Vraag het Steven: 'Ik heb spijt dat ik twee jaar geleden voor een kind heb gekozen' Beeld Getty Images
Vraag het Steven: 'Ik heb spijt dat ik twee jaar geleden voor een kind heb gekozen'Beeld Getty Images

Vraag het Steven: 'Ik heb spijt dat ik twee jaar geleden voor een kind heb gekozen'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Vriendenvakantie?

Al jaren gaan we op vakantie met hetzelfde vriendenstel. Hun kinderen hebben dezelfde leeftijd als de onze, dus dat gaat altijd goed. Maar onlangs was er een aanvaring tussen de mannen over iets kleins. Ze hebben het uitgesproken, maar ik voel nog steeds spanning als we bij elkaar zijn. Het liefst zou ik dit jaar dan ook alleen met ons gezin op vakantie gaan, maar ik ben bang dat dat onze vriendschap schaadt. Wat moet ik doen? Valerie

Steven: Weet je zeker dat het over iets kleins ging? De aanleiding was misschien klein, maar dat wil niet zeggen dat daar zwaardere thema's achterliggen. Misschien komt daar de spanning vandaan die je nog voelt, dat dat onbesproken is gebleven. Vindt de een de ander bijvoorbeeld wat te dominant? Of gierig. Hoe dan ook, onderzoek met je man eens of er onder het kleine niet iets groters ligt. Daarna hebben jullie dan altijd nog de keus om het daar met jullie vrienden over te hebben. Ik denk dat het verstandig is dat eerst allemaal op te schonen voordat jullie weer met elkaar op pad gaan. Elke relatie gaat wel eens door een crisis, maar als je het goed weet op te lossen kom je er steviger uit. En dan vier je dat met een gezamenlijke vakantie.

Oorlog en vrede

* Vaak liggen de werkelijke en wat grotere conflicten onder een ruzie

* Probeer een conflict niet te winnen, maar te begrijpen

* Wees werkelijk geïnteresseerd in de beleving van de ander

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriendin heeft zonder toestemming een puppy in huis gehaald, ik ben woest’

2. Spijt

Ik praat hier met niemand over en zal dit ook nooit doen: ik heb spijt dat ik twee jaar geleden voor een kind heb gekozen. Het is zoveel zwaarder dan ik dacht, ik zie mezelf nog steeds niet als moeder, mis mijn oude leventje en relatie met mijn vriend. Ik hou van mijn dochter, vertroetel haar en zorg voor haar. Niemand die iets merkt. Maar heel diep vanbinnen zou ik willen dat ik de tijd terug kon draaien. Kitty

Steven: Ik snap dat je schrikt, maar er zijn duizenden en duizenden ouders per jaar die ongeveer hetzelfde voelen. Je geeft als je een kind krijgt een overzichtelijk en relatief vrij leven op voor een wezentje dat al je aandacht en zorg (en slaap) opeist. De relatie blinkt dan ook uit in onredelijkheid. Maar er komen andere tijden en meeste ouders groeien naar een nieuwe fase als hun kind wat ouder is. Dan zijn ze die moeilijke periode voorbij, ze waren gewoon niet zo goed met heel jonge kinderen. En wellicht hoor jij daarbij en komt die fase ook voor jou. Als je echt merkt dat de last eigenlijk niet meer te tillen is, zoek dan wel hulp. Dat is niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je dochter.

3. Klaag, klaag, klaag

Mijn vriend vindt z’n werk sinds een paar maanden niet leuk meer. Hij klaagt veel als hij thuis is, wat de sfeer niet ten goede komt. Ik probeer begripvol te blijven, maar ben inmiddels liever niet meer thuis. Een nieuwe baan vinden is in zijn sector niet zo makkelijk, dus hij zit best klem. Hoe laat ik hem weten dat hij niet zo moet zeuren, zonder hem het idee te geven dat ik hem niet steun? Groet, L.

Steven: Je noemt het 'zeuren' van hem en daarmee is eigenlijk al heel veel gezegd. Want wat als ik het 'steun zoeken' zou noemen, of 'delen'. Hij zit duidelijk in een crisis en daarin heeft hij je steun waarschijnlijk nodig. Als je een relatie hebt ben je er niet alleen voor de lichte tijden, maar ook voor de zware. Je bent all-in. Dat wil niet zeggen dat je je eigen gevoelens niet met hem kunt bespreken, alleen niet in de verwijtende zin waarin je dat nu doet. Je kunt hem vertellen dat je je ook machteloos voelt als hij steeds vertelt hoe zwaar het is en daarna kun je samen op zoek hoe jullie hier - weer samen - mee omgaan. Maar voorkom dat je gaat zeuren over zijn zeuren. Vraag wat hij voelt en vertel wat jijzelf voelt en kijk hoe jullie dat gemeenschappelijk aan kunnen pakken.

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden