na-aper Beeld Getty Images
na-aperBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Mijn beste vriendin is een na-aper, echt bloedirritant’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Ex op ons huwelijk

Anna: Mijn grote liefde en ik gaan over een halfjaar trouwen. Nu heeft zij nog goed en regelmatig contact met haar ex en kan ik die vrouw niet uitstaan. Mijn aanstaande wil haar graag uitnodigen voor de bruiloft, maar ik zie dat echt niet zitten. Wat nu?

Steven: Wat is de reden dat je haar niet kunt uitstaan? Ben je er onzeker over of de liefde wel helemaal over is? Hadden zij dingen met elkaar die een thema zijn in je huidige relatie? Kijk eens eerlijk naar waar dit écht over gaat en je bevrijdt zo wellicht jezelf, de ex en je partner. Nu een compromis: nodig haar niet uit voor de trouwerij zelf, wel voor het feest. Daar zal ze tussen alle mensen minder duidelijk voor je aanwezig zijn. Maar nogmaals: de juiste weg is eerst te onderzoeken waar dit werkelijk over gaat.

Wat kun je doen

  • Soms zit er een les in wat (of wie) ons het meest ergert.
  • Kijk bij spanning niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen. Wat zegt die over onszelf?
  • Verdiep je in je geschiedenis en snap voor welke thema‘s je gevoelig bent geworden.

2. Oude telefoon

K.L.: Mijn dochter (9) heeft de oude telefoon van mijn man. Al haar vriendinnen hebben de nieuwste iPhone, dus ze schaamt zich voor haar mobieltje. Als we uitleggen dat we een nieuwe iPhone niet kunnen betalen en dat we ook geen belang (willen) hechten aan materiële zaken, blijft ze verdrietig. Kun je me helpen?

Steven: In hoeverre moeten of kunnen we met de omgeving meedoen als het om dit soort zaken gaat? Het begint ermee dat je je dochter vertelt dat je snapt dat het een issue voor haar is; kinderen kunnen onderling genadeloos zijn. Tegelijkertijd is het goed dat ze snapt dat niet altijd alles kan en dat je soms keuzes moet maken. Van andere kinderen zijn de ouders gescheiden, is er vaak ruzie thuis of hebben ze geen hond. Iedereen heeft iets en dit is dat van je dochter. Ik zou ook school even op de hoogte brengen. Sowieso lijkt me materialisme hier een aardig thema, als daar zo veel meisjes van negen al de nieuwste iPhone hebben.

3. Na-aper

Lima: Mijn beste vriendin bewondert mijn inrichting blijkbaar nogal: ik kan niets veranderen in huis of ik zie hetzelfde drie weken later bij haar thuis terug. Als ze er open en eerlijk voor uit zou komen, zou ik het nog wel kunnen verdragen, maar ik vind dit zo sneaky. Maar zeggen: ‘Je doet me na’ klinkt ook weer zo niveau kinderschool. Ik vind het inmiddels echter bloedirritant.

Steven: Even voor de goede orde, jij doet ook andere mensen na. Je volgt de mode bijvoorbeeld en trekt kleren aan waarvan andere mensen zeggen dat die nu in zijn. Hetzelfde geldt voor de inrichting van je huis. Die kopieer ook jij weer van wat andere mensen hebben bedacht. We volgen dus allemaal trendsetters. En nu leef jij in de gelukkige omstandigheid dat je (misschien onwetend) niet alleen een aantal trendsetters volgt, maar er kennelijk ook eentje bent. Niet voor een heel groot publiek, maar toch. Je hebt er in elk geval eentje die naar jou kijkt zoals jij naar anderen kijkt om te weten wat je moet doen. So take it as a compliment.

Ook een vraag?

Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden