Child hiding under the bed Beeld Getty Images
Child hiding under the bedBeeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn zoon is bang in het donker. Groeit hij daar vanzelf overheen?'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. "Mijn zoon is bang in het donker. Groeit hij daar vanzelf overheen?"

1. Met een ander gezoend

B.D.: Mijn vriend heeft tijdens een avond stappen met vrienden met iemand gezoend. Hij zei dat het niets voorstelde en dat hij het zich amper kan herinneren omdat hij veel gedronken had. Het is uitgesproken, toch is er iets geknapt in mijn vertrouwen. Ik vind dat dit kan gebeuren als je in een langere relatie zit, maar toch krijg ik het beeld niet uit mijn hoofd. Ik hoop dat dit slijt?

Steven: Er kan een aantal redenen zijn waarom dit niet slijt. Als er eerder in je leven dingen zijn gebeurd waarvan je hebt geleerd dat mensen die zeggen dicht bij je te staan je uiteindelijk verraden, kan die oude pijn terugkomen. Als dat aan de hand is, zou je die oude pijn kunnen proberen te verwerken, bijvoorbeeld door middel van therapie. Een andere reden kan zijn dat je je afvraagt of het echt zo is dat het niets betekende. Als jij in jullie relatie haarscheurtjes bespeurt, kan dit een signaal zijn dat het minder goed tussen jullie zit dan je denkt. En de laatste reden kan zijn dat je eigenlijk nog steeds boos bent, maar dat die boosheid nog niet voldoende uitgesproken is. Ga dan nog eens zitten en vertel hem wat dit werkelijk met je heeft gedaan.

Wat kun je doen

  • Vergeven heeft tijd nodig, het is een proces.
  • We kunnen niet vergeven wat we niet werkelijk doorleefd en verwerkt hebben.
  • Werkelijke vergeving betekent dat we de overtreding uiteindelijk ook kunnen loslaten.

2. Bang in het donker

Lala: Onze zoon (5) is heel bang in het donker. Wij laten altijd een lamp in de gang aan en zijn kamerdeur open, zodat hij uiteindelijk rustig in slaap valt. Maar ik vraag me af of we hier iets mee moeten doen of dat hij hier vanzelf overheen groeit.

Steven: Het is heel natuurlijk dat een kind bang is in het donker, zeker als het ook nog eens alleen in een kamer ligt. De nacht was oorspronkelijk een bedreigend deel van het etmaal, omdat veel roofdieren juist dan op pad gaan. Die angst zit nog steeds diep in ons en zeker in kinderen. Het is dus een natuurlijke reactie, die alleen door een ontspannen manier van omgang van de ouders uiteindelijk zal slijten. Maar dat hij een lichtje in de gang aan wil, is dus heel logisch.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Hij kijkt op sekssites en heeft gereageerd op een advertentie’

3. Zorg voor moeder

Anoniem: Na het overlijden van mijn vader zorgen mijn zus en ik om de dag voor onze moeder. Nu heeft mijn zus laten weten dat zij binnenkort voor haar werk gaat verhuizen naar een ander dorp, ongeveer op een halfuur rijden van onze moeder vandaan. De zorg komt straks dus vooral op mijn schouders terecht. Ik durf er niets van te zeggen, wil geen ruzie in de familie en mijn zus is alles wat ik heb. Maar ik voel me voor het blok gezet. Hoe pak ik dit aan?

Steven: Zo te lezen heb je het er nog niet met je zus over gehad, omdat je bang bent voor het conflict. Maar de spanning loopt wel op zo. Dus waarom ga je niet even met je zus zitten en vertel je wat je werkelijk voelt, zonder haar iets te verwijten? Je zegt daarmee niet dat ze niet mag verhuizen, maar dat het goed is om het over de consequenties te hebben. Moet er wellicht iemand van thuishulp komen? Of komt je zus nog wel naar je moeder, alleen minder? En hoe lossen jullie dat samen op? Zij mag verhuizen en jij mag vertellen wat dat voor jou en haar betekent. Je bent niet minder belangrijk dan zij. Of ligt daar wellicht het probleem, dat je die overtuiging eigenlijk wel hebt?

Deze tips van Steven komen uit Flair 41-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden