Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft de laatste tijd nooit meer zin in seks' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft de laatste tijd nooit meer zin in seks'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn vriend heeft de laatste tijd nooit meer zin in seks'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Hij wil geen seks meer

K: "Mijn vriend heeft de laatste tijd nooit meer zin in seks en ontloopt fysiek contact. We gaan ook niet meer tegelijk naar bed. Als ik ernaar vraag, snapt hij niet waar ik het over heb. Ik denk niet dat hij een ander heeft en voel dat hij van me houdt, maar wat is er dan?"

Steven: "Er is een onbekende kracht in jullie relatie geslopen, waarvan jij denkt dat hij die kent maar niet met jou wil delen. Is er toch een derde, vindt hij je niet meer aantrekkelijk, heeft hij ergens een geslachtsziekte opgelopen, erectieproblemen, zit hij in de kast?

Het is volgens jou heel duidelijk dat er iets aan de hand is en als je je relatie serieus wilt nemen, kunnen jullie dat alleen fiksen als je weet waar het over gaat. Iets meer aandacht dan je het gebrek aan fysieke intimiteit nu geeft, is op zijn plek. Er toch nog maar eens met hem over beginnen dus en hem over je twijfels vertellen. Want je wordt liever geslagen door de waarheid, dan geaaid door de leugen."

2. Bemoeimoeder

Rosa: "Ik kon vroeger nooit iets goed doen in de ogen van mijn moeder, daar hebben we veel ruzies over gehad. Sinds ik een relatie heb, zien we elkaar minder, dat scheelt. Onlangs waren we een weekend weg met het gezin en merkte ik dat ze me weer continu in de gaten hield en verbeterde. Snapt ze niet dat ik volwassen ben en mijn eigen leven leid?"

Steven: "Wellicht had je moeder zelf ook een bemoeizuchtige moeder en is dat wat ze kent. Als je het constructief op wilt lossen, zou ik daar een gesprek met haar over hebben: hoe heeft zij haar eigen opvoeding ervaren en hoe dreunt dat nog bij haar door?

Het kan ook zijn dat ze juist weinig aandacht of sturing heeft gehad en zich heeft voorgenomen jou niet zo te laten zwemmen zoals zij moest doen. Bespreek ook hoe die dynamiek op jou doorwerkt, dat je daar niet mee akkoord gaat en vertel helder wat je dan wél wilt. Probeer te snappen wat haar drijfveer is om er zo dicht op te zitten. Dat is je startpunt, begrip, ze doet het vast niet uit liefdeloosheid."

Wat kun je doen:

  • Zorg dat je in je volwassen leven niet het kind van je ouders blijft.
  • Probeer de eigenaardigheden van je ouders eens uit hun geschiedenis te verklaren, te beginnen bij hun vroegste jeugd.
  • Het kan lonen om onze ouders in vrede te bevragen welk effect ze eigenlijk met hun gedrag beogen. Dat kon weleens positiever zijn dan je denkt (ja, ook als je er last van hebt).

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Ik vind het respectloos dat mijn vriend naar andere vrouwen kijkt als we samen lopen’

3. Aandacht!

Jasmijn: "Sinds mijn man geen werk meer heeft, zorgt hij voor de kinderen en werk ik fulltime. Hij is een supervader en alles loopt op rolletjes. Maar de kinderen trekken erg naar hem toe, roepen om papa en merken soms niet eens dat ik thuis kom. Ik ben jaloers, is dat normaal?"

Steven: "Ja. Je bent in een andere positie in het gezin terechtgekomen, dus wordt er ook anders op je gereageerd. Dat is wennen, want voor de regelarij ga je als kind vanaf nu naar papa. Dus staat hij wat centraler. Of zie je er meer in, dat ze nu minder van je houden of je overbodig bent?

Dat is niet zo. Je kinderen hebben je nog steeds keihard nodig. Je bent net in deze nieuwe verhoudingen bezig en dingen moeten zich even schikken. Als je daar ook na verloop van tijd niet tevreden mee bent, kijk dan wat je daar zelf aan kunt doen. Heb het er ook met je man en kinderen over. Maar ga niet zeuren om aandacht, dan veroorzaak je precies wat je nu vreest. Wil je meer aandacht, dan moet je misschien zelf meer aandacht geven."

Deze tips van Steven komen uit Flair 37-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden