Man voor raam Beeld GettyImages
Man voor raamBeeld GettyImages

Vragen aan Steven: ‘Hij belt me steeds vaker en als ik word afgezet thuis, staat hij net ‘toevallig’ voor het raam’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Jaloerse man

VB: Sinds een maand heb ik een nieuwe mannelijke collega. We rijden vaak samen naar kantoor, omdat we bij elkaar in de buurt wonen. Mijn man trekt dit niet goed. Hij belt me steeds vaker en als ik word afgezet thuis, staat hij net ‘toevallig’ voor het raam. Hij zegt dat het geen jaloezie is, maar ik vind dit bloedirritant. Hoe ga ik hiermee om? Ik kan moeilijk zeggen dat hij niet voor het raam mag staan…

Steven: Mensen die jaloers zijn, kunnen dat vaak moeilijk toegeven. Ze hebben in het verleden meestal dingen meegemaakt die ze jaloers hebben gemaakt en dat waren vaak geen fijne ervaringen. Ze zijn daarna bang dat ze weer gekwetst worden en handelen daar ook naar. Ze willen dat gevoel vanaf dat moment in hun leven natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Dus laten we beginnen met enig begrip voor je man.

Vraag hem bijvoorbeeld hoe je met je college mee kan rijden zonder dat hij dat vervelend vindt (vermijd daarbij vooral het woord ‘jaloers’). Wat is daarvoor nodig? Dat je hem even vanuit de auto belt? Je kunt ervoor kiezen dat een tijdje te doen, het steeds onderwerp van gesprek maken en het langzaam af te bouwen. Vraag hem eerlijk te zijn. Je kunt niet beiden iets het hoofd bieden als een van de partners ontkent dat er iets speelt.

2. Geld geleend

Felice: Mijn zus en ik hebben al ruim tien jaar geen contact meer. Lang verhaal, maar het komt erop neer dat we tegenpolen zijn. In alles. Nu heeft mijn moeder verteld dat ze mijn zus jaren geleden een flink geldbedrag heeft geleend en dat ze daar nog niets van heeft teruggezien. Zij zit zelf momenteel krap, maar durft hier niet tegen mijn zus over te beginnen. Kan ik mij hiermee bemoeien?

Steven: Het klinkt niet als een goed idee. Je moeder heeft haar dat geld geleend en daarmee is het iets tussen hun twee. Zelfs als je een goede band met je zus zou hebben, had je waarschijnlijk niet de positie om je ertegenaan te bemoeien. Dus al had je dat wel, het is iets tussen je zus en je moeder. Het is haar geld.

Verder zijn het twee volwassen vrouwen. Als jij een kant kiest, escaleert het waarschijnlijk alleen maar. Ook tussen je moeder en je zus.Denk steeds goed na voordat je in het leven van anderen ingrijpt, de gevolgen zijn meestal groter dan je van tevoren voorziet. Probeer uit de rol van de redder te blijven, zeker als die niet van je is gevraagd. Maak je niet verantwoordelijk voor zaken waar je geen rol of invloed op hebt.

3. Lichte paniek

Jvk: Sinds de bevalling van onze zoon (1) vind ik mijn man niet meer zo aantrekkelijk. Als hij in bed toenadering zoekt, voel ik zelfs lichte paniek. Soms zet ik me eroverheen, in de hoop dat mijn gevoel verandert. Ik wil ook liever weer terug naar hoe het was. En ik vind het heel vervelend voor hem. Is dit een verschijnsel dat vaker voorkomt? En kan de fysieke aantrekkingskracht weer terugkomen?

Steven: Het is zeker een verschijnsel dat vaker voorkomt. Het past voor zowel mannen als vrouwen bij het de post-partumperiode, de tijd na de geboorte van een kind. Hormonen kunnen een rol spelen, maar bijvoorbeeld ook uitputting en wellicht zelfs de onbewuste angst opnieuw zwanger te raken terwijl je dat niet wilt. Het kan zelfs tot anderhalf jaar duren en soms zelfs daarna nog niet helemaal weg zijn.

Dus geen paniek, je lijf heeft een optater gehad en je leven ook. Alles moet zich opnieuw voegen, ook je seksleven. Het is wel van belang dat je aangeeft dat je niet zo veel zin meer hebt. Soms helpt het wel te knuffelen, zonder dat seks de uitkomst is. Zorg ook voor andere vormen van intimiteit, zoals naar de film gaan of samen een wandeling maken. Niet alleen seks is namelijk intiem.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 18-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

RedactieGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden