Steven schiet te hulp: 'Mijn schoonmoeder bemoeit zich constant met de kinderen, ze weet het altijd beter' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn schoonmoeder bemoeit zich constant met de kinderen, ze weet het altijd beter'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn schoonmoeder bemoeit zich constant met de kinderen, ze weet het altijd beter'

Steven Pont is ontwikkelings-psycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Uit de kast

Corien: "Ik heb sterk het vermoeden dat mijn zoon (11) gay is. Vaak hoor je dat kinderen jaren in de kast blijven, omdat ze het moeilijk vinden om het thuis te vertellen. Hoe maak ik hem duidelijk dat hij met ons kan praten, zonder het voor hem ongemakkelijk te maken of hem te pushen?"

Steven: "Als je zoon inderdaad gay is, zal hij goed opletten hoe jij over dit onderwerp praat. Zo kun je hem laten zien dat de drempel om bij jou uit de kast te komen, laag is. Je zegt terecht dat je hem niet wilt pushen, maar op die eenvoudige manier kun je hem dus laten zien dat je op het gebied van seksualiteit makkelijk voor hem te bereiken bent. En in je seksuele voorlichting aan hem kun je natuurlijk explicieter hetzelfde doen."

2. Betweterige oma

Kai: "Mijn schoonmoeder bemoeit zich constant met de kinderen. Ze weet het altijd beter, niets wat ik doe is goed, waardoor ik me niet serieus genomen voel als moeder. Gelukkig staat mijn man aan mijn kant, hoewel hij er niet met haar over praat. Het probleem is dat zij drie middagen in de week oppasoma is. We hebben haar echt nodig, een andere oppas hebben we niet. Hoe kan ik dit aankaarten zonder haar weg te jagen?"

Steven: "Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je schoonmoeder zich óók door jullie gewaardeerd voelt. Ze neemt immers ook een deel van de opvoeding op zich. En dan wordt het tijd voor je man om op te treden. Hij is nu nog te veel het zoontje, dat zegt jou te steunen en vervolgens zijn mond houdt. Waar bestaat die steun dan uit?

En hij is degene die op een bepaald moment duidelijk zal moeten maken dat jullie een eigen gezin zijn, waarin jullie zelf dingen belangrijk en minder belangrijk maken. Net als je moeder dat vroeger in haar gezin heeft gedaan. Hij moet meer van zijn moeder loskomen en een gelijkwaardigere relatie met haar aangaan waarin dit soort dingen op een volwassen manier kunnen worden besproken. Wat mij betreft is hij aan zet."

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van vier wil helemaal niks delen met anderen’

3. Geen vrienden meer

Marly: "Mijn vriend en ik zijn na zeven jaar uit elkaar en ik voel me eenzaam. Mijn hele vriendenkring bestond uit mensen die ik via hem heb leren kennen – en die zie ik nu niet meer. Vriendschappen van vroeger heb ik al die jaren verwaarloosd. Hoe leg ik weer contact na zo veel tijd? Ik wil mensen niet het gevoel geven dat ze nu wel weer goed genoeg zijn, nu ik alleen ben."

Steven: "Misschien kun je ze dat vertellen. Zeg ze dat je je een beetje vervelend voelt over het feit dat je zo lang niet beschikbaar voor ze bent geweest. Dat je je al die tijd te veel op je vriend hebt gericht, dat je daarvan hebt geleerd en jullie band graag weer wat zou willen aanhalen. Je zult er niet iedereen van vroeger mee terugwinnen, maar misschien moet je dat ook niet willen.

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om níeuwe vrienden te maken. Je bent zeven jaar verder, misschien kun je nu een omgeving creëren die beter bij je huidige persoon past dan bij die van zeven jaar geleden.

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden