Vragen aan Steven Beeld Getty Images
Vragen aan StevenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Ik vind mijn vriend alleen maar leuk op vakantie, normaal is hij een grote zeur’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Buitengesloten

BAE: “Ik kom uit een gezin van drie, heb twee broers die ontzettend close zijn. Ze doen veel samen, tot zaken aan toe. Als we met de familie iets ondernemen, hebben ze het over dingen waar ik niets vanaf weet en waar ik dus niet over kan meepraten. Ik ben er verdrietig over dat ik me er zo vaak bij voel bungelen.”

Steven: “Heb je het weleens op tafel gelegd bij je broers? Daar ligt toch echt de grootste kans op verbetering. Je zult hen dat zelf moeten vertellen, hoe lastig of eng dat ook is. De kunst is om dit soort dingen niet op een verwijtende manier in te steken, want het is niet zo dat zij iets fout doen. Ze weten helemaal niet dat dit speelt bij je, denk ik.

Nodig ze eens bij je thuis uit en vertel wat je voelt, dat het geen verwijt is maar dat je er wel last van hebt. En dat je graag een oplossing met hen zou vinden en hen daarvoor nodig hebt. En dat allemaal omdat je van je broers houdt en hen niet kwijt wilt.”

Wat kun je doen

  • Pas als je je uitgspreekt naar je omgeving, kunnen mensen rekening houden met je gevoelens.
  • Praat vooral met de mensen om wie het gaat, niet alleen met anderen.
  • Denk ook zelf na over eventuele oplossingen, want je kunt niet alles uitbesteden.

2. Zeurkous

Anoniem: “Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar eigenlijk vind ik mijn vriend alleen maar leuk als we op vakantie zijn. Dan is hij de man op wie ik viel: leuk, grappig, energiek. In het dagelijks leven vind ik hem vooral vaak een grote zeur met één grote passie: klagen over zijn werk. Ik heb het al een paar keer aangekaart, maar dan wordt hij kwaad. “Daar heb je voor getekend,” is zijn verweer. Wat te doen?”

Steven: “Hier rest nog maar één weg: in therapie en snel een beetje. Het is duidelijk dat jullie hier niet uit gaan komen, terwijl het niet om een klein thema gaat. Sterker, het gaat om de kern van jullie relatie. Dit gaat namelijk om het respect dat je voor hem hebt en het verlies aan respect voor je partner is de bijl aan de wortel van de liefde. Je kunt niet vol overtuiging van iemand houden als je geen respect voor diegene hebt. Dus op naar een therapeut.”

3. Gedragsverandering

Lia: “Mijn dochter van elf is altijd met veel plezier naar school gegaan, ze had altijd leuke vriendinnen. Maar op de een of andere manier is er iets veranderd. Ze spreekt nauwelijks meer af, is veel op zichzelf. Ik heb geregeld geprobeerd er met haar over te praten, maar dan wordt ze boos. Wat moet ik doen?”

Steven: “Misschien is er op school iets gebeurd, ga daar eens informeren. Ook kan er buiten school iets hebben plaatsgevonden wat zo’n indruk op haar heeft gemaakt dat ze daardoor ineens is veranderd. En ten derde: de prepuberteit kan zijn ingetreden, wat ook een gedragsverandering kan verklaren.

Probeer op de momenten dat je samen en ontspannen bent, bijvoorbeeld in de auto, eens iets over jezelf te vertellen. Dat je ineens merkte dat je ergens somber van werd en vraag haar dan eens of zij dat herkent. Zet er geen druk op, dan sluit ze zich waarschijnlijk alleen maar verder af. Dus probeer het eens niet op kracht, maar meer op verleiding. Open jezelf, toon jezelf en kijk of ze met je meedoet als het om haarzelf gaat.”

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 50-2022.

Ook een vraag?

Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden