Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft sinds kort weer contact met zijn ex via Facebook' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft sinds kort weer contact met zijn ex via Facebook'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft sinds kort weer contact met zijn ex via Facebook'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Helga vraagt Steven om hulp: "Ik schaam me om mijn enorme heimwee."

1. Heimwee

Helga: Ik ben een volwassen vrouw, maar toch heb ik enorm veel moeite om een nacht weg te zijn van huis. Ik schaam me om mijn enorme heimwee op dat moment te delen met de mensen met wie ik ben. Heimwee is toch iets voor kinderen!? Hoe kom ik hiervan af?

Steven: Heimwee hoort niet alleen bij kinderen, dat is een mythe. We zijn niet allemaal van die thrillseekers. Sommige mensen hechten aan vaste routines en houden er gewoon erg van dat het leven wat voorspelbaarder verloopt. Het is vooral een kwestie van genen, tenminste als je in de ontwikkeling op dat gebied niet een trauma hebt opgelopen. Dan zou je hulp kunnen zoeken, want dan speelt er wellicht meer dan alleen heimwee.

Maar het hoort waarschijnlijk gewoon bij je en misschien is het verstandig dat als deel van jezelf te accepteren, zoals we allemaal onze malligheden hebben. Als je er echt vanaf wilt, zou je je kunnen trainen, door bijvoorbeeld steeds een stukje verder of langer weg te gaan. Stapje voor stapje. Zo kun je er wat meer aan wennen langer van huis te zijn.

2. Contact met ex

Vivian: Mijn vriend heeft sinds kort weer contact met zijn ex via Facebook. Ik kwam erachter omdat ik haar opeens in zijn vriendenlijst zag staan. Hij liket al haar posts en laatst zag ik dat zij een hartje bij zijn foto had geplaatst. Ik vroeg hem onlangs of hij nog weleens contact met haar heeft en hij ontkende. Moet ik me zorgen maken?

Steven: Dat weet ik niet. Er hangt natuurlijk altijd enige spanning om ex-partners heen en ik zou gewoon eerlijk je ongemak met hem bespreken. Dat wil niet per se zeggen dat hij geen contact meer met haar kan hebben. Maar hij heeft er wel recht op te horen dat dit speelt, zoals jij in jullie relatie het recht hebt hem dit te vertellen. Je moet het niet groter maken dan het is, maar hij moet het ook niet kleiner maken. Als dit nu in je leeft, hoort dat op jullie relatieradar te staan. Je moet je pas zorgen maken als je dit soort zaken niet meer gewoon met elkaar kunt bespreken.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega’s roddelen over de nieuwe collega’

2. Papa’s kindje

Onzekere moeder: Mijn dochter van dertien trekt opeens heel erg naar haar vader toe. Zij en ik waren altijd vier handen op één buik, maar sinds kort keert ze zich van me af. In gesprekken kan ze gemeen reageren en ze kiest altijd de kant van haar vader. Ik heb het hier moeilijk mee. Mijn man zegt dat het bij puberen hoort. Is dit zo?

Steven: Soms moeten dochters zich extra van hun moeder afscheiden om zelf wat ‘vrouwruimte’ te creëren. Dat is niet persoonlijk, maar een simpele reactie op de ontwikkelingssprong die je dochter aan het maken is. Hoewel het soms ook naar voor je voelt, zal het waarschijnlijk niet de rest van jullie leven jullie relatie definiëren. Er komt een dag waarop dit onderdeel tussen jullie besproken wordt en jullie beiden hartelijk kunnen lachen om het feit dat je dochter dat kennelijk nodig had. En hoe spijtig ook, die dag is niet morgen of volgende week. Geef het tijd, hoe lastig dat ook is. Wel is het zaak dat je man je niet afvalt in haar bijzijn, want dan wordt het ineens wel een stuk ingewikkelder.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 20-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Gettyimages

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden