Gestreste moeder Beeld GettyImages
Gestreste moederBeeld GettyImages

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Ik vind het geen probleem om mijn kind alleen op te voeden, maar de vader woont in dezelfde stad als ik’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Contact met de vader

Alexia: Ik ben er onlangs achter gekomen dat ik zwanger ben. De vader, met wie ik geen relatie had, wil er niks mee te maken hebben en houdt het contact zo goed als af. Ik vind het geen probleem om mijn kind alleen op te voeden, maar de vader woont in dezelfde stad als ik. Kan hij van mij verwachten dat ik straks, mocht ik ‘m tegenkomen, doe alsof ik hem niet ken?

Steven: Het is goed om - hoe dun ook - altijd een lijntje met hem te houden. Hij is de vader van je kind en er komt een dag dat je kind vragen gaat stellen over wie zijn of haar vader eigenlijk is en waarom hij of zij het kennelijk niet waard was om bij aanwezig te blijven.

Je kind heeft er recht op om dat soort dingen te weten en dat zijn of haar vader dan eventueel beschikbaar voor hem of haar is. Je kunt geen kind op de wereld zetten en je handen er helemaal vanaf trekken. En dan is het goed dat jij minstens weet waar hij woont en dat je elkaar ook groet als je elkaar tegenkomt. Dat is het dunst denkbare lijntje, maar het is een lijntje.

Dit kun je doen:

  1. Elk kind heeft het recht om zijn of haar herkomst te kennen.
  2. Doe er alles aan het als ouders goed met elkaar te houden, ook als je als partners uit elkaar bent.
  3. Vermijd lastige vragen en onderwerpen niet, daarvoor zijn ze te belangrijk.

2. Nieuwe vriendin

Jara: Bijna drie jaar geleden overleed mijn moeder en sinds een half jaar heeft mijn vader weer een relatie. Die vrouw doet niemand kwaad, maar zit gewoon enorm in mijn irritatiezone. Laatst stelde mijn vader voor om een lang weekend weg te gaan, met haar erbij.

Ik heb daar eerlijk gezegd gewoon geen zin in. Kan ik het maken om een smoes te verzinnen? Ik wil mijn vader niet kwetsen.

Steven: Is rood een lelijke kleur? Nee. Is roze een lelijke kleur. Ook niet. Maar rood en roze samen maken vaak niet de beste combinatie. En zo geldt dat ook bij mensen, vandaar dat de ene persoon mét iemand wegloopt, waar de ander vóór wegloopt.

Het gaat dus altijd om de match tussen mensen en die is er niet tussen jou en de nieuwe vriendin van je vader. Er is genoeg om samen naar verjaardagen te gaan, maar voor een lang weekend samen is er te weinig basis. En dat mag, zolang niemand het maar persoonlijk, maar vooral relationeel opneemt.

3. Wrijving

M.: Stefanie is één van mijn oudste vriendinnen. Zo’n vier keer per jaar gaan we samen een hapje eten. Tenminste, dat was zo. De laatste paar keer heeft ze afgezegd. Ik ben vervolgens degene die met een nieuwe datum moet komen.

Ik probeer erachter te komen of ik iets verkeerd heb gedaan, maar ze beweert van niet. Als ik niet zo veel om haar gaf, was ik allang gestopt met initiatief nemen, maar ik zou het doodzonde vinden als wij elkaar niet meer zouden zien.

Steven: Omdat je zo duidelijk vier keer per jaar afspreekt, zou het misschien een idee zijn die data al voor het hele jaar vast te leggen. Degene die afzegt, is ook degene die dan met een nieuwe datum moet komen. Komt die er niet, dan zien jullie elkaar over drie maanden.

De les hier is: probeer nooit slachtoffer van een situatie te worden, maar zelf zo veel mogelijk aan het roer te blijven staan. En dan kan je soms op dit soort wat creatievere afspraken uitkomen.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 11-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden