Steven schiet te hulp: 'Mijn man wil graag naar een parenclub, maar ik zie dat niet zitten' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn man wil graag naar een parenclub, maar ik zie dat niet zitten'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn man wil graag naar een parenclub, maar ik zie dat niet zitten'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. KvW vraagt hulp aan Steven: "Mijn man wil graag naar een parenclub maar ik zie dit niet zitten."

1. Verhuizing

Christy: Een halfjaar geleden zijn we verhuisd. Mijn zoon (14) was woest, maar heeft hier inmiddels nieuwe jongens leren kennen en is een stuk vrolijker. Alleen, hij hangt met ze op het buurtpleintje: roken, muziek aan, luidruchtig. Normaal zou ik hier iets van zeggen, maar na de impact van de verhuizing vind ik dat lastig.

Steven: Allereerst, het is niet gezegd dat hij dat soort gedrag in zijn oude buurt niet zou hebben vertoond. Hij is veertien en rondhangen hoort daar een beetje bij. De groepsdruk is enorm op die leeftijd en ze klitten daarom graag bij elkaar. Wat de overlast betreft, het heeft alleen zin die gezamenlijk met andere ouders en buurtbewoners aan te pakken en eventueel ook nog met een aardige wijkagent. Je zoon gaat in zijn groepje echt niet de braverik uithangen en dat kun je ook niet van hem vragen. Dus bespreek dit met hem en met de andere ouders en onderzoek waar de jongens een plek kunnen vinden waar ze geen overlast geven.

2. Ruzie broers

Brigit: Mijn moeder (69) gaat binnenkort naar een verzorgingstehuis. Ik heb twee broers, maar die spreken elkaar al twee jaar niet na een flinke ruzie. Tot nu toe breng ik de een op de hoogte van wat er is besproken met de ander, maar ik wil graag met z’n drieën om de tafel. Hoe pak ik dit het beste aan? Er moet zo veel worden geregeld en op deze manier is het niet te doen.

Steven: Misschien is het een idee ze met je dilemma te confronteren. Hoe vinden zij dat jij het moet doen met twee broers die elkaar weigeren te spreken? Snappen ze wel wat voor wissel dat op jou trekt? Dus in plaats van dat jij de oplossingen bedenkt die zij afschieten, geef je ze de opdracht dat hun ruzie prima is, maar dat je dan wel voor jou werkbare ideeën van ze krijgt die ervoor zorgen dat niet alles op jouw bordje belandt. Ze lijken door hun ruzie nu voornamelijk inactief te zijn, daar moet het gesprek over gaan. Ze blijven immers medeverantwoordelijk en daar mag je ze dan ook op aanspreken.

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn twee pubers wijzen me er elke dag op dat ik chagrijnig ben’

3. Parenclub

KvW: Mijn man wil graag naar een parenclub, hij wil meer experimenteren in bed. Ik zie dit niet zitten, ben blij met hoe ons seksleven nu is en wil niet over mijn eigen grenzen heen gaan. Hoe zorg ik ervoor dat dit niet tussen ons in komt te staan?

Steven: Dat staat het misschien al. Je man heeft in zijn hoofd al een afslag genomen en jij staat niet op datzelfde paadje. Je moet hem eerst vragen terug te keren naar jullie gemeenschappelijke weg en van daaruit samen vervolgstappen zetten. Dat je tevreden bent met je seksleven zegt niet zo veel als hij dat niet is. Daarmee wordt het probleem iets gemeenschappelijks. Zoek ook uit of er iets onder speelt. Een midlifecrisis of ontevredenheid over jullie relatie. Als dat allemaal is uitgesloten, blijft het zaak dicht bij elkaar in de buurt te blijven. Hoe dat er concreet uitziet, is de uitkomst van jullie communicatie, misschien zelfs met hulp van een professional. Want de fase waarin jullie nu zitten, is wellicht risicovoller dan je denkt.

null Beeld

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 15-2022. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden