Steven schiet te hulp: 'Tot wanneer duurt die puberteit? Hoe weet ik dat ik niet een asociaal kind in huis heb? Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Tot wanneer duurt die puberteit? Hoe weet ik dat ik niet een asociaal kind in huis heb?Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Tot wanneer duurt die puberteit? Hoe weet ik dat ik niet een asociaal kind in huis heb?

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Geen feest

Bri82: "Binnenkort hebben we een bedrijfsfeest en ik zie er als een berg tegenop. Ik kan het prima vinden met mijn collega’s, maar het benauwt me om ergens in een afgelegen strandtent een hele avond met ze door te brengen. Waar praat je al die uren over? Het liefst zou ik niet gaan, maar ik weet dat het goed is voor de sfeer op het werk. Hoe kom ik deze avond door?"

Steven: "Het prettige van het achter ons laten van de puberteit, betekent dat we steeds beter weten wie we zijn en dat we ons leven niet meer door anderen hoeven te laten sturen als we dat niet willen. We vinden een eigen kledingstijl, leren dat we er mogen zijn en hoeven ons niet meer aan de groep aan te passen. Heerlijk. We noemen dat ook wel volwassenheid.

Volwassen betekent volgroeid. En als we volgroeid zijn, geven we daarna zelf sturing aan ons eigen leven. Dat betekent onder andere dat als we niet naar een bedrijfsfeest willen, we onszelf dan in volle overtuiging toestemming geven daar dan ook niet naartoe te gaan."

Wat kun je doen

  • Dat we ons aanpassen is prima, tot we onszelf daarmee verloochenen. Dat is over de grens.
  • Een eigen volwassen leven betekent vanzelf ook een eigen koers varen, zonder erg bang te zijn voor de reacties van anderen.
  • Beperk andere mensen tegelijkertijd niet in hun keuzes, ook zij hebben recht op een eigen richting.

2. Puber of asociaal kind?

G: "Ik heb me altijd voorgenomen pubergrillen voor lief te nemen. Dus dat het huis een puinhoop is, er bij nacht en ontij eieren worden gebakken en er niet wordt gegroet aan het ontbijt: soit. Maar tot wanneer duurt die puberteit eigenlijk? Hoe weet ik dat ik niet gewoon een asociaal kind in huis heb?"

Steven: "Klopt je aanpak wel? Inderdaad, pubers doen al die dingen die je noemt, maar ze hebben daarbij natuurlijk wel recht op ons volwassen tegenspel, waarmee wij de normen blijven herhalen. Dat ze er niet (altijd) naar luisteren is een tweede en het hoeft ook helemaal niet in oorlogstaal, maar dat je als puber niet luistert, wil niet zeggen dat je het niet hoort. Dus ja, je kind is een puber, maar misschien komt hij jou onvoldoende tegen op zijn pad."

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn zoon van vijf wil niet spelen met leeftijdsgenoten’

3. Kinderwens

Jolien: "Mijn buurvrouw van 36 wil dolgraag kinderen. Haar vriend heeft echter altijd gezegd dat hij daar zeker niet aan gaat beginnen. Ze is gek op hem en ze hebben een leuk leven, maar ik ben zo bang dat ze ooit spijt krijgt. Vind je dat ik dit met haar moet bespreken of is het iets waarin ik me niet mag mengen?"

Steven: "Ongevraagd advies is zelden welkom en een advies waarvan je niet weet of het wel een advies is, is dat zeker. Want wat zou je advies zijn: dat ze uit elkaar moeten? Maar misschien gaan ze uiteindelijk wel tot hun honderdste dansend door het leven, zonder ooit kinderen te hebben gehad.

Je moet dus oppassen dat je je eigen beleving niet op hen projecteert. Dat iets niets voor jou is, wil niet zeggen dat het ook niets voor hen is. Zij maakt de afweging voor hem te kiezen en als er pijn achter vandaan komt, is dat haar pijn. Als ze je om raad vraagt, is het een ander verhaal: dan geeft ze je die positie om iets te vinden. Maar tot die tijd zou ik niets doen. Wil jij verantwoordelijk zijn voor een relatiebreuk?

Deze tips van Steven komen uit Flair 39-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden