Bride and groom crying in the altar Beeld Getty Images
Bride and groom crying in the altarBeeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend zegt dat hij wil trouwen, zijn houding zegt het tegenovergestelde'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Kyra vraagt hulp aan Steven: "Mijn vriend zegt dat hij wil trouwen, maar zijn houding zegt het tegenovergestelde."

1. Uit het oog

TB: Mijn dochter (25) wil voorlopig geen contact met mij. Ze heeft ruimte nodig. Onze achtergrond: mijn ex heeft mij verlaten. Mijn dochter wist al dat hij een vriendin had voordat ik het wist. Ze gingen zelfs al eens samen uit eten. Dat heeft me veel pijn gedaan. Mijn ex is goed in manipuleren, betaalt vakanties en dure spullen voor haar. Ik ben teleurgesteld en verdrietig. Ik heb geprobeerd contact met haar te zoeken, maar ik krijg geen reactie. Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik mis mijn dochter enorm.

Steven: Uit alles blijkt dat hier meer onder de oppervlakte ligt dan je beschrijft. Niet omdat je het niet wilt vertellen, maar omdat je het niet kunt. Je weet namelijk zelf ook niet wat er werkelijk speelt. Was je dochter al eerder teleurgesteld in je, of speelt er iets anders wat de zaak beïnvloedt? Je zou haar een brief kunnen schrijven, waarin je stelt dat er misschien meer tussen jullie aan de hand is (geweest) en dat je – los van de scheiding – daar graag met haar over in contact komt. Dat ze je alles kan vertellen wat ze je wil vertellen, ook als dat je pijn doet. Wellicht geeft het haar een opening om haar gevoel werkelijk met je te delen.

2. Jaloers

Amira: Ik heb al dertig jaar een goede vriendin. Ze heeft vier kinderen, is superleuk. Alleen vind ik het niet zo leuk dat ze alleen maar bezig is met de kapper, nagelstylist, fijne boeken lezen en in de tuin rommelen. Ach, ik ben gewoon jaloers. Ik merk dat dat onze vriendschap steeds meer in de weg gaat zitten...

Steven: Als je jaloers bent, vergroot je de dingen uit die je aan het leven van een ander leuk lijken. Je kijkt weg van de mindere kanten. Beroemd zijn bijvoorbeeld líjkt leuk, maar het betekent ook dat je niet even ergens wat kunt gaan drinken. Dat gevoel krijg ik hier ook. Rommelen in de tuin en je nagels laten doen? Ben je daar echt jaloers op? Ik weet ook niet of je weet hoe het is om vier kinderen groot te brengen. Vergroot je ook niet je eigen negatieve dingen uit? Bedenk weer wat positief is in je leven, maar wat je niet meer opvalt. Er zijn weinig levens om echt jaloers op te zijn. Ieder heeft zijn of haar strijd en die zie je vaak niet aan de buitenkant.

3. Ja, ik wil

Kyra: Vier jaar geleden zijn mijn vriend en ik verloofd. Ik was dolblij! Vanwege de coronabeperkingen hebben we nog geen heel concrete plannen gemaakt, want we willen een bruiloft met alles erop en eraan. Vorige week opperde ik eindelijk een datum te prikken. Nu merk ik dat hij eromheen draait. Hij vindt dat we even moeten afwachten of alles wel open blijft en dat ‘wat in het vat zit niet verzuurt’. Hij zegt dat hij wil trouwen, maar zijn houding zegt het tegenovergestelde. Ik mis zijn enthousiasme van vier jaar geleden, het maakt me onzeker en verpest mijn voorpret.

Steven: Het wordt nu tijd voor het eerlijke gesprek. Je werkelijke vraag is volgens mij: houdt hij nog wel van me? Vraag hem dus om die inderdaad maar eens in alle eerlijkheid te beantwoorden. Hoe lastig de consequenties van dat antwoord misschien ook zijn. Je kunt beter nu eerlijk tegen elkaar zijn dan later, als er bijvoorbeeld eenmaal een kind is. Het klinkt wat hard, maar soms is de waarheid dat ook.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 13-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden