Steven Pont Beeld Getty Images
Steven PontBeeld Getty Images

Vragen aan Steven: ‘Mijn moeder brieft alles wat ik haar vertel door aan mijn schoonmoeder’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Boze buuf

Muurbloem: “Ons nieuwe huis heeft een trampoline in de tuin. Die is in trek: niet alleen bij onze kinderen, maar ook bij de kinderen uit de buurt. Nu hangt de buurvrouw constant aan de telefoon: ze vindt dat er te veel herrie wordt gemaakt. Ik loop de hele tijd ‘Ssst, ssst!’ te roepen. Ik wil geen ruzie en vind dat de kids lol mogen hebben. Wat nu?”

Steven: “De eerste mogelijkheid is dat je buurvrouw een zeur is. Maar misschien is er wat anders aan de hand. Je kunt informeren wat haar zo stoort. Gewoon, met een glaasje wijn erbij en dan proberen tot elkaar te komen. Misschien zit ze wel met een burn-out thuis? Proberen haar eerst te begrijpen, is toch de koninklijke route. Als er inderdaad een verhaal achter zit, kun je bepaalde tijden afspreken. Wel in alle redelijkheid, want kinderen horen buiten te kunnen spelen. De derde optie is dat je je buurvrouw in haar sop laat gaarkoken. Maar dan weet je dus niet wat er werkelijk speelt. Daarom eerst maar eens dat glaasje wijn.”

2. Hè bah, seks

Manuela: “Ooit vreeën we de sterren van de hemel, maar sinds ik moeder ben geworden, is dat voorbij. Niet vanwege pijn of moe-zijn, het is meer iets psychisch: het lijkt alsof ik als moeder geen seks meer wil hebben, alsof dat niet hoort, of zo. Bizar, toch? Of, vraag ik hoopvol, herkenbaar?”

Steven: “Herkenbaar. Dit is wat startend ouderschap bij bijna alle koppels met hun seksleven doet. En het kan ook komen door hormonen. Sommige moeders voelen zich lichamelijk minder aantrekkelijk en hebben daardoor minder zin in seks. Dat betekent niet dat er ook een verminderde behoefte is aan lichamelijkheid. Alleen hoeft het niet meer zo snel op seks uit te draaien. Kortom: geen reden tot zorg. Het kan helpen om eens per week een date-avond in te plannen, waarbij je elkaar weer even als partners tegenkomt en niet alleen als collega-ouders.”

3. Klikspaan

Sophie: “Mijn moeder brieft alles wat ik haar vertel door aan mijn schoonmoeder. Problemen met de kids, stress op het werk, een doktersonderzoek: alles! Volgens mijn moeder heeft mijn schoonmoeder evenveel ‘recht’ op die info. Maar mijn band met mijn moeder is hechter. Bovendien vind ik het niet leuk dat ze over ons roddelen. Hoe krijg ik mijn moeder zover om onze persoonlijke gesprekken ook echt privé te houden?”

Steven: “Dit klinkt alsof er meer speelt. Want waarom is je moeder loyaler aan je schoonmoeder dan aan jou? Neemt ze onbewust ergens wraak op? Of is ze eenzaam en is de band met je schoonmoeder haar enige hoop op vriendschap? Is het eenzaamheid omdat ze dit niet met je vader kan bespreken? Heb daar eens een gesprek met haar over: aan welke behoefte wordt hier bij haar voldaan? Nu beweert ze dat het zorg voor je schoonmoeder is, maar ik waag dat te betwijfelen; ze zorgt waarschijnlijk voor iets wat haarzelf betreft. Maar ja, wat? Daar moet het over gaan. Stoppen met dingen met je moeder bespreken, is te simpel. Dan hol je je relatie met haar alleen maar uit.”

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 1-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden