Vragen aan steven Beeld Getty Images
Vragen aan stevenBeeld Getty Images

Vragen aan Steven: ‘Ik weet niet wat ik nog kan doen om aan een leuke vent te komen’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Nieuwe vriend

G.T: “Ik heb sinds kort een nieuwe vriend en hem onlangs voorgesteld aan mijn ouders. Mijn vriend is erg aanwezig en zegt wat hij denkt als hij het ergens niet mee eens is. Dat zijn we thuis totaal niet gewend en ik merkte dat mijn ouders hier moeilijk mee kunnen omgaan. Ik zie nu al op tegen de volgende ontmoeting.”

Steven: “ Waar mensen met tegengesteld gedrag elkaar tegenkomen, kunnen ze twee dingen doen: nog harder vinden dat hun aanpak de beste is, of kijken of er iets in het gedrag van de ander zit waar ze wat van zouden kunnen leren. Wellicht wordt je vriend een rijker mens als hij wat meer zou luisteren in plaats van steeds te willen zenden.

Waarom is hij daar zo afhankelijk van? Voelt hij zich (te) snel niet gezien? En wellicht is het ook goed voor je ouders om zich eens wat duidelijker uit te spreken. Waarom doen ze dat niet? Voelen ze dat ze er niet toe doen? Zijn ze ooit (te) klein gehouden? Daar zouden ze wat bewuster naar kunnen kijken. Bij een volgend bezoek komen ze dan dus elkaars leermeester tegen, in plaats van iemand met wie ze het vooral moeilijk hebben. Jij bent trouwens niet verantwoordelijk voor het samenzijn. Je hoeft niet te redderen.”

Wat kun je doen

  • We kunnen vaak ook iets leren als we ons ergens aan storen.
  • Veel dingen waarvan je vindt dat je ze moet doen (zoals hier vrede stichten), zijn uiteindelijk keuzes (andere mensen doen ze namelijk niet).
  • De wens van een ander hoeft niet jouw bevel te zijn.

2. Op zoek

Robin: “Ik zou van jou eens willen horen wat ik nou in vredesnaam nog kan ondernemen als vrijgezel. Datingapps, speeddaten... been there, done that. Ik ben een beetje inspiratieloos over wat ik nou nog meer kan doen om aan een leuke vent te komen.”

Steven: “Als ik dat wist, zou ik het je zeker vertellen. Maar helaas. Zolang je niet op zoek bent naar een alleen maar knap uitziende, intelligente en ook gevoelige man die verder werkelijk geen enkel vlekje heeft, wint meestal toch de doorzetter.

Doorzettingsvermogen en enige realiteitszin zijn op partnerjacht nu eenmaal vereisten. Kun je van jezelf zeggen dat je beiden voldoende hebt, dan komt het moment dat je hem vindt elke dag een dag dichterbij. Voorwaarts dus.”

3. Gesprekken over piemels en vagina’s

Jane: “ Hoe ga je als ouder het gesprek aan met jonge kinderen over piemels en vagina’s? En op welke leeftijd? Ik hoorde laatst een moeder vertellen over haar dochter van vier die ze spelenderwijs al wat probeert bij te brengen, zodat er geen taboe op komt te rusten. Ik schrok van de jonge leeftijd, of is dat juist goed?”

Steven: “In de ontwikkelings-psychologie hebben we een mooi woord en dat is ‘leeftijdsadequaat’. Dat wil zeggen dat we goed naar de leeftijd van een kind kijken wanneer we hem of haar iets willen vertellen.

Kinderen van zeven jaar vertellen we dus wel over seks, maar niet over SM, om maar wat te noemen. Als kinderen vier jaar zijn, kunnen we het dus wel met ze hebben over piemels en vagina’s en ook waar baby’s vandaan komen, maar het hoofdstuk orale seks slaan we dan nog even over. Vanaf vier jaar is het dus leeftijdsadequaat om over seks te beginnen, maar houd het dan wel nog even bij hoofdstuk één.”

Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden