Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft een hartaanval gehad en nu durf ik hem niet alleen te laten' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft een hartaanval gehad en nu durf ik hem niet alleen te laten'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft een hartaanval gehad en nu durf ik hem niet alleen te laten'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. A.B. vraagt Steven om hulp: "Mijn vriend heeft een hartaanval gehad, maar nu durf ik hem niet alleen te laten."

1. Vrienden uit elkaar

Lavee: Ik geef een feest, omdat mijn bedrijf vijf jaar bestaat. Ik wil mijn beste vriend en vriendin uitnodigen, omdat ze veel voor me hebben gedaan. Het probleem is alleen dat ze een maand geleden uit elkaar zijn gegaan. Zal ik laten weten dat de ander misschien ook aanwezig is? Of moet ik dit achterwege laten?

Steven: Dat de relatie tussen je vrienden uit is en ze beiden voor jou even belangrijk zijn, kan lastig zijn. Maar je hoeft het niet als jouw probleem te zien. Waarom stuur je ze niet ieder een uitnodiging, waarin je vermeldt dat je ze allebei uitnodigt als teken dat je ze beiden nog steeds een belangrijke plek in je leven wilt geven? Hoe zij daar vervolgens mee omgaan, is aan hen.

2. Geschrokken

A.B.: Twee maanden geleden heeft mijn vriend een hartaanval gehad. Ik ben me rot geschrokken. Laatst nam hij de telefoon niet op toen ik een weekend in Londen was. Toen heb ik de buren gevraagd of ze wilden checken of alles oké was. Mijn vriend was kwaad, vond het overdreven. Maar ik durf hem amper alleen te laten. Hoe ga ik hiermee om?

Steven: Je hebt een traumatische ervaring meegemaakt en dan zijn overreacties daarna niet meer dan normaal. Je lijf en psyche zijn in de constante alarmstand om te voorkomen dat je het nog eens moet meemaken. Juist daardoor maak je het steeds weer mee. Dat is het vervelende eraan. Voor je vriend is die overreactie ook vervelend. Hij wordt telkens herinnerd aan wat er met hem is gebeurd, terwijl hij waarschijnlijk gewoon door wil met zijn leven.

Ten eerste moeten jullie elkaars reacties toestaan. Die zijn vanuit ieders perspectief begrijpelijk. Verder moet het de kans krijgen te slijten, er moet wat tijd overheen. Nieuwe ervaringen kunnen de oudere naar de achtergrond duwen. Als je merkt dat er weinig verandert, kun je ten slotte aan EMDR denken, een techniek waarmee je traumatische ervaringen kunt verwerken.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend heeft sinds kort weer contact met zijn ex via Facebook’

3. Kind op Facebook

Liv: Mijn zoon (4) was op een verjaardagsfeest en daarvan zijn foto’s op Facebook geplaatst door de moeder van het jarige vriendje. Op een paar hiervan is mijn zoon duidelijk te zien. Ik heb hier moeite mee, omdat ik nooit foto’s van mijn kinderen online deel. Het liefst wil ik dat ze de foto’s waarop hij staat verwijdert, maar mag ik dat vragen? Ik wil niet dat dit een groot ding wordt.

Steven: Je mag dat vragen, want jij bent degene die over de ontwikkeling van je zoon gaat. En als jij niet wilt dat een foto waarop hij staat voor iedereen zichtbaar is, mag je natuurlijk vragen of die verwijderd wordt. Ook kun je misschien eerst even kijken of die foto’s voor iedereen zichtbaar zijn of dat het profiel van deze moeder alleen voor genodigden is. Wellicht scheelt dat voor je.

Maar je kunt het zeker ter sprake brengen en hoeft geen reden te geven of je te verdedigen. Dat je je er niet comfortabel bij voelt, is voldoende reden. Het is wel handig het bij volgende partijtjes, sportwedstrijden, klassenuitjes en familiedagen expliciet te melden. Dan hoef je niet steeds achteraf te reageren.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 20-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Gettyimages

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden