Steven schiet te hulp: 'Mijn vriendin heeft mijn idee voor een huwelijksaanzoek gejat' Beeld Unsplash
Steven schiet te hulp: 'Mijn vriendin heeft mijn idee voor een huwelijksaanzoek gejat'Beeld Unsplash

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriendin heeft mijn idee voor een huwelijksaanzoek gejat'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1.Neuspeuterkind

Mijn zoontje (6) eet vaak uit zijn neus. Ik heb hier verschillende keren wat van gezegd, maar hij gaat maar door. Ook in het bijzijn van anderen, het maakt niet uit waar we zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij hiermee stopt? Hem erop wijzen dat het ongepast is, haalt niets uit. Een moeder

Om patronen te doorbreken, werkt het meestal goed om met beloningen te werken. Laat hem bijvoorbeeld stickertjes verdienen als hij het een korte periode niet doet. Na een aantal stickertjes wacht een kleine beloning, variërend van het mogen kiezen van het toetje tot bijvoorbeeld een klein speeltje. Dan krijgt hij er een extra belang bij en dat verhoogt vaak de concentratie. Want dat is het waarschijnlijk, het is geen verzet tegen jou. Los het dus speels op. Als het goed gaat, kun je de periode steeds wat meer verlengen.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Een goede vriendin neemt vaak de telefoon niet op en zegt op het laatste moment afspraken af’

2. Meet the parents

Mijn ouders willen binnenkort de ouders van mijn vriend ontmoeten. Het zijn totaal verschillende types en daarnaast houdt mijn vader wel van een drankje, waardoor hij wat luidruchtiger wordt en flauwe moppen gaat vertellen. Ik vind dit altijd wel grappig, maar ja, ik ken hem. Volgens mijn vriend loopt het allemaal wel los maar ik zie er als een berg tegenop. Kan ik mijn vader vragen zich een beetje in te houden? Ik wil hem niet kwetsen. Valerie

Soms moet het leven gewoon zijn beloop hebben, denk ik. Wil je dat je vader vanaf het moment dat hij de ouders van je vriend ontmoet altijd iemand anders is? Dit is wie hij is, met alle malligheden die daarbij horen. Je ouders hoeven niet met hen te trouwen, ze zullen elkaar af en toe tegenkomen en misschien vinden de schoonouders zijn mopjes wel aardig. Een vriendelijke relatie tussen schoonouders is al heel mooi, zelden is het een vriendschappelijke. En een vriendelijke lijkt hier best waarschijnlijk.

* Maak je niet te snel verantwoordelijk voor situaties waar je niet verantwoordelijk voor bent

* Vraag mensen niet te snel iets of iemand anders te zijn dan ze zijn

* Vertrouw erop dat je niet alles in de hand hoeft te houden voor een positieve uitkomst

3. Gras voor de voeten weggemaaid

Een tijdje geleden vertelde ik aan een vriendin dat ik van de zomer mijn vriend ten huwelijk wil vragen. We hebben hierop geproost en ze vond het geweldig. Maar vorige week, tijdens een etentje bij gemeenschappelijke vrienden, vertelde ze doodleuk dat ze gaat trouwen. Ze had haar vriend romantisch ten huwelijk gevraagd. Ze zei dat het spontaan opkwam, dat het aanzoek niet gepland was. Ik heb hier een heel naar gevoel bij. Hoe moet ik hiermee omgaan? K.

Je hebt het idee dat zij jouw plannetje heeft uitgevoerd en dat jij haar nu na-aapt als je hetzelfde doet. Dat snap ik wel. Als je denkt dat het tussen jullie in komt te staan, zou ik het er zeker even met haar over hebben. Misschien heeft ze er een verhaal bij dat het wat begrijpelijker maakt allemaal. Begin dus niet aanvallend, maar vraag er hoe zij het verband ziet tussen wat jij haar vertelde en de manier waarop zij haar aanzoek heeft gedaan. Probeer dus contact op hoog niveau te hebben. Als het een belangrijke vriendin is, is dat de relatie waard. Escaleren kan daarna altijd nog, maar ga eerst eens goed luisteren.

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naarflair@dpgmedia.nl.

Beeld: Unsplash

FlairUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden