Moeder boos op kind Beeld Getty Images/Tetra images RF
Moeder boos op kindBeeld Getty Images/Tetra images RF

Vragen aan Steven: ‘Ik heb een intense hekel aan het kind van mijn beste vriendin’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Vragen aan Steven: Aandachtstrekker

Anoniem: Ik heb een intense hekel aan het kind van mijn beste vriendin. Ze is nog maar vier, maar is volkomen over het paard getild. Wat een aandachtstrekker! Ik heb geen zin meer om met mijn vriendin en onze kinderen af te spreken. Maar hoe zeg ik dat? Dat kun je dus helemaal niet uitleggen.

Steven: Je moet je afvragen of je de waarheid zijn werk wilt laten doen of dat je strategisch bent. In het eerste geval kun je vertellen dat er een mismatch is tussen jou en het kind van je vriendin. Dat het dus niet persoonlijk de fout van haar dochter is, maar er geen – zoals dat zo mooi heet – ‘goodness of fit’ is tussen jullie. Dat gebeurt soms en daar wil je, gezien jullie speciale band, gewoon eerlijk over zijn. In het tweede geval kun je haar vertellen dat jullie relatie ondersneeuwt als jullie steeds met alle gezinnen erbij afspraken. Leuk om dat elke vijfde keer te doen of zo, maar dat je haar liever alleen ziet. Je liegt dan een beetje de waarheid, maar het zou jullie band kunnen redden.

2. Ook een kind

Beatrice: Ik wil heel graag moeder worden, maar we zijn er onlangs achter gekomen dat dat bij ons via de normale weg nooit zal lukken. Kijk ik naar al die mensen om ons heen die zo makkelijk zwanger worden, dan kan ik zo intens jaloers en verdrietig zijn. Ik kan het ook bijna niet meer verdragen om op babybezoek of kinderverjaardagen te verschijnen.

Steven: Het belangrijkste is dat je jezelf dat niet kwalijk neemt. Dit zijn heel normale emoties en gedachten bij iemand die in rouw is. Want dat ben je, denk ik. Rouw is een normale reactie op een verlieservaring. Bij jou is dat het verlies van het perspectief op het op een normale manier zwanger worden. Zelfs als zal blijken dat het wel via andere wegen kan, blijft het zo dat je iets niet krijgt wat je zo graag zou willen hebben. Als je rouw langdurig aanhoudt en je merkt dat het met de tijd niet vermindert, raad ik je aan met je aanhoudende klachten naar een rouwtherapeut te gaan. Die kan je wellicht helpen hier beter mee om te gaan.

Dit kun je doen:

  • Bedenk: rouw is een heel normale emotie, het zou in veel gevallen vreemd zijn als we die niet zouden voelen. Je ervaringen en gevoelens opschrijven kan helpen. Diepe rouw gaat nooit echt helemaal weg, je kunt er wel mee leren omgaan.

3. Praten over gevoelens

Xena: Hoe kan ik mijn man zover krijgen dat hij gaat praten over zijn gevoelens? Nu loopt hij bij elke discussie weg en doet de volgende dag alsof er niets aan de hand is. Therapie wil hij niet. Ook niet samen.

Steven: Jij hebt deze man ooit uitgekozen. Sterker, je bent verliefd geworden op een man die standaard zijn gevoelens niet deelt. Later ben je met diezelfde man getrouwd en nu je een paar jaar verder bent, is dat een probleem voor je. Ik heb daar eerlijk gezegd enig wantrouwen bij. Want je hield lange tijd intens veel van hem, toen hij toch ook zo was zoals hij nu is.

Er spelen dus misschien wat andere dingen op de achtergrond. Wellicht is het zo dat je het fijn vindt je enigszins superieur aan hem te voelen en hem dat steeds op deze manier duidelijk te maken. Hij voldoet niet. Ook kan het zijn dat jij ook niet werkelijk over je gevoelens wilt praten, maar hem daar nu de schuld van kan geven dat dat niet gebeurt. Kortom, ga eerst eens echt bij jezelf te rade voordat je iemand van hem wilt maken die hij niet is en die je al zo lang op precies deze manier kent.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 21-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Redactie FlairGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden