Vrouw ongemakkelijk man Beeld Getty Images
Vrouw ongemakkelijk manBeeld Getty Images

PREMIUM

Vragen aan Steven: ‘De vriend van mijn vriendin wil de spanning tussen ons onderzoeken. Wat moet ik doen?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Privé bank

Valerie: Een vriendin van ons zit de laatste maanden krap. Ze is net gescheiden, met twee kleine kinderen. Ik heb haar al een paar keer ongevraagd uit de brand geholpen, maar ook ik moet op mijn uitgaven letten. Ik vind het lastig om haar een volgende keer niet te helpen, terwijl ik weet in welke situatie ze zit. Hoe reageer ik op haar geldzorgen, zonder maar weer financieel bij te springen?

Steven: Jouw portemonnee kan onmogelijk de structurele oplossing van haar financiële probleem zijn. Deze vraag gaat namelijk over grenzen en die mag je hier – op een liefdevolle manier – trekken. Of misschien moet je die wel trekken. Het sleutelwoord is hier natuurlijk ‘ongevraagd’. Ze vraagt er dus helemaal niet om en dus wordt het tijd het ook niet meer aan te bieden. Maar wees daar wel helder over, zeg dat je zelf ook krap bij kas zit en dat je wilt helpen waar je kunt, maar niet meer financieel.

Driehoeksverhouding

Becky: De vriend van mijn vriendin zei laatst dat hij de spanning tussen hem en mij graag wil onderzoeken. Ik schrok me wild, snap niet waar hij dit vandaan haalt. Ik wilde dat hij het met haar zou bespreken, anders zou ik het doen. Mijn vriendin weet het, maar begint er niet over. Moet ik er zelf over beginnen?

Steven: Weet je zeker dat je vriendin dit weet? Het beste wat je kunt doen, is tegen die vriend zeggen dat je niet geïnteresseerd bent (of neem ik dat ten onrechte aan?) en dat je wilt dat hij aan zijn vriendin vertelt wat hij aan jou heeft gevraagd. En dat als hij dat niet doet, jij dan gedwongen bent om het te doen omdat je op dat gebied geen geheimen voor je vriendin wilt hebben. Als je zelf nu niet stevig bent, creëer je een heel vreemde dynamiek tussen jullie drieën. Dus vraag, of eis, openheid. Voor de vriendschap.

Wat kun je doen

  • Ook in een vriendschap mag je je grenzen stellen.
  • Pas op dat je niet deel van de blijvende oplossing wordt, als je dat niet wilt.
  • Houd altijd de balans van geven en nemen in de gaten, is die redelijk?

Vega dochter

Mama Mia: Mijn dochter van zeven heeft aangegeven dat ze geen dierlijke producten meer wil eten, ze vindt het zielig. Ik vind koken al een heel gedoe en zit eerlijk gezegd niet op extra werk te wachten. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: zolang je thuis woont, volg je onze regels. Maar kan ik dat in dit geval ook zeggen?

Steven: Ik vind van niet. Ik vind de vraag om geen dode dieren (die ook nog onder erbarmelijke omstandigheden worden grootgebracht) te eten, heel legitiem van je dochter. Ze wil niet dat jij haar meetrekt in die krankzinnigheid. Ik zal het je nog sterker vertellen – en dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening – laat je dochter jou eens een keer opvoeden. Wat dat in dit geval betekent? Dat dit het moment is om haar groot gelijk te geven en vanaf nu vegetarisch te koken. Als jij het geweten van je dochter volgt en je stelt vast dat jullie vanaf nu vegetariër zijn, kan ze zolang ze thuis woont jouw regels volgen. Win-win dus.

Ook een vraag?

Stel je vraag aan Steven via flair@dpgmedia.nl.

Steven PontGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden