Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend leeft gezonder, maar ik mis onze avonden met wijn en hapjes' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend leeft gezonder, maar ik mis onze avonden met wijn en hapjes'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend leeft gezonder, maar ik mis onze avonden met wijn en hapjes'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. F. vraagt hulp aan Steven: "Mijn vriend leeft gezonder, maar ik mis onze avonden met wijn en hapjes."

1. Ruzie met zus

Irma: De relatie met mijn zusje is al jaren niet goed. Ik heb vaak geprobeerd met haar te praten of een uitje te organiseren, maar dat is eenrichtingsverkeer. Ze negeert me nu zelfs op verjaardagen. Het liefst wil ik haar niet meer zien. Het lastige is dat mijn ouders steeds zeggen hoe erg ze deze verwijdering vinden. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Steven: Het lijkt erop dat hier allerlei dingen spelen die je niet vertelt of die je niet kunt vertellen. Dit soort gedrag en de dynamiek binnen jullie gezin is natuurlijk niet vanuit het niets ontstaan. Ben jij in haar ogen het geslaagde exemplaar van het gezin? Heeft ze het idee dat je op haar neerkijkt? Ik weet het natuurlijk ook niet, maar het zijn dingen die je niet oplost door af en toe iets met elkaar te doen. Het is tijd voor het eerlijke gesprek, met je ouders erbij. Om alles eens op tafel te leggen en elkaar te laten uitpraten over wat er werkelijk speelt. Anders modderen jullie waarschijnlijk nog jaren door.

2. Mis de wijnavonden

F.: Een tijdje geleden is mijn vriend begonnen met sporten en gezonder eten. Heel goed, maar stiekem mis ik onze avonden met wijn en hapjes. Samen aangeschoten slap ouwehoeren, tot diep in de nacht. Ik ben trots op hem, maar ik vind het ook een beetje saai. Maar ik kan toch niet verlangen dat hij zijn gezonde regime voor mij opzijzet?

Steven: Je kunt hem inderdaad moeilijk dwingen weer ongezonder te gaan leven. Maar misschien gaat het daar ook niet om. Het lijkt erop dat hij niet weet van je gemis. Maar dat wil niet zeggen dat je dat niet met hem kunt delen. Je mag het missen, zonder het hem kwalijk te nemen of hem te willen veranderen. Als je echt betrokken bent bij elkaar, moet het daar zonder verborgen verwijten over mogen gaan. Dus én je mist de oude tijden én je bent trots op hem. Dat is waar het leven over gaat, die interne verscheurdheid. Dat is het waard om te delen, met een glaasje karnemelk erbij.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Ik heb in de kroeg met een ander staan zoenen’

3. Hij past niet bij haar

Isabella: Mijn beste vriendin heeft een nieuwe vriend. Ik ken hem al een tijdje en hoopte dat het niet serieus zou worden, want ik vind ze totaal niet bij elkaar passen. Ik denk niet dat hij haar kan bieden waar ze naar op zoek is. Dat heb ik al laten doorschemeren, maar ik houd me in, omdat ik begrijp dat het haar eigen beslissing is. Aan de ene kant vind ik het lastig om positief te reageren op haar prille liefdesverhalen, aan de andere kant wil ik haar geluk niet verpesten. Wat is slim?

Steven: Je kunt niet het leven van een ander leven. Het is haar keuze, haar liefde en misschien uiteindelijk haar verdriet. Dan komt ze misschien met haar pijn naar jou toe. En om die verbinding gaat het. Je kunt gelijk hebben, maar misschien heb je dat niet en trek je een te grote broek aan door haar te zeggen wat goed en niet goed voor haar is. Ze heeft recht op haar eigen pad. Als ze vraagt wat je van haar partner vindt kun je oprecht je mening geven, maar ongevraagd commentaar landt niet alleen zelden goed, er wordt ook zelden goed naar geluisterd.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 17-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden