Liefde - Steven Pont Beeld Getty Images
Liefde - Steven PontBeeld Getty Images

Vragen aan Steven: ‘Is er nog genoeg liefde over om bij elkaar te blijven?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Dieet

A: “Mijn zoon van zeventien houdt er sinds kort een nogal vreemd dieet op na. Hij eet veel eieren, neemt proteïneshakes en heeft ook creatinepoeder aangeschaft. Hij zit op een sportopleiding en zegt dat hij weet wat hij doet, maar ik zie hem liever ook aardappels en boterhammen eten. Ik mag me er van hem niet mee bemoeien. Wat is wijsheid?”

Steven: “Gezond eten is natuurlijk prima, maar we moeten oppassen voor iets wat we ook wel orthorexia noemen. Daarmee bedoelen we dat de drang om gezond te eten uit de hand loopt en iemand er een soort obsessie voor krijgt. Ik weet niet of dat bij jouw zoon zo is, maar ik zou mijn licht bij zijn opleiding opsteken. Hoe gaan ze daar met voeding en voedingssupplementen om? Wat leren zij hun studenten en hoe reageren zij op de zaken die ze daarin tegenkomen?

Het lijkt erop dat daar de bron ligt van het gedrag van je zoon. Het hoeft geen probleem te zijn: gezondheid is belangrijk. Maar er zijn wel grenzen aan. Zijn opleidingsintituut zou daar aandacht voor moeten hebben.”

2. Genoeg liefde?

Pris: “Toen mijn vriend onlangs twee weken naar het buitenland was voor zijn werk, merkte ik dat ik het eigenlijk heerlijk vind om alleen thuis te zijn. Ik miste hem, maar ging wel twijfelen: is er nog genoeg liefde over om bij elkaar te blijven? We zijn eind dertig en hebben geen kinderen.”

Steven: “Dat je van iemand houdt, hoeft niet te zeggen dat je ook intensief met diegene hoeft samen te leven. Sterker, er zijn relaties die juist floreren omdat het steeds weer een keuze is om elkaar te zien. Wat iets anders is dan dat je nu eenmaal dezelfde voordeur deelt.

Het hoeft niets met de liefde voor je partner te maken te hebben en gaat vooral om de woonvorm. Je zegt immers dat je hem wel degelijk mist, dus ik zou geen overhaaste beslissingen nemen. Eerst maar eens samen de woonvorm onderzoeken, misschien ligt daar het antwoord wel. Het zou toch jammer zijn als achteraf blijkt dat je om de verkeerde reden een punt achter de relatie hebt gezet.”

Dit kun je doen

  • Durf ook de twijfels rond een relatie te bespreken.
  • Voel wat je voelt, maar onderzoek dat gevoel voordat je ernaar handelt. Een gevoel kan immers meerdere bronnen hebben
  • Er zijn vele manieren waarop een liefde zijn praktische vorm krijgt. Het hoeft niet standaard

3. Door of stoppen?

Zoe: “Mijn dochter had op school een vriendinnetje dat vaak bij ons over de vloer kwam. Ik werd ook goede vrienden met haar ouders. Nu is de kindervriendschap sinds kort bekoeld, of eigenlijk: helemaal over. Daar lijkt niet echt een reden voor te zijn, anders dan dat ze gewoon uit elkaar zijn gegroeid. Voor mij voelt het nu een beetje raar om nog wel met haar ouders om te gaan. Is dat gek?

Steven: “Wanneer je een zelfstandige relatie met de ouders van het vriendinnetje van je dochter hebt opgebouwd, is er niet zo veel aan de hand. Elke vriendschap kent een start en daar is die van jullie dan toevallig gestart. Maar als de vriendschap alleen bestaat bij de gratie van de vriendschap van jullie kinderen, is het natuurlijk wel anders. Het is aan jullie zelf dat te bepalen, bijvoorbeeld door toch nog eens af te spreken en te kijken of ‘het’ er nog is. Als de chemie weg is, weet je hoe het zit. En als die er toch nog is, ook.”

Ook een vraag aan Steven? Mail naar flair@dpgmedia.nl

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst Zet hier de naam van de auteur van het artikel in print

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden