vrienden Beeld Getty Images
vriendenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘Het is leuker als ik zonder mijn vriend bij mensen langsga’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Ook vertelt hij in de podcast Nul 18 Bennis en Pontcast over opvoeden. Elke week beantwoordt Steven in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Praten

Anoniem: Ik zou graag eens een weekend weggaan met mijn vriend en vrienden. Aan de andere kant is het leuker als ik zonder mijn vriend bij mensen langsga: ik ben altijd degene die praat. En als ik naar zijn gevoel vraag, vindt hij mij irritant. Dat maakt de sfeer beladen. Hoe verander ik dit?

Steven: Jij hebt van de duizenden mannen die je in je leven bent tegengekomen, deze man uitgekozen. Als praten over je gevoel echt iets is wat je essentieel vindt in een relatie, had je het na een paar weken al uitgemaakt, toch? Maar dat heb je niet gedaan, dus misschien moet je nu niet zo het slachtoffer spelen. Want nu vind je ineens dat hij moet veranderen en iets moet doen wat hij vroeger niet hoefde. Is dat eerlijk? Ga terug naar de redenen waarom je hem ooit hebt gekozen, want je hield veel van hem en praten over gevoel was daar kennelijk nooit een onderdeel van.

2. Te streng

Karin: Nu onze zoon vijf is, verschillen mijn man en ik steeds vaker van mening wat betreft de opvoeding. Ik vind hem veel te streng en in alles wat ze samen doen zit een les-element. Ook wil mijn man continu weten wat mijn zoon doet. En als hij naar de wc wil, moet hij dat aan papa vragen. Ik vind dit te ver gaan, maar mijn man vindt discipline alleen maar goed op deze leeftijd. Wat vind jij?

Steven: Dit soort strengheid is vaak gebouwd op onzekerheid. De onzekerheid dat je het zelf niet op een andere manier kunt, bijvoorbeeld omdat je zelf ook zo opgevoed bent. Of dat als je het niet op deze manier doet, je kind op den duur over je heen zal gaan lopen. In deze opvoedstijl wordt een kind bijna als een soort vijand gezien, die eronder gehouden moet worden. Dat is heel jammer, voor jullie kind en voor zijn vader. Als jullie er samen niet uitkomen, zou ik naar een gezinstherapeut gaan die jullie iets over de voor- en nadelen van verschillende opvoedstijlen kan vertellen.

Dit kun je doen

  • Kies je partner ook een beetje op het toekomstige ouderschap uit.
  • Bespreek samen af en toe hoe ieder dingen oplost, wellicht valt er wat te leren van elkaar.
  • Zoek informatie of hulp als de verschillen te groot zijn.

3. Zakendeal

I.H.: Drie jaar geleden ben ik samen met een goede vriendin een bedrijf in vintage design gestart. Het was mijn hobby, ik had de kennis, zij deed de zakelijke kant en had het geld om spullen in te kopen. Inmiddels loopt het bedrijf goed en weet zij ook het een en ander van design. Ze wil nu alleen verder, samen met haar vriend. Ik heb het geld niet om alleen verder te gaan en kan geen kant op. Of ik ben mijn bedrijf kwijt, of ik ben mijn vriendin kwijt. Al is dat laatste gevoelsmatig al gebeurd. Wat te doen?

Steven: Ik ben er natuurlijk niet voor het sluitende zakelijke advies, maar waarom laat je je niet voor een mooi bedrag door haar en haar vriend uitkopen? Van dat geld start je vervolgens je eigen bedrijf, want door deze gouden gelegenheid heb je nu ineens kennis én geld. Hoe dan ook, voor je zelfbescherming: snijd los en duw af. Maak er geen gevecht van. En o ja, kies je vriendinnen in de toekomst wat zorgvuldiger.

Deze ‘Vragen aan Steven’ staat in Flair 08-2023. Ook een vraag? Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl of stuur ons een DM via Instagram.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden