Steven schiet te hulp: 'Mijn liefje drinkt te veel' Beeld Getty Images
Steven schiet te hulp: 'Mijn liefje drinkt te veel'Beeld Getty Images

Steven schiet te hulp: 'Mijn liefje drinkt te veel'

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Te dun

Jay: "Ik heb het idee dat mijn nichtje veel te licht is, tegen anorexia aan. Ze vindt zichzelf dik en is alleen maar aan het sporten. Ik heb het voorzichtig al eens laten vallen bij mijn zus, maar ze doen er verder niets mee. Ik maak me zorgen. Kan ik het gesprek met mijn nichtje aangaan? Of toch mijn zus nog eens vragen of zij iets merkt."

Steven: "Het is niet verstandig tussen jouw zus en haar dochter in te gaan zitten, want dat brengt meestal alleen maar ellende en dan kun je niet meer effectief zijn. Jouw aanspreekpunt is in de volwassen wereld, je zus dus. Je zegt dat je het voorzichtig hebt gebracht en dat het zou kunnen dat ze daardoor niet jouw werkelijke zorgen voelde.

Je zou er dus een tandje bij kunnen zetten, waarin je zegt dat je jezelf geen goede zus zou vinden als je niet met haar deelt wat je meent te zien. Dat laatste is belangrijk, dat je het niet als een feit presenteert, maar iets wat je denkt waar te nemen en jouw zus vraagt hoe zij daar tegenaan kijkt. Iets minder voorzichtig met de boodschap dus, maar giet het zo veel mogelijk in de vorm van een gemeenschappelijk onderzoek."

2. Hij drinkt te veel

Lala: "Mijn liefje drinkt te veel, zeker in de zomer. Gezellige bbq’s in de tuin en avonden bij de buren... Ik erger me daaraan, want ik ben mijn man kwijt en heb behoefte aan een avondje samen met het gezin. Ook als hij thuis is, drinkt hij te veel. Hij vindt dat hij na zijn drukke werk moet kunnen doen wat hij wil. Hoe dring ik tot hem door?"

Steven: "Het nadeel van een halfslachtig probleem is dat er vaak geen oplossing komt. Het is een probleem dat net te groot is om te negeren, maar net te klein om te escaleren. Toch zijn dat de enige twee opties die je hebt, accepteren of escaleren, anders ga je zeuren en dat is de bijl aan de wortel van ieders levensvreugde.

Dus ofwel accepteer dat je van de duizenden mannen die je in je leven bent tegen-gekomen, dit exemplaar bij volle bewustzijn gekozen hebt en de minpunten daarmee ook, of escaleer en zeg dat dit echt een dealbreaker voor je aan het worden is. Dat is dé manier om tot hem door te dringen."

Lees ook Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega heeft iets doorverteld wat ik haar in vertrouwen heb gezegd’

3. Schoolvakanties

Anoniem: "Hoe doe ik dat nu de kinderen wéken vakantie hebben, er geen oppasoma in de buurt woont en ik een fulltimebaan heb? Ze zijn te jong om de hele dag alleen thuis te zijn. Ik moet verplicht vier dagen naar kantoor, mag één dag thuiswerken. Hoe maak ik mijn baas duidelijk dat ik geen kant op kan?"

Steven: "Je kunt dit niet zomaar op je baas afschuiven. Die probeert een zaak draaiende te houden en je weet zelf ook dat als je in de vakantie thuiswerkt, je minder effectief bent. Het is dus gewoon jouw probleem dat je zelfstandig moet oplossen.

Kijk wat er mogelijk is. Stuur je kinderen op kamp, breng ze naar vriendjes die op jouw vrije dagen bij jou kunnen spelen, verzin zelf iets. Niemand is je iets verplicht en al zeker je baas niet. Alles wat die meer doet dan niets, moet je gewoon dankbaar aanvaren en verder is het aan jou om verantwoordelijkheid voor je eigen levenskeuzes te nemen."

Dit verhaal komt uit Flair 34-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden