Steven schiet te hulp: 'Mijn dochter van zeven stikte bijna en durft nu amper nog te eten'
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.
1. Collega of vriendin?
BvG: Een collega vertelde laatst alleen aan mij iets omdat we volgens haar zo close zijn. Ik vind haar zeker aardig, maar zie haar niet als vriendin en voel me erg ongemakkelijk bij de situatie. Wat nu?
Steven: Elke relatie kent een zogenaamde relatiedefinitie: een van de ene en een van de andere partij. Hierin wordt ‘vastgesteld’ waar die relatie eigenlijk over gaat, wat je van elkaar kunt verwachten en hoe intiem de relatie is. Met een beetje geluk komen de relatiedefinities overeen, maar in jouw geval duidelijk niet. Als je je daar ongemakkelijk bij voelt, zul je dat met haar moeten bespreken. Het zit je namelijk niet dwars dat ze intieme dingen met je deelt, dat begon pas toen je snapte dat je de enige was met wie ze dat heeft gedaan. Volgens mij is dat een goede start voor een gesprek: je wilt best dingen met haar delen, maar die exclusieve positie wil je niet in haar leven. Want dat past niet binnen jouw definitie van de relatie.
2. Kijken en bekeken worden
Jayla: Mijn vriend is een mooie vent. Veel vrouwen kijken naar hem als we over straat lopen, prima. Maar dat hij terugkijkt, vind ik bloedirritant. Ik vind het respectloos naar mij, ik loop naast hem! Het heeft zelfs een beetje onze eerste vakantie samen verpest.
Steven: Ik heb het idee dat je dit nooit direct met hem hebt gedeeld. Daar zou ik mee beginnen. Of weet je al dat hij geen rekening met jouw gevoelens zal houden, dat hij bijvoorbeeld zegt dat kijken mag of zoiets? Mijn intutïe zegt me dat jullie een keer een lang en heel eerlijk gesprek met elkaar moeten hebben. Want ontzie je hem nu bijvoorbeeld niet te veel omdat je misschien bang bent hem kwijt te raken? Want waarom deel je je gevoelens en gedachten niet met hem? Ben je zelf te veel onder de indruk van zijn uiterlijk? Wees om te beginnen eerlijk tegenover jezelf en daarna eerlijk tegen hem.
Wat kun je doen:
- Maak duidelijk dat als je deelt wat je dwarszit, dat dat geen directe aanval op je partner is, maar een gesprek.
- Maak van je partner geen spoorzoeker die maar moet aanvoelen wat er bij je speelt.
- Wees duidelijk, verzacht niet wat je voelt. Gebruik dus geen wollig taalgebruik.
Lees ook Say it with me: ik verdien meer! Hoe zit het nou met de loonkloof tussen mannen en vrouwen?
3. In de puree
Esther: Sinds onze dochter van zeven zich vorige week in een pruimenpit verslikte, durft ze alleen nog maar vla, pap en andere vloeibare dingen te eten. Ik pureer haar eten en maak veel soepen omdat ze anders in paniek raakt en zo toch haar voedingsstoffen binnenkrijgt. Een tijdelijke oplossing natuurlijk, hoe kan ik ervoor zorgen dat ze weer normaal gaat eten?
Steven: Je dochter had een nare ervaring, een eenmalige gebeurtenis die een grote destructieve invloed op haar leven en gedrag heeft. Maar we hoeven ons daar niet bij neer te leggen. Je pureert nu van alles voor haar, maar zoals je terecht zelf ook al stelt: dat is geen oplossing, het is een tijdelijke manier van omgaan met een ingewikkelde situatie. De oplossing is dat je haar heel langzaam weer terugbrengt naar vast voedsel door stapje voor stapje weer vast voedsel door die puree te doen. In het begin ieniemini-stukjes, zo klein dat ze het misschien niet eens merkt. En als ze daaraan gewend is, maak je de stukjes wat groter. En als ze daaraan gewend is, weer wat groter. Dwingen heeft waarschijnlijk geen zin, maar zo heb je dat ook niet nodig.
Deze tips van Steven komen uit Flair 36-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.
Beeld: Getty Images