem als je daar bent? Daarbij, wat lost emigratie werkelijk voor je op? Ik denk eerlijk gezegd dat er meer vragen voor je klaarliggen dan alleen het besluit om naar Spanje te gaan of niet.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 04-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden