Steven schiet te hulp: 'Mijn twee pubers wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn twee pubers wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn twee pubers wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. Anna vraagt hulp aan Steven: "Mijn kinderen, beiden in de puberfase, wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben."

1. Chagrijnig ochtendhumeur

Anna: ’s Ochtends wil ik het liefst met rust gelaten worden. Mijn man weet dat en laveert rustig om me heen. Maar mijn kinderen, beiden in de puberfase, wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben. En daar kan ik dus écht chagrijnig van worden. Ik ben verder best een opgeruimd iemand, maar mijn biologische klok start gewoon een uurtje later. Hun opmerkingen steken. Zij zitten er niet mee, maar zeggen het wel steeds. Elke dag weer…

Steven: Waarom heb jij jezelf ooit permissie gegeven om in de ochtend niet te harden te zijn en je omgeving met jouw chagrijn te belasten? Kortom, ze hebben waarschijnlijk gelijk. Zij hoeven niet te veranderen, maar jij.

2. Niet sociaal

Rai: Ik heb sinds acht maanden een relatie met een lieve man. Alleen, hij heeft nooit zin om mee te gaan naar mijn vrienden. Hij zegt dat hij bij de mannen geen aansluiting vindt en kiest ervoor dan maar thuis te blijven. Ik ben inmiddels door de smoesjes heen waarom hij er weer niet bij is. Maar wat belangrijker is: ik vind het niet leuk om alleen te gaan terwijl iedereen er samen komt. Hij zegt dat hij nou eenmaal zo is. Maar ik vind dat hij best voor mij een avond zijn best kan doen en mee kan gaan. Daar heb je toch een relatie voor?

Steven: Een relatie is wel een beetje een package deal. Het goede zit vast aan het wat minder goede. Hij is lief voor jou, maar heeft niet zo’n behoefte aan een breed sociaal leven. Wil jij dan dat hij ergens tegen zijn zin in braaf opzit? Dat hij een toneelstukje speelt? Van wie ga je dan eigenlijk uit? Van jezelf, vrees ik. Stop gewoon met smoesjes vertellen, want waarom lieg je daarover? Hij zit ánders in elkaar dan jij, maar niet sléchter. Het is niet zo dat jij weet hoe het ‘moet’ in het leven en dat hij daaraan te voldoen heeft. Mijn advies: laat hem liever gewoon zijn wie hij is, of maak het uit en ga op zoek naar iemand die op alle gebieden precies met jou samenvalt. Wel een waarschuwing vooraf: dat kon weleens een heel lange zoektocht worden.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend zegt dat hij wil trouwen, zijn houding zegt het tegenovergestelde’

3. Netwerkangst

Claire: Ik hou van mijn werk, maar voor mijn nieuwe baan moet ik geregeld naar presentaties en lezingen. Mijn baas wil dat ik ruim van tevoren aanwezig ben en nog blijf hangen na afloop, omdat dit goed zou zijn voor het netwerk van het bedrijf. Snap ik, maar iedereen kent elkaar en ik voel me zo verloren als ik daar in mijn uppie sta. Hoe breek ik op een natuurlijke manier het ijs, zodat ik op een groepje kan aflopen en erbij kan gaan staan? Kun je me helpen?

Steven: Omdat de meeste mensen zichzelf graag horen praten, hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Het antwoord is: ga erbij staan, stel je voor en stel na een tijdje een vraag. En over het antwoord dat je krijgt, stel je weer een vraag. En zo verder en zo verder. Zo volgt het gesprek één spoor, wat een indicatie is van de kwaliteit van een goed gesprek. Bovendien praat je gesprekspartner de tijd vol en zo maak je de potentiële klanten van je baas belangrijk. Twee vliegen in één klap dus.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 14-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden