PREMIUM
Vragen aan Steven: ‘Mijn agressieve dochter (2) slaat, schopt en trekt aan mijn haren’
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Niet gerespecteerd
Eva: Tussen mijn vriend en mij is al bijna een jaar geen sprake meer van intimiteit en leuke dingen doen we niet. Na mijn vaders recente overlijden heb ik hier echt behoefte aan. Als ik dit tegen hem zeg, komt er wel een reactie, maar zelf bedenkt hij niets. Ik hou van mijn vriend, maar voel me erg alleen en niet gerespecteerd.
Steven: Bijna belangrijker dan liefde in een relatie, is respect. Iemand kan zeggen dat hij of zij veel van je houdt en dat ook echt menen. Maar als diegene vervolgens de vloer met je aanveegt, kun je ondanks die liefde toch ongelukkig zijn. Het is dus van belang dat je hier een punt van maakt, want het eindpunt van deze weg ziet er eerlijk gezegd niet heel florissant uit. Misschien kan hij slecht met gevoelszaken omgaan maar één ding is helder, dit gaat niet vanzelf over. Neem dit dus allebei echt serieus, want menig scheiding begon precies op deze manier. Ondanks de liefde.
Dit kun je doen
- Beschuldig niet alleen de ander, maar stel de kwaliteit van de relatie aan de orde als er iets gebeurt wat je niet zint. Daar hoor jij namelijk bij en misschien doe je ook iets niet zo handig.
- Bespreek emotionele zaken zo veel mogelijk op een rustige toon.
- Probeer niet te ‘winnen’, maar er samen uit te komen.
2. Agressief kind
Anoniem: Mijn dochter (2) is erg agressief. Ze slaat, schopt en trekt aan mijn haren op elk willekeurig moment. Een echte aanleiding is er niet voor, wel merk ik dat ze het weldoordacht doet: ze kijkt me fel aan en trekt dan bijvoorbeeld hard aan mijn haren. Haar streng toespreken, in de hoek zetten, stevig vastpakken: niets lijkt te helpen. Ze doet het al sinds ze anderhalf is. Wat kan ik nog meer doen? En waar zou dit gedrag vandaan komen?
Steven: Je dochter kan zich nog niet echt in jou verplaatsen en dus ook niet in jouw pijn. Wat ze doet, is dus niet persoonlijk bedoeld; ze experimenteert en kijkt wat er gebeurt. Het is van belang dat je het steeds liefdevol stopt, zodat ze snapt dat wat ze doet niet de bedoeling is. Het kan ook zijn dat ze gefrustreerd is omdat ze wel allerlei dingen wil, maar die nog niet kan of mag. Tijdens de terrible two’s lopen kinderen vaker tegen onze grenzen op en dat vinden ze niet zo leuk. Maar ook dan is het niet persoonlijk bedoeld. Ze is het leven aan het leren, met alle beperkingen die daar bij horen.
Vragen aan Steven
‘Mijn vriend gamet, rookt en eet ongezond en hij is werkloos’
3. Leugens
Agnes: Iemand met wie ik een heel lange, hechte vriendschap heb, liegt over allerlei kleine dingen. Omdat hij zaken groter maakt dan ze zijn en altijd smoesjes heeft, geloof ik niets meer van wat hij zegt. Als ik op een aardige manier tegen hem zeg dat ik denk dat het niet klopt wat hij vertelt, komt hij met een nieuwe leugen om zijn oude leugen goed te praten. Ik weet niet meer zo goed wat ik moet doen. Hoe kan ik hem duidelijk maken dat een vriendschap op deze manier voor mij niet werkt?
Steven: De basis van alle relaties is vertrouwen. Of het nu om liefdes- of vriendschapsrelaties gaat, je moet van de ander op aan kunnen. En dat kun je nu niet. Het is allereerst belangrijk dat hij erkent dat hij doet wat hij doet. Als hij aan je vertelt dat dit zijn worsteling is, omdat hij zich bijvoorbeeld snel tekort vindt schieten en dat op die manier probeert te maskeren, heb je ondanks dat er veel gelogen wordt, toch heel nauw contact. Maar als hij het ontkent, besteedt hij de gevolgen als het ware aan jou uit. En dan hangt het van jouw eigen grenzen af hoe ver je dat laat komen. Een vriendschap is geen verplichting en je mag ook binnen vriendschappen goed voor jezelf zorgen.
Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 05-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.